Min Konto

Ileostomi / Tynntarmsstomi

  

Hva er en ileostomi?

Ileostomi er en kunstig åpning der deler av tynntarmen (ileum) er lagt ut på magen. Ileum er siste del av tynntarmen. Man kan ha stomi lenger opp på tynntarmen, men dette er mindre vanlig. De mindre vanlige tynntarmsstomiene er jejunostomi og duodenostomi, og krever spesiell og tettere oppfølging av helsepersonell.

 

 

Kjennetegn og typisk for ileostomier

Ileostomier er som regel på høyre side av magen. Innholdet er oftere tynnflytende/grøtet avføring, men kan bli fastere etterhvert. Ved væsketap over lengre tid vil kroppen justere dette ved å la tynntarmen fungerer mer som tykktarm, altså ta opp mer væske. Dette kalles Ileostomiadapsjon. De fleste med ileostomi bruker tømbar pose på grunn av tynnere avføring. Stominippelen hos deg med ileostomi stikker gjerne noe lengre ut enn ved kolostomi, men er mindre i diameter.

 

 

Spesielle hensyn for mat 

Veldig individuelt, beste er å prøve seg frem. Stort inntak av grønnsaker, alkohol, rå og tørket frukt, sterkt krydret eller fet mat, kunstige søtnings stoffer og diverse legemidler kan føre til løsere avføring. Vær forsktig og tygg godt med «trevlete» mat (eksempelvis asparges, stangselleri og appelsiner).

 

 

Spesielle hensyn for medisiner

Passasjetiden (tiden fra du putter noe i munn til det kommer ut igjen) er raskere enn for de som har hele tarmsystemet i behold. Derfor: Depottabletter - skal virke over lenger tid, viktig å se om du har kortere passasjetid enn det medisinen skal virke. Jo høyere opp på tynntarmen du er operert, jo større er risikoen for påvirkning av medisinen, da de fleste legemidler blir absorbert i tynntarmen.

 

 

Andre hensyn

Økt risiko for brokk - viktig med brokkforebyggende tiltak (øvelser, brokkbelte, forhåndsregler). Gjerne mer gassdannelse enn andre stomityper. Har du fjernet endetarmsåpningen, såkalt rektumamputasjon, er det en mulig påvirkning på nervene. Dette kan virke inn på potens og mulighet for utløsning hos menn og lubrikasjon og hvilken form skjeden har hos kvinner.

High output

 

  • Når det kommer mye og tynt
  • Krever spesiell oppfølging
  • Viktig å måle væskebalansen
  • Egne poser med tømmetut
  • Viktig å drikke lite, men riktig
  • Risiko for dehydrering

 

 

Typiske hjelpemidler for deg med ileostomi

Tetningsring

 

Ment å tette rundt stomien og absorbere mer fuktighet enn platene alene klarer. 

Luktfjerner

 

Kan brukes i rommet når du skifter eller tømmer posen. Kan også sprayes ned i posen før du tar den på.

Fortykningsmiddel

 

Poser, tabletter eller puter som puttes direkte i posen, gjør tyntflytende avføring til mer geleliknende. 

Sårpulver

 

Absorberer fukt og tørker ut hudoverflaten ved sår hud. Ved for mye pulver på huden vil ikke platen feste.