Min Konto

Sommer og reise - med stomi

Sommer og reise - med stomi

Sommertiden er her, og det snakkes om bading og ferieplaner. De fleste gleder seg til sommermånedene, men på en annen side kan det være man sitter med en klump i magen. Hvordan kommer det til å gå med tanke på stomien? Kan jeg bade? Vil stomiutstyret falle av når jeg bader? Har jeg med meg nok utstyr, og vil noen reagere på posen på magen min? Mange tanker kan svirre når det komme til reise og ferie for oss stomiopererte. Men er det egentlig så annerledes eller utfordrende å reise på ferie med pose på magen enn ellers? Under vil vi dele noen personlige erfaringer med dere, og i slutten av artikkelen kommer det generelle råd om sommer og reise for oss stomiopererte. 

Anne Sofie

Ettersom jeg fikk stomi midt under Coronapandemien, ble det ikke mye tanker rundt det å dra på reise den første tiden. Men etter hvert som man fikk mulighet til å feriere igjen, kom tankene og spørsmålene rundt reise som stomioperert. Det å reise på hyttetur eller storbyferie med venner og familie har egentlig aldri gitt meg hodebry. Dette er situasjoner der posen på magen i hovedsak er skjult, og så og si ingen vil få med seg at jeg har stomi. En tur i boblebad på hyttetur kan det fort bli, men på disse turene har jeg vært omgitt av kjente og kjære som gjør meg trygg. 

En av grunnene til at jeg bestemte meg for å dra, var konklusjonen min om at folk ikke ser på meg med rare blikk fordi de synes jeg er ekkel, men de er rett og slett nysgjerrige. 

 

For min del har det vært mest tanker og spørsmål når reisen har vært til varmere strøk. Da tenker jeg i hovedsak på blikkene man gruer seg til å få på grunn av posen på magen. Slike tanker kan føre til redsel for å dra på tur, og i verste fall velger man å bli hjemme. Jeg stod ovenfor et slikt dilemma i fjor sommer, men jeg trosset redselen og valgte å dra på tur til Kroatia. Det er jeg veldig glad for. En av grunnene til at jeg bestemte meg for å dra, var konklusjonen min om at folk ikke ser på meg med rare blikk fordi de synes jeg er ekkel, men de er rett og slett nysgjerrige. Mange har aldri sett en person med pose på magen, og lurer nok på hva det er. De fleste fordommer vedrørende stomi kommer av uvitenhet, husk det. 

Bading skal ikke være noe problem selv om man har stomipose på magen, men jeg sjekker som regel at stomiutstyret sitter greit på før jeg tar en dukkert.

 

Flere stomiopererte kan også ha spørsmål om bading og badetøy. Bading skal ikke være noe problem selv om man har stomipose på magen, men jeg sjekker som regel at stomiutstyret sitter greit på før jeg tar en dukkert. Det viktigste er å finne det stomiutstyret som fungerer for deg. Jeg har funnet badetøy i vanlig klesbutikk, og valgte bikinitruse med høyt liv. Jeg har valgt og både ha posen synlig ved bading og skjult, da begge deler er helt greit for meg. Jeg tenker, er det egentlig slik at mennesker rundt deg legger så mye merke til posen? Som nyoperert var jeg selv bevisst på å følge meg på om det var noen som la merke til posen, men etter hvert tenkte jeg ikke så mye over det. 

Ved de reisene jeg har vært på, har jeg hatt alt av utstyr med meg i håndbagasjen, til og med stomisaksen.

 

Mange føler kanskje at det er litt overveldende å skulle dra på tur, det er helt forståelig. Det er en ny situasjon man står ovenfor, og det er ingen hemmelighet at ukjente situasjoner kan gjøre oss utrygge. Jeg har selv opplevd å bli stoppet i sikkerhetskontrollen, på grunn av en rutinesjekk. Da valgte jeg å gi beskjed om posen på magen før de gjennomførte kroppsvisiteringen. Den ansatte stilte ingen videre spørsmål og gjennomførte sjekken. Ved de reisene jeg har vært på, har jeg hatt alt av utstyr med meg i håndbagasjen, til og med stomisaksen. Grunnen til at stomisaksen ikke gir noen røde varsellamper er fordi den er rund på enden og ikke spiss. Det kan selvfølgelig være ulike forskjeller i forhold til hvor man reiser, og hvilke flyplasser man er innom. Skulle du likevel føle på en usikkerhet, ring flyselskapet og forhør deg. I de fleste tilfeller vil det gå helt fint.

Når jeg skulle til Kroatia valgte jeg å ha med meg mini poser i tillegg til de jeg vanligvis bruker, midi poser. En mindre pose er lettere å skjule, og så lenge jeg sørget for at jeg hadde et toalett i nærheten gjorde det meg ingenting å tømme posen oftere. Var jeg usikker på do fasilitetene der vi skulle, løste jeg det ved å ha med meg noen hundeposer jeg kunne tømme posen i og papir for å tørke, og dette fungerte veldig fint for meg. 


Camilla

Jeg vet det er flere inkludert meg som kjenner litt på det når sommermånedene nærmer seg. Jeg har vært stomioperert hele livet mitt, men kan ærlig si at jeg kjenner litt på det når for eksempel badetøy skal på og reising står for tur. Selv om jeg kjenner på dette som en utfordring eller to, så hopper jeg i det. Jeg vet det går bra selv om det kan dukke opp noen tanker, og gjerne noe ekstra planlegging. Jeg legger heller til rette for at det skal bli gode opplevelser for meg å reise. Jeg har lært å se mulighetene istedenfor begrensingene når det kommer til posene på magen. Det handler om å finne gode løsninger som fungerer for hver enkelt. Man må tillate seg selv å strekke litt grenser, men ta det i det tempoet man selv synes er greit.

Jeg har lært å se mulighetene istedenfor begrensingene når det kommer til posene på magen. Det handler om å finne gode løsninger som fungerer for hver enkelt.


Som Anne Sofie også skriver så er gjerne den største bekymringen for flere hvordan andre vil reagere om de ser stomiposen. Mine erfaringer er at noen folk ser, og jeg kan forstå det. Om vi setter oss i deres situasjon: Om du hadde kommet over noe du ikke hadde sett før, hadde nok du også rettet blikket bort.  Jeg velger å bruke badetøy som skjuler stomiposene. Ikke for at det gjør noe at folk ser hva jeg har på magen, men at jeg føler meg mer komfortabel med det. Jeg har lært opp igjennom at kropp er kropp, selv med stomipose, skavanker og arr. Både arr og stomipose viser bare hva du har kommet deg igjennom. Jeg har lært å være stolt av kroppen min akkurat som den er. For vi er alle gode nok.

Det er mye forskjellig stomiutstyr, og det er viktig at du finner et godt tilpasset utstyr som passer din stomi og kropp best.


Opplever man utfordringer med lekkasje eller at stomiutstyret ikke sitter godt nok på, anbefales det at du søker hjelp av stomisykepleier og/eller annet helsepersonell. Det er mye forskjellig stomiutstyr, og det er viktig at du finner et godt tilpasset utstyr som passer din stomi og kropp best. Det finnes også tilleggsutstyr som gjerne kan være fint å ha spesielt i sommermånedene. Se tips under. 

Det er flere som har spurt meg om stomiutstyret tåler vann, og om jeg kan bade. Dette går helt fint for min del. Jeg er ofte en hel dag ved bassenget eller på stranden uten problem. Eneste jeg pleier å gjøre er å sjekke at stomiutstyret er ok før jeg bader, eller om jeg må ta et stomiskift. Dette gir meg trygghet i forkant og i etterkant av bading. Jeg tar også med meg ett ekstra stomiskift og to om jeg har behov for å bytte. 

Jeg gjør alltid stomiutstyret helt klart før jeg legger ut på reise eller tur. 


Jeg synes det er best å ha et toalett i nærheten om man må utføre stomistell, men dette er ikke alltid tilfellet. Jeg har for eksempel ett stort håndkle med meg, som jeg ber de som er med meg holde rundt, finner en litt mer privat plass og utfører stomistell. Her må man finne ut hva man er komfortabel med. Jeg gjør alltid stomiutstyret helt klart før jeg legger ut på reise eller tur. Jeg klipper klar stomiplaten eller har ferdigstanset plater med meg, bruker klebefjernerservietter da de rommer mindre enn klebefjernerspray, og jeg har med meg flaske med vann for vask og for å fukte kompressene. Antibac og våtservietter er med i sekken for håndvask i etterkant. Slik gjør jeg meg mest mulig forberedt om jeg har behov for å utføre stomistell uten toalett tilgjengelig. 


Fra oss begge til andre stomiopererte

Du må selv finne ut hva du er komfortabel med, men vit at det handler om å finne løsninger som fungerer for deg både når det kommer til stomiutstyret og reisen. Dette slik at du kan nyte ferieturer, bading og sommermånedene like mye som alle andre. 

Sommer og reise er ett stort tema, derfor har vi valgt å samle tips og råd nedenfor slik at vi får med oss alt som vi mener kan være lurt å få med seg som stomioperert. Vi skal ikke legge skjul på at det er litt ekstra planlegging som må til, eller at det er litt mer man må tenke igjennom når man skal ut og reise med pose på magen. Så bruk tiden godt frem til du skal reise.

Forberedelser og selve reisen

  • Ha alltid med nok stomiutstyr. Det kan være lurt å ha med dobbelt opp av det du bruker, slik at du har nok utstyr om det skulle bli et økt behov på reisen.
  • Sjekk også at du har nok medisiner og annet utstyr om du har behov for, og bestill eventuelt dette i god tid før reisen.
  • Pakk lurt. Ta stomiutstyret ut av emballasjen den ligger i, og pakk det i for eksempel flere poser eller bagger.
  • Tenk over hva som er viktig for deg å ha med av stomiutstyr, og vet du ikke helt hva du bør ha med, søk veiledning.
  • Er det ikke toalett tilgjengelig ha en plan for hvordan du skal tømme posen, bytte posen eller utføre et stomistell.
  • Det er også viktig å huske på at sommeren kan bringe med seg varme dager. Her er det viktig for oss alle å få i oss nok væske og holde oss hydrert, og dette gjelder spesielt de med ileostomi (tynntarmstomi).
  • Alle er utsatt for å oppleve magesyken, gjerne spesielt om man reiser nye steder. Dette er greit å forberede seg på, spesielt med tanke på hvilket utstyr som vil være best egnet for deg ved en slik situasjon. Det finnes også ulike medikamenter og tilskudd man kan ta både om man opplever løs mage, eller for å unngå dehydrering. Rådfør deg med lege, helsepersonell eller apotek om medikamenter og tilskudd.
  • Alltid på reise, bør man pakke med seg et generelt reiseapotek. Les mer om hva reiseapoteket bør inneholdet.
  • Er du på reise i Norge har alle Boots apotek Stomi nødkit om du skulle trenge stomiutstyr akutt. Stomi nødkit inneholder 1 pakke tømbare poser, kompresser og kleberfjernerspray. Ler mer om Stomi nødkit her. Alle Boots HomeCare-apotek har et større utvalg stomiutstyr i apoteket. Se oversikt over alle HomeCare-apotekene her.

Flyreise

  • Man kan ta kontakt med flyselskapet om man har behov for økt antall kilo til både håndbagasje og bagasjen man sender.
  • Det kan være lurt å pakke stomiutstyret og medisiner i håndbagasjen, slik at man har med seg det man trenger om den andre bagasjen skulle forsvinne. Hvis man reiser med andre, kan det også være ett tips å pakke noe stomiutstyr i deres bagasje.
  • Skaff deg reisesertifikat/stomi-kort (wc-kortet) som forklarer at du har stomi, og hvorfor du må ha med deg utstyr. Les mer om det her. Du kan også få reisesertifikat fra ulike stomileverandører.
  • Skulle du bli tatt ut i sikkerhetskontrollen, så kan det være lurt å vise stomikortet og forklare personalet at du har pose på magen. Det å være i forkant, kan eventuelt spare deg for spørsmål og forklaring. Du kan også be om å få utført kroppsvisiteringen, og gjennomgang av bagasje i ett privat avlukke om man ønsker det.
  • Du kan ha med deg stomisaks (har avrundet tupp) i håndbagasjen. Da denne ikke går under farlige gjenstander. Det kan også være lurt å klippe klart noen stomiplater som du har i håndbagasjen, eller velge ferdigstanset stomiplater.
  • Klebefjernerspray er medisinsk materiell, og de minste klebefjernersprayene er på 50 ml. Denne skal gå fint å ha med seg i sikkerhetskontrollen. Det finnes også klebefjernerservietter om man heller ønsker å ha med seg det.
  • Det kan være lurt å bestille ytterste sete på raden, om man lettere vil ha tilgang til toalettet på flyet. Man kan vise stomikortet/wc-kortet eller si ifra til flypersonellet og/eller dem før deg i dokøen om man har behov for det.
  • Sjekk stomiutstyret før du går ombord på flyet. 

Bading og badetøy

  • Sjekk alltid stomiutstyret før du skal bade. Er det nødvendig med et stomistell før man bader, anbefales det at man venter en liten stund etter skiftet før man tar seg en dukkert. Dette for å sikre at utstyret sitter godt.
  • Ha alltid med et par ekstra stomiskift når du skal bade. Klargjør alt på forhånd. Husk vann for vask av stomi og for å fukte kompresser.
  • Det finnes badebelter, fikseringsbelter og poseovertrekk på blå resept, og det er mange som liker å bruke dette sammen med badetøy. De finnes i fargene sort og hvit. Flere opplever at belter og poseovertrekk bidrar med å skjule og/eller holde stomiposen mer på plass. Man kan også sy sitt eget poseovertrekk, eller kjøpe det ettersom det er flere som syr slike trekk på bestilling.
  • I hovedsak vil du kunne finne badetøy i vanlig klesbutikk, men vit at det finnes egne nettsider som selger klær for stomiopererte. Tips kan være badetøy med høyt liv, detaljer på eller mønster om man ønsker det. 

Stomiutstyret

  • Det finnes ulike størrelser på stomiposene. Det kan være lurt med en high outputpose eller maxipose på lengre reiser. Ved bading eller bruk at badetøy kan mindre poser være et alternativ om ønskelig.
  • For de med urostomi finnes det en større pose man kan koble på urostomiposen. Denne kan festes til benet under klærne om ønskelig. 
  • Plateforlenger kan være lurt å ha med seg på reise, og kan for eksempel brukes ved flyreise eller bading. Stomiplater i seg selv skal i utgangspunktet være godt nok, hvor man ikke skal trenge plateforlenger. Men i gitte situasjoner så vil man gjerne ha en større festeflate, og litt ekstra trygghet om at stomiutstyret sitter godt.  Husk: Plateforlengere skal ikke brukes som en forlengelse ved lekkasjer. Lekkasje er når avføring og/eller urin kommer under platen, og ikke først når det eventuelt kommer utenfor platen. Opplever du dette så anbefales det å ta kontakt med stomisykepleier og/eller helsepersonell for å få et bedre tilpasset stomiutstyr.
  • Har du problemer med mye svette i varmere strøk, finnes det utstyr på resepten som kan være med på å forhindre dette. Søk veiledning for å finne det som passer deg. 
  • Klebefjerner finnes i både spray og serviett. Serviettene kan være fine å ha med seg på reise ettersom de tar mindre plass.
  • Bruker du i utgangspunktet lukkete poser, ta med noen tømbare i tilfelle du skulle få magesyken. Dette for å slippe å skifte pose så ofte om det skulle oppstå. 


Ønsker dere alle en riktig god sommer! 

 

-          Anne Sofie og Camilla 

 

 

Mer informasjon

Mer informasjon
Tags #Stomi, #Inspirasjon, #Reise
Blue Prescription Requirement Not Set
Prescription Group When Not Blue Not Set
List desktop /c/a/camilla_tjessem_og_anne_sofie_bader_i_badet_y_og_er_p_reise_med_stomi_460x310.png