Min Konto

Urostomi / Stomi for urin

  

Hva er en urostomi?

Urostomi er en kunstig åpning der urinen er ført ut via en liten del tynntarm ut på magen. Det finnes ulike typer urostomier. Vanligste typen heter Brickeravledning. Den heter Bricker for det var en urolog ved navn Bricker som utviklet denne typen å operere på. Et folkenavn er Brickerblære, men dette er noe misvisende, da det ikke er noe "blære" på denne typen urostomi.

 

Hovedårsaken til å få urostomi er kreft i blæren. Andre årsaker er nevrogiske sykdommer, interstitiell cystitt (smertefull blære-syndrom), stråleskader, fisler og fødselsskader.

 

 

Kjennetegn og typisk for urostomier

Urostomier er som regel på høyre side av magen, på grunn av tynntarmen som blir brukt for å koble urinlederne fra nyrene. Den er gjerne liten i diameter, men står noe lenger ut enn andre stomityper.

 

 

Spesielle hensyn for mat 

For deg med urostomi er det få ting som påvirker matinntaket. Enkelte matsorter som skalldyr og asparges kan gi lukt i urinen, og for eksempel rødbeter kan gi farge til urinen. Det som er viktig å bemerke seg er at den delen av tynntarmen som gjerne brukes til urostomien hadde en viktig oppgave i fordøyelsen, nemlig å reabsorbere galle. Derfor kan enkelte med urostomi oppleve gallesaltdiarè, fordi det kommer for mye galle i tykktarmen. Avføringen kan da bli grønlig. Det finnes hjelpemidler for dette, hør med helsepersonell.

 

Ellers for urostomier er det generelt viktig å drikke rikelig, jevnt gjennom dagen (med mindre du har fått beskjed om noe annet). Hold urinen sur for å redusere slimdannelse og redusere risikoen for problemer rundt stomien.

 

 

Spesielle hensyn for medisiner

Urostomi gir liten innvirkning på medikamentopptak, det som spiller inn er hvor mye tynntarm som er brukt. Ved en vanlig urostomi (Brickeravledning) er 15-20 cm tynntarm sjaltet ut, og det vil i liten grad påvirke medikamenter man tar. Det er flere medikamenter som skilles ut gjennom nyrene og kan gi farge til urinen. Eksempler på dette er visse typer antibiotika eller vanndrivende. 

 

 

Andre hensyn

Ved urostomi så er det viktig å huske på at urinen som kommer ut er aldri steril og innholdet av bakterier gir mer lukt av denne urinen enn ved normal vannlatning. 

Urinprøvetaking

 

  • Må aldri tas direkte fra posen
  • Tas ved infeksjonsmistanke
  • Kan gjøres selv
  • Prosedyren kan lastes ned
  • Kateter fås på stomiresepten

 

 

Typiske hjelpemidler for deg med urostomi

Tetningsring

 

Ment å tette rundt stomien og absorbere mer fuktighet enn platene alene klarer. 

Leggpose

 

Pose til leggen eller låret som gir mer oppsamlingskapasitet. Her vist med Comfisleeve legg. Praktisk for lengre bil-, buss- og flyturer.

Sårpulver

 

Absorberer fukt og tørker ut hudoverflaten ved sår hud. Ved for mye pulver på huden vil ikke platen feste.

Hudfilm

 

Beskytter mot hudirriterende kroppsvæsker og hudskader som kan oppstå av å ta platen av og på.