Min Konto

Stomi og seksualitet - erfaringer fra en stomioperert

Stomi og seksualitet - erfaringer fra en stomioperert

”Den stomiopererte kan ha flere utfordringer knyttet opp mot seksualitet. La oss velge åpenhet, la oss snakke om det” – Camilla Tjessem

Stomi og seksualitet er et tema som kan bringe med seg flere utfordringer, tanker og følelser. Jeg opplevde selv denne prosessen som sår og vanskelig. Jeg måtte ut av komfortsonen min for å åpne meg for ett annet menneske og gå inn i et kjæreste-forhold. Mange tanker svirret i hodet. Tenk om denne personen ikke aksepterer meg for at jeg har stomiposer på magen? Er jeg mindre attraktiv på grunn av stomiposene? Kommer jeg til å kunne være seksuelt aktiv? Det å la en annen person se hva som er bak fasaden kan oppleves som skremmende. Vi er alle forskjellige og man må finne ut hva som fungerer for en selv, men vi kan lære av å dele erfaringer med hverandre. Min samboer, Glenn og jeg ønsker å dele våre følelser og tanker om prosessen vi har vært igjennom for å hjelpe andre i samme situasjon.

Tid og åpenhet

For meg har det vært viktig at andre får bli kjent med meg som person først, og ikke Camilla med stomiposer på magen. Dette fordi jeg vet at stomiposene eller diagnosene mine ikke definerer meg som person. Glenn og jeg brukte god tid på å bli kjent med hverandre og trygge på hverandre. Vi lærte sammen at åpenhet var nøkkelen for å utvikle forholdet. Jeg måtte jobbe med meg selv før jeg turte å fortelle Glenn om mine stomier. Jeg ble møtt med nysgjerrighet og forståelse og han lot meg bestemme hvor fort vi skulle gå frem og utvikle forholdet. Det er også viktig at partneren får tid til å fordøye informasjon og bli kjent med situasjonen.

Selvbilde og intimitet

Det har tatt tid for meg å bli kjent med min egen kropp og bygge opp selvbildet mitt. Jeg har ikke alltid følt meg attraktiv med stomiposer på magen og arr på kroppen. Komfortsonen min har blitt utfordret i intime situasjoner når partneren min tar på og utforsker kroppen min. Første gang jeg hadde sex var lyset av og t-skjorten på for at jeg skulle føle meg trygg. Det handler om tid og forståelse til å skape en trygg situasjon, bli kjent med hverandre og lære å kjenne hverandres grenser, lyster og tanker. Seksualitet handler ikke bare om sex. Det handler også om nærhet, omsorg og velvære. Sammen kan man utvikle trygghet og intimitet som kan bidra til å skape velvære for begge parter. Lukt, lyd og lekkasje kan være store bekymringer for mange stomiopererte. Hvor mye tåler stomiutsyret? Kommer stomiposene til å være i veien i intime situasjoner? Få hjelp til å få et godt tilpasset stomiutstyr slik at du kan bli trygg på at det holder tett. Når du har blitt trygg på utstyret, forsøk å gå litt ut av komfortsonen – hopp litt i det. Jeg bruker ofte et tiltrekkende blondeundertøy og blondebelter som er tilpasset stomiopererte som gjør at jeg føler meg mer attraktiv og trygg i intime situasjoner.

Gjensidig respekt og samtaler

Glenn og jeg har hatt flere samtaler om stomi og om livet som kronisk syk. Vi har tatt det i små etapper og på den måten opparbeidet gjensidig tillit og respekt. Det tok tid før jeg klarte å vise kroppen min til Glenn. Vendepunktet ble da vi dusjet sammen med lyset på. Glenn sier at fokuset hans ikke er på Camilla sine stomiposer og arr, men på hennes flotte kropp.

Oppsøk informasjon og hjelp

Det kan dukke opp flere utfordringer enn stomipose og arr i etterkant av en operasjon. Jeg har selv hatt utfordringer med smerter under samleie og trang skjede som følge av arrvev og operasjoner. Det har satt min seksuelle helse og vårt samliv på prøve og det var utfordringer jeg måtte ha hjelp til å håndtere. Hjelp og støtte fra helsepersonell har vært med på å hjelpe Glenn og meg til å i dag ha et tilfredsstillende og godt samliv og sexliv.

Andre artikler fra Stomispalten

#Stomi
#Brokk
#Trening

Våre stomier - og veien dit

#Stomi
#Inspirasjon
#Reise

Sommer og reise - med stomi

#Inspirasjon
#Kosthold

Stomi og kosthold