Stomibelte - forskjeller og bruk
Stomibelte brukes i dag som benevnelse på flere ulike typer belter som brukes av stomiopererte. Det er 3 kategorier av belter som alle har ulike egenskaper; stomibelte, fikseringsbelte og brokkbelte. Ordet stomibelte brukes ofte om alle 3 typene, hvilket kan være litt forvirrende. Det er også forskjell på de ulike beltene med tanke på spesifisering av resept og antallsbegrensning. Vi gir deg her en guide til de ulike belte typene.
Stomibelte
Dette beltet er laget for å holde posen eller platen inntil kroppen. Dette gjøres ved å feste beltet på stomiposens belteører. Alle endelte stomiposer som er konvekse (der platen ikke er flat) har belteører. Endelt utstyr med flat plate har ikke belteører og stomibelte kan derfor ikke benyttes med dette utstyret. Ved 2-delt stomiutstyr har man belteører enten på platen eller posen.
Dette stomibeltet er godt egnet i de tilfeller der platen løsner fort fra huden, man bruker en plate med dyp konveksitet eller for å sikre at limet i platen fester ekstra godt. Alle beltene har ulike beltefester og du er avhengig av å ha riktig beltefeste til det stomiutstyret du bruker. Til alle poser med belteører finnes det et stomibelte som har riktig beltefeste.
De ulike leverandørene av poser og plater har stomibelter som passer til hverandre. I tillegg kan noen poser og plater passe til andre leverandørers stomibelter. Fra noen av leverandørene er det ulike størrelser etter mål der beltet skal sitte, mens fra andre leverandører er det onesize. Alle beltene har justeringsmulighet. Er du usikker på hvilket belte og/eller størrelse som passer til ditt stomiutstyr, ta kontakt med oss i Boots HomeCare.
Dette beltet dekkes på din vanlige stomiresept, §505 og det dekkes inntil 20 belter i året. Merk at resepten er gyldig i 1 år fra datoen den skrives ut, mens antallsbegrensningene følger kalenderåret.
Fikseringsbelte / Belter til fiksering
Et belte for fiksering kan ha flere ulike funksjoner. De finnes i mange ulike farger og for ulike situasjoner. I denne kategorien finner du også det beltet som kalles for badebelte. Badebeltet er laget i badetøystoff og tørker derfor fort. Badebeltet er også på grunn av det tynne stoffet også egnet til seksuelle situasjoner der man ønsker å holde posen stabil eller skjult. Dette beltet har lomme og har lik høyde rundt hele beltet.
Fikseringsbelter av litt tykkere stoff brukes for å holde posen inntil kroppen og kan være med på å "glatte over" magen / kroppen slik at posen ikke synes under klær. Beltene er ikke bare for å skjule posen, men kan også bidra til å holde posen stabil og dermed gi en tryggere følelse. Et fikseringsbelte kan også gjøre at posen lager mindre lyd eller gi mindre drag i posen. Beltene finnes i forskjellige farger og noen har også en lomme som du kan plassere stomiposen i. Fordelen med en slik lomme er at den gir mindre tyngdefornemmelse og bidrar ekstra til å redusere drag. I tillegg kan lommen gjøre at det blir mindre klamt mellom posen og huden.
Fikseringsbeltene kommer med ulik høyde, noen har lav rygg mens andre har lik høyde rundt hele. Noen belter har også silikonkant for å forhindre at beltet sklir. Alle beltene kommer i ulike størrelser ut i fra hoftemål / midjemål etter hvor stomien er plassert på magen. Det finnes egne fikseringsbelter for barn.
Fikseringsbeltene finnes i både 1 og 2 lag med stoff. Fordelen med de med ett lag er at de er tynnere og mindre varme. Disse er i mange tilfeller tilfredsstillende, og kan være fordelaktige på varme sommerdager. Fordelen med 2 lag er at de kan skjule posen bedre, og du kan også plassere posen mellom lagene slik at den ikke kommer inntil kroppen (slik som med lomme). Noen opplever at når posen er inntil kroppen blir det klamt, og dette beltet kan da redusere denne følelsen.
Fikseringsbelter dekkes på din vanlige stomiresept, §505 og du kan få inntil 10 belter i året. Merk at resepten er gyldig i 1 år fra datoen den skrives ut, mens antallsbegrensningene følger kalenderåret.
Brokkbelte / Belte for kompresjon
Belte for kompresjon heter det i HELFO-listen, men på folkemunne kalt brokkbelte. Tidligere var det kun personer med brokk som kunne få dette beltet. Nå blir disse beltene dekket på blå resept for å forebygge der det er risiko for å få brokk, i tillegg til å behandle brokk. Ved å ha stomi, er det en risiko for å utvikle brokk i stomiområdet, dermed kan alle med stomi få en spesisfisert resept for å få dekket brokkbelte på blå resept. Det dekkes inntil 4 brokkbelter i året. Merk at resepten er gyldig i 1 år fra datoen den skrives ut, mens antallsbegrensningene følger kalenderåret.
Brokkbeltene finnes i utallige varianter, med forskjellige høyder, med og uten hull, i ulike farger, med og uten spiler og i ulike typer stoff og tykkelse. Vi har laget en egen artikkel om brokkbelter.