Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Stomien ga meg et nytt liv

Stomien ga meg et nytt liv

For Linn Andersen er livet med stomi et mye bedre alternativ enn livet uten. Nettopp derfor vil hun så gjerne fortelle sin historie. Hun vil at både helsepersonell og de som sliter med kroniske plager, skal forstå at noen ganger bør stomi anbefales.

- Jeg synes det er viktig å snakke om at dette er noe jeg har valgt selv, sier Linn. –Stomi er et mye bedre alternativ for meg enn å gå rundt å være redd og på flukt hele tiden.


Måtte bli sint nok

Linn ba selv om stomi da hun var 32 år gammel. Da hadde hun levd med en inkontinens som begrenset henne enormt i 28 år. Linn fikk leukemi da hun var fire år og på grunn av lavt immunforsvar, ble det mye mer enn selve kreften å kjempe mot. Hun fikk en abscess i endetarmen og da denne ble fjernet, ble både indre og ytre lukkemuskulatur ødelagt.

Som Linn selv sier: «Rumpa virket ikke lenger». Hun overlevde kreften og skulle få gleden av å leve videre, men livet ble vanskelig og krevende. Livet ble fylt med frykt, flukt og begrensninger. Linn gjennomførte studier og var i jobb, men dette kostet henne mye. Resten av tiden var hun mest alene og trist.

– Inkontinensen førte til at jeg hele tiden måtte ta forholdsregler og det preget livet mitt i stor grad, forteller hun.
Linn tviler på at hun hadde funnet seg en mann og langt mindre fått barn, hvis hun ikke hadde tatt grep om situasjonen. Hun hadde mer enn nok med å takle sine egne utfordringer.

- Jeg hadde blitt vant til å være redd hele tiden

– Jeg hadde hatt midlertidig stomi to ganger tidligere i sammenheng med operasjoner i endetarmen. Første gangen var jeg fem år og da syntes jeg bare det var stas, og jeg mestret veldig godt å skifte på stomien selv. Andre gang var da en operasjon som skulle gi meg lukkemuskelen tilbake mislyktes. Den gangen gikk jeg skikkelig i kjelleren.

Jeg var ikke så fornøyd med situasjonen da, sier Linn. Det var en modningsprosess å forstå at stomi var et alternativ for meg, et alternativ som kunne gjøre at livet mitt kunne fortsette og at det kunne bli et fint liv. Jeg måtte bli både gammel nok, sint nok, deprimert nok, og lei nok før jeg var moden for å ta det valget.

Linn hadde familie rundt seg som hjalp henne i prosessen, og særlig moren var viktig:
– På det tidspunktet hadde jeg blitt både trist og ensom. Jeg følte at jeg ikke fikk brukt mitt potensiale. Jeg skjønte selv at alt annet var utprøvd og jeg visste hva som måtte til. Jeg bestemte meg for å velge livet, velge stomi og at det skulle bli skikkelig fint. Jeg startet mitt livs prosess. Alle heiet på meg og det valget jeg tok. De som var rundt meg hjalp meg å bli klar til operasjonen. Jeg følte at vi var en gjeng som ble klare for mitt nye liv sammen.

 

Møtte motstand
Det viste seg imidlertid at helsevesenet ikke var like overbevist som Linn om at stomi var en god løsning.
– Kirurgene var nok i utgangspunktet ikke helt på lag, forteller Linn.

Hun er ikke den eneste som har opplevd at helsepersonell ikke ser på
stomi som noe godt alternativ. I dag er Linn en aktiv forkjemper for at et slikt valg kan bedre livskvaliteten til de som sliter med kronisk inkontinens, tarmsykdommer og lignende utfordringer.

Gjennom bloggen sin og foredragsvirksomhet har Linn blitt et kjent fjes for mange. Det er mange som tar kontakt med henne fordi de kjenner seg igjen i de problemene hun hadde og trenger noen å snakke med. Linn har en teori om at helsevesenet i stor grad møter de som har problemer med stomien sin, og at det kan forme holdningene de har til stomi.

– Det er veldig synd at helsevesenet ikke alltid klarer å forstå hvor begrenset livet er og hvor forferdelig man har det når man sliter med disse problemene. Mange får beskjed om at stomi er noe man bør unngå, at det er et onde, mens stomi faktisk kan gi et mye bedre liv med kontroll, livskvalitet, verdighet og frihet, sier hun.

- Jeg har måttet lære meg det meste på nytt.


Alltid redd
Før operasjonen hadde Linn brukt mye tid på forberedelser, og hun var veldig fokusert på alle de positive praktiske endringene stomi ville medføre. Mye av det hun ikke turte eller kunne gjøre tidligere, skulle nå bli mulig. Men de mentale sårene frykten hun hadde levd med i 28 år hadde skapt, var hun overhodet ikke forberedt på.

– Jeg har måttet lære meg det meste på nytt. Jeg var et menneske som var vant til å være redd absolutt hele tiden. Det lå helt naturlig for meg alltid å sitte nærmest døren, ha på to truser og to strømpebukser samtidig, unngå kø i butikken og å være ukomfortabel på møter. Det trengte jeg jo ikke lenger etter operasjonen, men kroppen min var fremdeles på flukt. Jeg måtte bruke mange år på å skrive ny historie.

I dag er Linn svært fornøyd med livet sitt. Hun har jobb, mann og to barn. Hun beskriver livet med stomi som «easy peasy» i forhold til livet før.

 

- Jeg synes det er viktig å snakke om at dette er noe jeg har valgt selv.

 

Linn Andersen

  • Linn Andersen er 40 år og bor på Råholt. Hun har samboer, tvillingjenter på 4,5 år og jobber som innkjøper i Forsvaret.
  • Linn er kjent gjennom bloggen sin «Linn i pose og sekk» og foredrag der hun åpent, ærlig og brennende engasjert forteller om sitt valg om å få stomi, og hun er ikke redd for å ha meninger om helsevesen og samfunnsdiskurs.
  • Når Linn har fri liker hun å være sammen med jentene sine, å hekle og å være sammen med venner. Målet for 2020 er flere friluftsaktiviteter og flere jenteturer.

Andre portrettintervjuer

#Ernæring
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Mirakeljenta Sara

#Stomi
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Perfekt, hva er egentlig det?

#Stomi
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Livet med stomi