Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Loading
Min Konto

Den nye hverdagen

Kroppen

Å få stomi og bli operert påvirker magefunksjonen. Man har fått narkose, ligget mye flatt, fått smertestillende og spist lite. Dette er faktorer som bremser fordøyelsen, og det er normalt at det tar tid før denne kommer igang igjen. Om du har fått urostomi (stomi for urin), har du også operert i tarmen, og det er normalt å ha forstoppelse også etter denne operasjonen. Jo mer du er i bevegelse, drikker væske og minker gradvis på smertestillende, jo raskere vil tarmene dine komme i gang. Andre ting som kan hjelpe fordøyelsen er å tygge tyggegummi eller pastiller, spise små, men hyppige måltider, og unngå å ligge så mye som mulig i forhold til dagsformen.

 

Mentalt

Man kan være godt forberedt før en stomioperasjon, men allikevel våkne opp og se stomiposen med et sjokk. Det er normalt. Det er ikke sånn du er vant til verken å kjenne eller se kroppen din, så du trenger normalt litt tid for å venne deg til et nytt utseende og en ny kroppsfunksjon. Etter operasjonen er man gjerne trøtt og har smerter, og det påvirker dagene og ukene etter operasjonen. Det er en balansegang mellom det å gi tid til deg selv og det å presse seg for å bygge seg opp igjen. Kjenn på kroppen din, og lytt til helsepersonellet.  

 

Stomien

Stomien som nyoperert er hoven. Når man blir operert og tar på tarmen vil denne tiltrekke seg væske og den "svulmer opp". Derfor kan også magen være stor eller du kan føle deg oppblåst i tiden etter operasjonen. Noen stomier, kalt bøylestomier, blir noen ganger lagt med en liten stang som kan se skremmende ut. Denne blir fjernet etter noen dager av helsepersonell (forskjeller utifra hvilket sykehus du blir operert på).

 

Det kan være slim eller blod rundt eller stomien, og det er normalt at det kommer litt blodvann på stomien rett etter operasjonen. Alt dette er helt normalt. Du har også sting rundt stomien, disse forsvinner normalt av seg selv. Hvis ikke de gjør det fjernes de av stomisykepleier på kontroll. 

 

Utstyret

Under operasjonen får du på deg et utstyr, som sykehuset har valgt. Dette er normalt et godt produkt som skal passe de aller fleste. Så kommer du til sengeposten og lærer å skifte på stomien. Der vil enten stomisykepleier eller sykepleier se om du trenger noen tilleggsprodukter eller annet type utstyr. Deretter vil utstyret bestilles for deg utifra det som er observert på sengeposten. Det er gjerne de første 3 månedene etter operasjonen at utsyret må endres fordi stomien endres, og du skal få det enklest mulig å skifte på stomien. Kjøp utsyret fra noen som kan stomiprodukter og kan stomistell, så har du bistand både fra sykehuset når det bestilles, til du er hos stomisykepleier på kontroll og innimellom hvis du har noen utfordringer.

 

Søken etter informasjon

Du er ikke alene om å ha stomi. Kanskje kjenner du noen fra før? Uansett, så finnes det forum for deg med stomi om du søker fellesskap. Den største pasientforeningen er NORILCO. NORILCO er en nasjonal forening, med ulike lokallag, for deg med stomi og pårørende. På hjemmesiden deres finner du informasjon om dem, hva de gjør og hvordan man kommer i kontakt. Ellers finner du Facebook-grupper og mye nyttig informasjon både her på siden og andre nettsteder.

Skifte på stomien

 

1. Legg stell av stomien til et tidspunkt på dagen hvor stomien er minst «aktiv»

 

2. Gjør klart alt nødvendig utstyr (for eksempel saks, plate, pose, avfallspose, kompresser, klebefjerner og vann

 

3. Skal du skifte plate, gjør den nye platen klar til bruk. Hvis nødvendig, klipp eller rull/form hullet i platen til riktig størrelse. Vær oppmerksom på at stomien kan endre størrelse. Da er det viktig at du også lager ny mal (dette er spesielt relevant de første månedene etter operasjonen)

 

4. Platen løsnes fra oversiden ved hjelp av klebefjerner / lunkent  vann og kompresser. Ikke riv, men hold imot huden slik at platen løsnes forsiktig

 

5. Før du kaster den gamle platen, se på baksiden etter tegn på lekkasje (om det er avføring eller urin på baksiden)

 

6. Vask bort urin/avføring og klebefjernerspray fra huden rundt stomien med lunkent vann. Ikke gni. Huden under platen skal se ut som huden ellers på kroppen. Kløe/svie kan være tegn på en lekkasje eller irritasjon

 

7. Lufttørk huden. Hår på huden barberes i hårenes retning (for å unngå hårsekkbetennelse)

 

8. Det finnes egnede hudprodukter for deg med stomi. Ved bruk av disse er det viktig at de får trekke godt inn i huden før platen settes på

 

9. Start med å feste platen i underkant av stomien og fortsett oppover rundt stomien

 

10. Stryk rundt hele platen med fingrene, spesielt i området innerst mot stomien for å få platen til å feste godt til huden

 

11. Ved 2-delt system, fest på posen


Vanlige spørsmål

 

Kan jeg leve som før?

Når du er nyoperert er det mange som må læres. En ting er å skifte på stomien. Hvis du lærer raskt å skifte på stomien uten at du trenger hjelp av andre, får du mer frihet til å leve som du gjorde før. Som nyoperert er det også smerter etter operasjonen, dette vil være individuelt og lytt til helsepersonell når det gjelder akkurat deg. Smertene vil normalt sett gå i bølgedaler, men bli gradvis mindre. Tilpass dagen etter hvordan du føler deg, men også utfordre deg selv. Det er viktig at du kommer deg tilbake til hvordan du var før stomioperasjonen. 

 

Etter noen uker vil du normalt føle deg bedre, men det kan ta lang tid før kroppen er tilbake til der den var. Men ja, du kan leve som før. Du kan trene, jobbe, reise, ha sex, løpe, danse, ta bussen, hoppe i fallskjerm; alt ettersom hva du har lyst til og hvordan du var før stomioperasjonen. 

 

Hvor kjøper jeg stomiutstyr?

Stomiutstyret hentes ut fra apotek eller bandasjist. Du får veiledning på sykehuset og av stomisykepleier på hva slags utstyr du skal ha. Stomiutstyret er sjeldent det samme over tid, og vi anbefaler derfor at du kjøper stomiutstyret fra en forhandler som har god kompetanse på stomi og kan veilede og hjelpe deg når det er behov. 

 

Må jeg betale for utstyret?

Stomiutstyret dekkes på blå resept. Blåreseptordningen sørger for at staten dekker utgiftene til stomiutstyret og du betaler kun en egenandel. Egenandelen utgjør 50% av reseptbeløpet, men ikke mer enn 520 kroner for 3 måneders forbruk. Merk at maksbeløpet på 520 kroner kun gjelder hvis blåresepten(e) er skrevet av samme lege og på samme dato. Er reseptene skrevet av ulike leger eller på ulike datoer gjelder maksbeløpet på 520 kroner per resept. 

Når du har oppnådd egenandelstaket, som for 2024 er på 3165 kroner, har du krav på frikort. Når du får frikort betaler du ikke noe for varene dine. Egenandeler og frikort har alltid ny start 1. januar og opparbeides og varer ut kalenderåret.

 

Hvordan bør stomiutstyret oppbevares?

Stomiutstyret tar opp litt plass, som oftest på badet eller i oppbevaringsskap. De fleste oppbevarer stomiutstyret på et soverom, bod eller en gang og har bare en liten del på badet. Noen har alt på badet. Det vil alltid være store individuelle forskjeller på hvordan det er praktisk for deg. Det krever ikke innkjøp av møbler eller omorganisering av bad, men tenk gjennom hvordan oppbevaringen av utstyret vil prege hverdagen for å gjøre det lettest mulig.

 

Ved oppbevaring av stomiposer på badet er det lurt å tenke på at eskene med posene ikke bør stå direkte på varmekilde, for eksempel gulvet med varmekabler, da det vil ødelegge limet og platens klebeevne. En annen ting med å oppbevare stomiposen på badet er ved høy luftfuktighet kan filteret i stomiposen fortere tette seg og man kan oppleve såkalt ballooning (posen blåser seg opp og tømmer seg ikke for luft). Ved godt avtrekk på badet og oppbevaring av poser i skap eller skuffer, så pleier ikke dette å være et problem. Allikvel noe å ha i bakhodet.

 

Hva vil det si å ha resepter på stomiutstyr?

Resepten(e) gjelder for 1 år av gangen fra datoen resepten ble skrevet, selv om stomien din er permanent. Det kan være opptil 5 resepter for stomiutstyr, dette ordner sykehuset og fastlegen din med, men de kan ha ulike datoer. Her kan du laste ned en oversikt over de ulike reseptkodene for stomiutstyr og ta med til fastlegen din. 

 

 

 

Det er mange likheter mellom de ulike stomiene, men det er også noen forskjeller. Velg stomitypen du har fått for å se det som er spesielt for deg

Nyttige artikler for deg som er nyoperert

Du finner flere artikler nederst på siden

Boots HomeCare kan hjelpe deg etter stomioperasjonen

 

Enkel bestilling
Via telefon, mail eller på nett. 16 av våre totalt 160 Boots apotek er spesialisert på blant annet stomiutstyr og har eget kundesenter.

Sykepleiere med høy faglig kompetanse
Vi har 40 sykepleiere spredt over hele landet med spesialkompetanse på blant annet stomi. De kan gi deg personlig oppfølging og veiledning. Vi har også 3 stomisykepleiere.

Fast levering
Du kan selv velge om du ønsker faste leveranser av stomiutstyr. Da vil dine varer bli levert regelmessig, uten at du trenger å bestille for hver gang.

Personlig oppfølging og veiledning
Ønsker du oppfølging og veiledning relatert til stomiutstyr og refusjon, tilbyr våre sykepleiere dette. Vi gir råd om riktig bruk av utstyr. For deg som er ny kunde eller nyoperert kan vi lage en egen oppfølgingsplan i tillegg til den oppfølgingen du eventuelt får på sykehuset.

Hjemlevering av varer
Hos oss kan du få varene levert hjem på døren, til utleveringssted eller hente på apoteket.

Apotek + bandasjist
Boots HomeCare er både apotek og bandasjist. Du kan derfor få legemidler og andre apotekvarer sammen med ditt stomiutstyr

Bredt sortiment
Boots HomeCare kan levere alt av stomiutstyr på refusjonslisten fra HELFO. Vi lagerfører fast et bredt sortiment av stomiprodukter, noe som sikrer deg rask levering etter bestilling.

 

Opprett din profil for bestilling i dag, så kan du handle på nett neste gang du trenger varer!

View as Tabell Liste

10 varer

Set Descending Direction