Min Konto

Livet med stomi

Livet med stomi

Overgangen til et liv med stomi har ikke bare vært enkel for sjefen for Norges langrennslandslag, Vidar Løfshus. Med disiplin, gode rutiner og en god dose pågangsmot er det i dag få ting som kan stoppe han.

I 2008 ble Vidar Løfshus operert for tarmkreft og fikk stomi. For den tidligere toppidrettsutøveren utløste operasjonen en sorgreaksjon.
– Før jeg ble operert visste jeg knapt nok hva stomi var, og jeg brukte ikke mye tid på å sette meg inn i det. Det var en utrolig stor forandring, og for meg ble det en slags sorg.

Det tok et halvt år å slå seg til ro med den nye situasjonen. Jeg fikk en psykisk knekk, rett og slett. Følelsen av å miste kontroll på magen og på meg selv førte til bitterhet og sinne. Jeg så på det som et handicap, sier Løfshus.

Søk hjelp!
Landslagssjefen hadde bestemt seg for å komme seg gjennom den tunge perioden etter operasjonen og ut av den onde sirkelen, og skjønte at han trengte profesjonell hjelp til å takle situasjonen. Det fikk han hos psykolog hos Kreftforeningen. Målet hans var å komme seg fort tilbake på jobb og tilbake til en meningsfull og velfungerende hverdag.

Hvis det er ett råd han vil gi dem som er nyopererte, så er det å søke hjelp hvis det trengs, og å ha veldig lav terskel for det. For landslagssjefen er det åpenbart at alle kan komme seg ut av den onde sirkelen, men at man kan ha behov for støtte og hjelp fra profesjonelle på veien. I dag er ikke stomien noe han tenker så mye på, selv om den påvirker hverdagen.

Nøye med kostholdet
I de ti årene som har gått siden Vidar Løfshus fikk stomi har han lært mye om hvordan kroppen fungerer og hva som skal til for at han skal kunne fungere i en aktiv og til tider hektisk hverdag. God planlegging og struktur er essensielt. Og maten er aldri langt unna.
– Jeg har funnet ut at det er to ting som gir meg bedre kontroll. Det er kosthold og trening. Som tidligere toppidrettsutøver var jeg vant til stor forbrenning, så jeg spiste store måltider. Det fungerer dårlig når man har stomi. Nå vet jeg at det beste er å være litt småspist, men å spise ofte, og å være nøye på hva du spiser. Det nytter ikke med «junk».
Jeg spiser hver 3. time, og har ofte med meg matpakke, slik at jeg vet at jeg har sunn mat for
hånden. Og så passer jeg på å drikke nok. Det er veldig viktig for at magen ikke skal stoppe opp.
Når Løfshus er ute og reiser er han veldig påpasselig med hvilken type mat han kjøper. Og i sosiale sammenhenger er han ekstra forsiktig for å unngå problemer, særlig med luft. Alkohol er han veldig forsiktig med, for det har han erfart at magen ikke liker.
– Man trenger jo heller ikke å være kostholdsekspert for å forstå at erter og kål og den slags kan gi mer luft enn man ønsker, humrer han.

Trening er viktigst
Selv om kosthold er viktig, mener Løfshus at trening og fysisk aktivitet er nøkkelen til å leve godt med stomi.
- Legen som opererte meg og som fulgte meg opp den første tiden, fortalte mye om tarmen og om hvordan den fungerer. Hun snakket om hvordan trening påvirker tarm-funksjonen, og det var som musikk i mine ører, for jeg elsker jo å trene.

Landslagssjefen merker veldig godt at det er viktig å komme seg ut og å få den lille halvtimen man trenger innimellom slagene for å holde magen i gang. Det legger han inn, selv når han er på reise og han merker at det fungerer godt.
– Dørstokkmila kan være tung å komme over, særlig på mørke og kalde kvelder, så man må ha litt disiplin, sier han.

Reiseplanlegging
Flyplassproblematikk er et velkjent tema for Løfshus, som lever hektiske dager med mye reising nå i skisesongen. For der finnes det bare én løsning, mener han, og det er god planlegging i forkant.

– Flyplasser, ja, det har jeg mye erfaring med. Poenget er å ha med seg det man må for å klare seg noen dager i håndbagasjen, uten at det blir for mye krøll i sikkerhetskontrollen.

Det jeg har funnet ut er at det er lurt å klippe til alt på forhånd og legge saksen i den bagasjen man sender. Jeg har vært med på at bagasjen har blitt forsinket noen dager, men da har jeg hatt med meg så mye utstyr at jeg har klart meg. Så langt har jeg ikke måttet lete etter stomiutstyr i utlandet, men det hadde nok gått bra det også, smiler Løfshus.

På fly har Løfshus også noen smart tips. Blant annet setter han seg alltid på setet nærmest midtgangen, slik at han enkelt kan komme seg til toalettet når det trengs. At han har hatt noen flyturer der det har blitt en del løping på toalettet legger han ikke skjul på. Da har det først og fremst dreid seg om luftproblemer.

Åpenhet er verdt det
Om den åpne linjen han selv har valgt å holde rundt diagnose, sykdom og stomi, sier Løfshus følgende:
– Jeg får ikke så mange kommentarer på det fra folk, men iblant hender det at det tikker inn en sms fra helt ukjente som takker for at jeg har vært åpen i et intervju de har lest. Da tenker jeg at det er verdt det. Klarer jeg å få én eneste person til å se at dette er noe det går an å leve bra med, da har det det koster å være åpen rundt det, betalt seg.

Løfshus er svært opptatt av at folk må komme seg til lege fort når de får symptomer fra tarmen, for å få behandling fort. Det er en viktig del av bildet når han velger å være åpen rundt det som kan være pinlig og vanskelig å snakke om.
– Er det i det hele tatt noe du ikke kan gjøre nå som du gjorde før?
– Noen ting er det nok. Det er ikke så enkelt å være ute og løpe i 30 graders sommervarme og så løsner både poser og tape og alt og alle bekker er tørre, så man ikke kan hjelpe seg. Generelt er jeg nok mer forsiktig enn jeg var før.

TIPS FRA VIDAR TIL DEG MED STOMI

HJELP
Det er viktig at folk kommer seg til lege så fort de får symptomer fra tarmen. Mange har også behov for støtte og hjelp fra profesjonelle på veien.

PLANLEGGING
Trening og fysisk aktivitet er nøkkelen til å leve godt med stomi. Det er viktig å komme seg ut og å få den lille halvtimen man trenger innimellom slagene for å holde magen i gang.

TRENING
Det beste er å spise lite, men ofte, og å være nøye på hva du spiser. Det kan være lurt å ha med seg matpakke med sunn mat. Det er også viktig å drikke nok, slik at ikke magen stopper opp.

KOSTHOLD
Det er viktig at folk kommer seg til lege så fort de får symptomer fra tarmen. Mange har også behov for støtte og hjelp fra profesjonelle på veien.

Andre portrettintervjuer

#Ernæring
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Mirakeljenta Sara

#Stomi
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Perfekt, hva er egentlig det?

#Stomi
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Stomien ga meg et nytt liv