Loading
Min Konto

Hvordan er fremtiden?

Det viktigste er at du er trygg, senker skuldrene og egentlig tenker minst mulig på stomien. Den skal helst ikke prege din hverdag, og du skal kunne gjøre det du har lyst til.

 

Har du funnet et utstyr du er trygg på, kan det være en ide å prøve noe annet så du vet hva som finnes der ute og at du har noen alternativer for andre situasjoner. Kanskje du bare har brukt endelt, hvorfor ikke prøve todelt? Det er ikke noe fasitsvar på hvem som skal ha hva. Kanskje du skal reise bort og det passer seg ikke å skifte platen, bruk todelt den helgen? Eller om du bruker todelt og skal ha en romantisk kveld med partneren din, hvorfor ikke ta en endelt minipose for å minske både lyd og størrelse? Utforsk stomiverdenen og vær nysgjerrig på hva som finnes.

 

Du er ikke alene om å ha stomi. Kanskje kjenner du noen fra før? Uansett, så finnes det forum for deg med stomi om du søker fellesskap. Den største pasientforeningen er NORILCO. NORILCO er en nasjonal forening, med ulike lokallag, for deg med stomi og pårørende. På hjemmesiden deres finner du informasjon om dem, hva de gjør og hvordan man kommer i kontakt. Ellers finner du Facebook-grupper og mye nyttig informasjon både her på siden og andre nettsteder.

Vanlige spørsmål

 

Bør jeg endre det jeg spiser?

Det kommer an på hva slags type stomi du har. Lenger ned på siden er de vanligste stomitypene listet opp, og gå inn på den typen stomi du har for å se om kostholdet ditt påvirkes og bør endres.

 

Hva gjør jeg med klær?

I utgangspunktet skal du ikke trenge å endre noenting på klær. Det viktigste er at det er behagelig for deg og at det er komfortabelt å gå med. Ofte er den beste plasseringen for stomien der bukselinningen går og det kan være irriterende, så mange velger enten lavere eller høyere bukselinning etter stomioperasjonen. 

 

Det finnes badetøy spesialdesignet for deg med stomi. Noen har integrert lomme for stomiposen. Disse dekkes ikke på blå resept. Det finnes et såkalt "badebelte" som dekkes på stomiresepten, og dette er et tynt belte, ala badetøystoff, med lomme. Den passer både når du skal bade, trene, ha sex, ha på ettersittende klær eller generelt ønsker å holde posen med stabil og inntil kroppen. Ellers er det ingenting i veien for å bruke badetøyet du hadde fra før og vise frem stomiposen din til alle rundt. Det kommer an på hvor komfortabel du er med at alle ser posen. Du kan også kjøpe badetøy på klesbutikker som har høyt liv for eksempel.

 

Kan jeg ha sex når jeg har stomi?

Ja, så absolutt! Men det er både psykiske og fysiske påvirkninger av å få stomi. Mer om seksualitet, samliv og parforhold kan du lese her.

 

Hvordan kan jeg trene og mosjonere?

Du kan trene som du ønsker, men det viktigste du kan gjøre er å tenke brokkforebygging. Brokkforebygging består også av enkle øvelser som du kan gjøre, uavhengig av funskjonsnivå. Ellers er det, som alltid ved trening, at du bygger deg gradvis opp og gradvis øker belastning. ME+ Recovery fra Convatec har videoer av øvelser med gode beskrivelser laget av en personlig trener som selv har hatt stomi.

 

Du kan sykle, svømme, klatre, gjøre styrketrening, danse, løpe, spille fotball og gjøre alt mulig annet. Hvis du driver eller ønsker å drive med kampsport, eller du jobber i et yrke med risiko for slag / spark, kan det være greit å vite om stomiskjold. Disse dekkes ikke på blå resept, men hindrer at stomien blir skadet ved utsatte yrker / idretter.

 

Hva vil det si å ha resepter på stomiutstyr?

Resepten(e) gjelder for 1 år av gangen fra datoen resepten ble skrevet, selv om stomien din er permanent. Det kan være opptil 5 resepter for stomiutstyr, dette ordner sykehuset og fastlegen din med, men de kan ha ulike datoer. Her kan du laste ned en oversikt over de ulike reseptkodene for stomiutstyr og ta med til fastlegen din. 

 

 

 

Det er mange likheter mellom de ulike stomiene, men det er også noen forskjeller. Velg stomitypen du har for å se det som er spesielt for deg

Nyttige artikler for deg som har hatt stomi en stund

Du finner flere artikler nederst på siden

Boots HomeCare kan hjelpe deg i hverdagen

 

Enkel bestilling
Via telefon, mail eller på nett. 16 av våre totalt 160 Boots apotek er spesialisert på blant annet stomiutstyr og har eget kundesenter.

Sykepleiere med høy faglig kompetanse
Vi har 40 sykepleiere spredt over hele landet med spesialkompetanse på blant annet stomi. De kan gi deg personlig oppfølging og veiledning. Vi har også 3 stomisykepleiere.

Fast levering
Du kan selv velge om du ønsker faste leveranser av stomiutstyr. Da vil dine varer bli levert regelmessig, uten at du trenger å bestille for hver gang.

Personlig oppfølging og veiledning
Ønsker du oppfølging og veiledning relatert til stomiutstyr og refusjon, tilbyr våre sykepleiere dette. Vi gir råd om riktig bruk av utstyr. For deg som er ny kunde eller nyoperert kan vi lage en egen oppfølgingsplan i tillegg til den oppfølgingen du eventuelt får på sykehuset.

Hjemlevering av varer
Hos oss kan du få varene levert hjem på døren, til utleveringssted eller hente på apoteket.

Apotek + bandasjist
Boots HomeCare er både apotek og bandasjist. Du kan derfor få legemidler og andre apotekvarer sammen med ditt stomiutstyr

Bredt sortiment
Boots HomeCare kan levere alt av stomiutstyr på refusjonslisten fra HELFO. Vi lagerfører fast et bredt sortiment av stomiprodukter, noe som sikrer deg rask levering etter bestilling.

 

Opprett din profil for bestilling på nett så kan du enkelt handle varene dine når det passer deg!

View as Tabell Liste

12 varer

Set Descending Direction