Min Konto

Forstørret prostata

Forstørret prostata

Prostatakjertelen sitter rundt urinrøret hos menn, rett under urinblæren. Hos yngre menn er den på størrelse med en kastanje og veier 15-20 gram. Hos voksne menn vil prostatakjertelen naturlig begynne å vokse og ved 50 års alder vil halvparten av alle menn ha symptomer på godartet forstørret prostata. Det er ingen direkte sammenheng mellom godartet forstørret prostata og prostatakreft.

Prostatakjertelen sitter rundt urinrøret. Når den vokser, kan den hos noen vokse slik at den klemmer litt rundt urinrøret og dermed gjør avløpet fra urinblæren trangere. Dette utvikler seg over tid og kan etter hvert gi blæretømmings-forstyrrelser.

Symptomer
Trykket fra prostatakjertelen på urinrøret fører til at det blir vanskeligere å tisse og i noen tilfeller blir det vanskeligere å holde seg. Typiske problemer er:

  • Vanskeligheter med å komme i gang med å tisse.
  • Svak stråle med dårlig trykk.
  • Ofte avbrudd i strålen.
  • Du må presse på for å få ut urinen.
  • Du har følelsen av at du ikke får tømt blæren fullstendig.
  • Du må tisse ofte, både på dagtid og om natten.
  • Enkelte får ikke ut noe urin, selv om de er veldig tissetrengte.
  • Urinlekkasje.

Bruk av engangskateter ved forstørret prostata
Bruk av engangskateter kan være svært god hjelp for mange som har problemer med å tisse p.g.a. forstørret prostata. Ved å tømme blæren 4-6 ganger pr. dag ved hjelp av kateter, reduserer du antall toalettbesøk både på dag- og nattestid. Spesielt vil det å slippe å gå på toalettet flere ganger hver natt føles som en stor lettelse. Noen vil i tillegg reduserer trangen til å tisse og frykten for urinlekkasje.

Det er viktig at du fortsatt drikker som normalt, dvs ca 2 liter væske pr dag. Men, det kan være lurt å unngå å drikke mye sent på kvelden. Urinen skal ideelt sett være lys gul og klar, ikke grumset.

Noen menn kan oppleve at det er vanskelig å få kateteret forbi innsnevringen i urinrøret hvor prostata ligger. Da kan bruk av et kateter med tiemann-tupp være et godt alternativ. 


Lege, sykepleier eller uroterapeut
kan hjelpe deg ved valg av
kateter og korrekt bruk.