Min Konto

Ut på reise med kateter

Ut på reise med kateter

Det å reise har for mange blitt et viktig gode. Dette endrer seg ikke om du har begynt å bruke kateter, men det kan være lurt å planlegge reisen ekstra godt.

Planlegging
Sørg for å bestille utstyr i god tid før avreise. Gå igjennom de faste rutinene under en kateterisering, så du er sikker på at du får med alle produktene du trenger. Kompakte kateter kan være fine å bruke når du er på reise. De er små og diskrete og får lett plass i en liten veske eller i innerlommen på jakken. Er du usikker på om det er god tilgang til toalettfasiliteter, kan det også være lurt å ha med noen kateter som du kan feste en urinpose på. Ta med antibakteriell håndvask. Når man er på tur er det ikke alltid rent vann tilgjengelig.

Fly
Når du bestiller reisen, oppgi at du bruker kateter og derfor må ha med medisinsk utstyr. Forskjellige flyselskap opererer med
ulike regler, så her er det viktig med dialog i forkant. Det er en fordel å kunne ha en ekstra håndbagasje til utstyr og evt. medisiner. Da er du trygg på at du har utstyret med deg og slipper å bekymre deg for om bagasjen skulle forsvinne. Vær oppmerksom på at medisiner skal ligge i original emballasje med apoteketiketten påklistret.

Hvis du trenger assistanse, særlig gjennom sikkerhetskontrollen, kan du bestille dette på Avinor.no. Ved bestilling oppgir du assistansekoden «Meet and Assist». Assistansetjenesten vil være behjelpelig med informasjon til både deg og sikkerhetspersonellet. Dette tilbudet gjelder med fly fra eller til Avinor sine flyplasser. Be om erklæring fra lege eller NAV på at du har med deg kateterutstyr. Det finnes også reisesertifikat som på ulike språk dokumenterer at du har behov for kateterutstyr på reisen.

Ved flyreiser kan et sete nært toalettet være lurt. Selv om flyreisen er kort, kan innsjekking, passkontroll og bagasjeutlevering ta lang tid. Et kompakt kateter på innerlommen eller i vesken kan være godt å ha, skulle reisen ta lengre tid enn planlagt.

Forsikringer
Husk at du må ha reiseforsikring når du skal ut å reise. Oppgi til forsikringsselskapet at du bruker kateter, slik at du er trygg på at forsikringen er gyldig og at du får hjelp uansett hva som skjer. Europeisk helsetrygdekort bestilles via NAV og er gyldig i tre år. Dette gir deg rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land.

Mat og drikke
Ikke hopp over måltider, verken før eller under reisen. Unngå mat som har stått fremme, som for eksempel buffeer.

Det er spesielt viktig at du drikker som normalt og skal du til varmere strøk, bør du drikke rikelig med vann for å unngå dehydrering. Husk at det i mange land ikke er anbefalt å drikke springvannet. Unngå derfor isbiter i drikken. De er ofte laget av springvann. Skyll gjerne frukt og grønt i flaskevann. Vær også oppmerksom på at salat ofte er vasket i vann fra springen. Oppholder du deg i varmen er det viktig å salte maten litt ekstra. Du mister mye salter gjennom svette.