Ut å reise med stomi
Med god planlegging er stomi ingen hindring for gode ferieopplevelser.
Planlegging
Det å reise har for mange blitt en viktig del av livet. Dette endrer seg ikke som stomioperert, men det kan være lurt å planlegge reisen godt.
Sørg for å bestille utstyr i god tid før avreise. Gå igjennom de faste rutinene under et skift, så du er sikker på at du får med alle produktene du trenger. Reiser du til varmere strøk, kan varmen gjøre at du må skifte hyppigere. Beregn derfor ekstra skift, gjerne det dobbelte av hva du bruker her hjemme.
Ved utenlandsreise kan det være lurt å ta med væskeerstatning og mageregulerende legemidler mot diaré. Dette kan du kjøpe reseptfritt på Boots apotek.
Skulle uhellet være ute, er det en god idé å ta med noen tømbare poser som gjør at du ikke må skifte posen så ofte. Posene kommer i forskjellige størrelser. Det kan være lurt å tenke igjennom om du skulle hatt en stor pose til selve turen og noen mindre poser til stranden.
Drar du til varmere strøk kan det være nyttig med et posetrekk. Dette sørger for at du slipper ubehag og gnissing på bar og svett hud. Dette kan du få på din vanlige stomiresept. Har du urostomi kan det være lurt å vurdere å koble på en urinsamlingspose på låret/leggen. På denne måten får du en større oppsamlingskapasitet gjennom reisen. Husk å ha utstyr lett tilgjengelig under selve reisen (i håndbagasjen). Hvis du ikke bruker ferdigstansede plater, bør du klippe til noen plater på forhånd.
Fly
Oppgi ved reisebestillingen at du har stomi og derfor må ha med medisinsk utstyr. Flyselskapene kan operere med forskjellige regler, så her er det viktig med dialog i forkant.
Det er en fordel å kunne ha ekstra håndbagasje til utstyr og evt. medisiner. Da er du trygg på at du har utstyret med deg, og slipper å bekymre deg for om bagasjen skulle forsvinne. Vær oppmerksom på at medisiner skal ligge i original emballasje med apoteketiketten påklistret. Husk også at det ikke er mulig å ha stomisaksen i håndbagasjen.
Hvis du trenger assistanse, særlig gjennom sikkerhetskontrollen, kan du bestille dette på Avinor.no. Ved bestilling oppgir du assistansekoden «Meet and Assist». Assistansetjenesten vil være behjelpelig med informasjon til både deg og sikkerhetspersonellet. Dette tilbudet gjelder med fly fra eller til Avinor sine flyplasser.
Ta med antibakteriell håndvask.
Når du er på tur er det ikke alltid at rent vann er tilgjengelig.
Be om erklæring fra lege eller NAV på at du har med deg stomiutstyr. Det finnes også reisesertifikat som på ulike språk dokumenterer at du har behov for stomiutstyr på reisen. Ta kontakt med ditt HomeCare apotek for å få dette.
Ved flyreiser kan et sete nært toalettet være lurt. Kanskje kan en tømbar pose fungerer bedre under reisen for deg som har en tykktarmstomi.
Forsikringer
Husk at du må ha reiseforsikring når du skal ut å reise. Oppgi til forsikringsselskapet at du har stomi slik at du er trygg på at forsikringen er gyldig og at du får hjelp uansett hva som skjer. Europeisk helsetrygdekort bestilles via helsenorge.no og er gyldig i tre år. Dette gir deg rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land.
Mat og drikke
Ikke hopp over måltider, hverken før eller under reisen. Posen kan blåse seg opp om du spiser uregelmessig. Unngå mat som har stått fremme i lengre tid som for eksempel buféer. Husk at det i mange land ikke er anbefalt å drikke springvannet. Unngå derfor isbiter i drikken da de ofte er laget av springvann. Skyll gjerne frukt og grønt i flaskevann. Vær også oppmerksom på at salat ofte er vasket i vann fra springen.
Oppholder du deg i varmen er det viktig å erstatte saltene og væsken du mister gjennom svette. Dette kan tilføres enkelt ved å løse opp en tablett væskeerstatning i vannflasken din. Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering. Husk at kullsyreholdige drikker kan gi økt tarmgass.
Stomiutstyret
Oppbevar utstyret tørt og kjølig. Dette bevarer den gode klebeevnen i platene og sørger for at filteret fungerer optimalt. Er vannet i det landet du oppholder deg i rent nok til å bade i, kan du også bruke vannet til å vaske stomien og huden med. Skyller du tarmen ved irrigasjon, skal du bruke flaskevann hvis det ikke tilrådes å drikke det lokale vannet.