Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Loading
Min Konto

Hva er stomi?

Stomi er det samme som utlagt tarm. Ordet stomi betyr munn eller åpning, og stomien lages ved at tarmen eller en del av denne føres ut gjennom bukveggen og ut på huden, hvor den ytterste delen av tarmen vrenges (slik at det er innsiden på tarmen som vi ser) og sys fast i huden.

 

Å få en stomi er som oftest livsendrende. Det er et tap av en naturlig kroppsfunksjon, som mange har hatt hele livet, men som ikke lenger fungerer. Det er derfor ikke uvanlig å oppleve en sorgreaksjon når man får en stomi. Unntaket kan være hvis man over lengre tid har hatt ulike plager og smerter og derfor ønsker seg stomi. Da har sorgreaksjonen kommet tidligere og det å få stomi regnes som en løsning på et problem. Jo tidligere man blir informert før man får stomien, desto lenger kan man komme i denne prosessen før operasjonen.

Vanligste årsaker til stomi

- Kreft

- Inkontinens/Forstoppelse

- Traumer/Skader

- Stråleskader

- Komplikasjoner etter operasjon

- Inflammatoriske sykdommer (Morbus Chron, Ulcerøs Colitt)

- Endometriose (gynekologisk sykdom)

- Colonpolyppose (sykdom i tykktarmen)

- Divertikulitt (utposninger på tarmen)

- Medfødte misdannelser

Vanlige spørsmål

 

Hva betyr det å få stomi?

Som oftest vil det å få stomi si at du får leve. At svulsten fjernes og det å få stomi gjør at du ikke har avføringslekkasje eller urinlekkasje. Det å få stomi betyr også en økt grad av kontroll fordi som har strevd med inkontinens eller forstoppelse over tid. Det kan også bety smertefrihet hvis du har slitt med smerter fra en betent tarm. 

 

Hvor kjøper jeg stomiutstyr?

Stomiutstyret hentes ut fra apotek eller bandasjist. Du får veiledning på sykehuset og av stomisykepleier på hva slags utstyr du skal ha. Stomiutstyret er sjeldent det samme over tid, og vi anbefaler derfor at du kjøper stomiutstyret fra en forhandler som har god kompetanse på stomi og kan veilede og hjelpe deg når det er behov. 

 

Må jeg betale for utstyret?

Stomiutstyret dekkes på blå resept. Blåreseptordningen sørger for at staten dekker utgiftene til stomiutstyret og du betaler kun en egenandel. Egenandelen utgjør 50% av reseptbeløpet, men ikke mer enn 520 kroner for 3 måneders forbruk. Merk at maksbeløpet på 520 kroner kun gjelder hvis blåresepten(e) er skrevet av samme lege og på samme dato. Er reseptene skrevet av ulike leger eller på ulike datoer gjelder maksbeløpet på 520 kroner per resept. 

Når du har oppnådd egenandelstaket, som for 2024 er på 3165 kroner, har du krav på frikort. Når du får frikort betaler du ikke noe for varene dine. Egenandeler og frikort har alltid ny start 1. januar og opparbeides og varer ut kalenderåret.

 

Hvordan bør stomiutstyret oppbevares?

Stomiutstyret tar opp litt plass, som oftest på badet eller i oppbevaringsskap. De fleste oppbevarer stomiutstyret på et soverom, bod eller en gang og har bare en liten del på badet. Noen har alt på badet. Det vil alltid være store individuelle forskjeller på hvordan det er praktisk for deg. Det krever ikke innkjøp av møbler eller omorganisering av bad, men tenk gjennom hvordan oppbevaringen av utstyret vil prege hverdagen for å gjøre det lettest mulig.

 

Ved oppbevaring av stomiposer på badet er det lurt å tenke på at eskene med posene ikke bør stå direkte på varmekilde, for eksempel gulvet med varmekabler, da det vil ødelegge limet og platens klebeevne. En annen ting med å oppbevare stomiposen på badet er ved høy luftfuktighet kan filteret i stomiposen fortere tette seg og man kan oppleve såkalt ballooning (posen blåser seg opp og tømmer seg ikke for luft). Ved godt avtrekk på badet og oppbevaring av poser i skap eller skuffer, så pleier ikke dette å være et problem. Allikvel noe å ha i bakhodet.

 

Hva vil det si å ha resepter på stomiutstyr?

Resepten(e) gjelder for 1 år av gangen fra datoen resepten ble skrevet, selv om stomien din er permanent. Det kan være opptil 5 resepter for stomiutstyr, dette ordner sykehuset og fastlegen din med, men de kan ha ulike datoer. Her kan du laste ned en oversikt over de ulike reseptkodene for stomiutstyr og ta med til fastlegen din. 

 

 

 

Det er mange likheter mellom de ulike stomiene, men det er også noen forskjeller. Velg stomitypen du skal få for å se det som er spesielt for deg

Nyttige artikler for forberedelse

Du finner flere artikler nederst på siden

Boots HomeCare kan hjelpe deg etter stomioperasjonen

 

Enkel bestilling
Via telefon, mail eller på nett. 16 av våre totalt 160 Boots apotek er spesialisert på blant annet stomiutstyr og har eget kundesenter.

Sykepleiere med høy faglig kompetanse
Vi har 40 sykepleiere spredt over hele landet med spesialkompetanse på blant annet stomi. De kan gi deg personlig oppfølging og veiledning. Vi har også 3 stomisykepleiere.

Fast levering
Du kan selv velge om du ønsker faste leveranser av stomiutstyr. Da vil dine varer bli levert regelmessig, uten at du trenger å bestille for hver gang.

Personlig oppfølging og veiledning
Ønsker du oppfølging og veiledning relatert til stomiutstyr og refusjon, tilbyr våre sykepleiere dette. Vi gir råd om riktig bruk av utstyr. For deg som er ny kunde eller nyoperert kan vi lage en egen oppfølgingsplan i tillegg til den oppfølgingen du eventuelt får på sykehuset.

Hjemlevering av varer
Hos oss kan du få varene levert hjem på døren, til utleveringssted eller hente på apoteket.

Apotek + bandasjist
Boots HomeCare er både apotek og bandasjist. Du kan derfor få legemidler og andre apotekvarer sammen med ditt stomiutstyr

Bredt sortiment
Boots HomeCare kan levere alt av stomiutstyr på refusjonslisten fra HELFO. Vi lagerfører fast et bredt sortiment av stomiprodukter, noe som sikrer deg rask levering etter bestilling.

 

Opprett din profil for bestilling på nett allerede i dag, så er du et steg videre i forberedelsene!

View as Tabell Liste

6 varer

Set Descending Direction