Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Loading
Min Konto

 

Demonstrasjonsvideoer for deg med stomi

 


Stomiskift - endelt stomiutstyr

Her demonstreres et stomistell med et endelt stomiutstyr og ferdig hullet plate. Ingen tilleggsprodukter, kun et helt enkelt stomiskift på 3 minutter.

 

Hvis du ønsker å ha prosedyren skriftlig i stedenfor eller i tillegg til videoen kan du gå inn på denne artikkelen


Måle platehull og klippe stomiplaten

Stomien endrer seg hele livet, og spesielt som nyoperert. Den endrer seg for eksempel med vektoppgang og vektnedgang, alder og sykdom. Her demonstreres det hvordan du kan ta mål av stomien, hvordan sjekke om platehullet du har stemmet, og hvordan klippe platen.


Brokkforebyggende øvelser / trening for deg med stomi

Det er 3 øvelser som er egnet for brokkforebygging, og som regnes som "gullstandaren". De er:

  • Rullende situps
  • Bekkenhev
  • Knerull

 

Det er mange som lurer på om de kan trene med stomi og trene etter en stomioperasjon. Disse øvelsen kan gjøres etter 3 måneder etter stomioperasjonen, eller tidligere om du føler deg i form og det er i samråd med helsepersonell. Hver øvelse bør bestå av 10 repitisjoner og gjøres helst hver dag for å styrke kjerne- og bekkenmuskelatur.


Tetningsring

Tetningsring er en ferdig formet ring av «fugemasse» som legges direkte på huden eller på baksiden av stomiplaten, for å unngå at avføring eller urin går mellom huden og stomiplaten. Tetningsringen kan formes, klippes eller deles for å tilpasse den til stomien.

 

Den absorberer fuktighet og skåner huden. Det er forskjellige egenskaper på de ulike. Noen absorberer mer fukt, inneholder pH-buffere, noen har krager, store/små også videre. Skiftes samtidig som platen skiftes.


Hvordan ta på brokkbelte

Brokkbelter er til brukere med parastomale brokk eller i risiko for å utvikle parastomalt brokk. Parastomale brokk vil si at det har kommet brokk på samme sted som du har stomien. Det finnes mange forskjellige brokkbelter, både i farge og utførelse. Noen har spiler, mens andre er mer fleksible. Noen kan du klippe hull i, noen skal du ikke klippe i, og noen har ferdige hull fra leverandør.

 

Brokkbelter skal brukes der brokket kan reponeres (dyttes tilbake) eller glir tilbake av seg selv. Dette for ikke å klemme på tarm som allerede ligger i klem i brokket. Det er viktig at brokkbelte alltid tas på når brokket er inne, for ikke å klemme på tarm som allerede ligger i klem i brokket. Derfor er det ofte hensiktsmessig å ta på brokkbelter når du ligger. Dersom brokket ikke glir tilbake av seg selv, må du få opplæring av helsepersonell før du gjør det vi kaller reponering, altså der du selv dytter brokket tilbake.


Hudfilm og barrierekrem

Hudfilm er en barrierefilm. En alkoholfri væske som danner en transparent film på huden. Filmen beskytter mot hudirriterende kroppsvæsker og kan også beskytte mot hudskader som kan oppstå når klebende produkter skal festes og fjernes flere ganger på samme område. Finnes som spray, skumapplikator og serviett. Det kreves egen resept på denne.

 

Barrierekrem for stomi er en krem til bruk under stomiplaten. Den bør brukes cirka hver 14. dag (eller det du får anbefalt av stomisykepleier) for å forebygge eller behandle tørr hud der platen sitter. Den lager en tynn hinne på huden for å forhindre at den blir sår. Bruk en liten mengde, på størrelse med et fyrstikk-hode og smør tynt på huden. La det tørke i 5-10 minutter før platen festes på tørr hud. Kremen finnes i flere ulike varianter og den er spesielt godt egnet til huden under stomiplaten da den inneholder lite fett.


Plateforlengere

Plateforlengere er laget for å gi platen et større område for feste og for å forhindre at kantene på platen løsner. Det finnes ulike plateforlengere, hvorav de fleste er formet som en banan, derfor blir disse ofte kalt for bananer.

 

Det er viktig å presisere at disse ikke er ment der man er plaget av lekkasjer av andre grunner enn liten festeflate. Da vil de ikke hjelpe mot lekkasjen, men bare skjule den lenger. Det gjør at lekkasjen blir liggende lenger på huden og huden blir mer sår. Uavhengig av leverandør skal disse settes på etter at stomiplaten er plassert.

 

Plateforlengerne settes på i ytterkant der det er behov. Plateforlengere kan brukes med både en-delt og todelt stomiutstyr. De tas av sammen med platen når den skal skiftes. Den er best egnet der stomien er stor og det blir liten festeflate. For eksempel for de med brokk eller gravide med stomi.