Min Konto

Juletiden med stomi

Juletiden med stomi

Julen nærmer seg med stormskritt, og for mange er julen den beste tiden på året. Finstasen tas på, god mat og drikke nytes og juletradisjoner står for tur. For andre kan denne høytiden bringe med seg noen ekstra tanker og bekymringer. Her vil jeg dele egne erfaringer og tanker om juletiden som stomioperert. 

Vil stomiposen vises gjennom finstasen? Kan jeg spise julemat? Hvordan vil magen reagere? Dette er bare noen av de spørsmålene vi stomiopererte kan ha med tanke på juletiden. Tro meg, du er ikke alene om å ha disse spørsmålene. Jeg har hatt stomi i flere år, og disse tankene kan fortsatt streife meg. Når det er sagt, har jeg på alle disse årene gjort meg opp noen erfaringer. Dette er erfaringer som jeg håper kan bidra til at juletiden bringer med seg noen mindre bekymringer for dere også. Her er mine tips til dere.

 med finstasen  
Klær kan oppleves som en utfordring og bringe med seg bekymringer for mange stomiopererte. Det er ikke alltid «fryd og gammen» med den finstasen eller klær generelt. Jeg har vært der selv, og kjenner fortsatt litt på det, spesielt når stomiposen fyller seg opp, og det kommer en «bul» på magen som vises gjennom klærne. Men, det finnes mange gode og lette triks som kan gjøre at man føler seg mer komfortabel i klærne, selv med en stomipose eller to på magen.

Jeg har flere ganger sett meg i speilet og tenkt; ser man stomiposen gjennom klærne nå?  Det er en naturlig tanke å ha, men det er ingen som bevisst legger merke til stomiposen din under klærne klærne dine. Det er nok vi stomiopererte selv som føler at stomiposen synes gjennom klærne. En ting er sikkert; stomiposen skal ikke sette en stopper for at du skal føle deg komfortabel og flott med finstasen eller andre klær på. 

Fikseringsbelter og poseovertrekk  
Fikseringsbelter og poseovertrekk kan man få dekket på blå resept ved stomi. Flere opplever at fikseringsbelter bidrar med å skjule, dempe eventuelle lyder og holde stomiposen mer på plass. Fikseringsbeltene er laget av tøy med stretch i, og finnes i fargene sort og hvit. Hvitt fikseringsbelte er fint om man for eksempel skal ha en hvit eller lys skjorte eller kjole på seg.

Jeg tar opp fikseringsbelte først i denne artikkelen da jeg som stomioperert synes fikseringsbelte er komfortabelt å ha på og det kan være til god hjelp for mange. Jeg erfarer også som sykepleier i Boots HomeCare at mange ikke er klar over at man kan få slike belter på resepten sin. Jeg har møtt flere, både damer og menn, som har blitt så glad og lettet for akkurat dette fikseringsbeltet. Det kan brukes både med ileo,colo og urostomi, og det er enkelt å bruke. På bildene under kan dere se hvordan jeg tar på dette beltet.

Flere opplever at fikseringsbelter bidrar med å skjule,
dempe eventuelle lyder og holde stomiposen mer på plass.

Poseovertrekk og fikseringsbelte er fint om man for eksempel vil at det skal "matche" med klærne eller undertøyet. Poseovertrekk er også fint om man vil gjøre selve stomiposen litt ekstra fin. Man kan sy sitt eget eller kjøpe det ettersom det er flere som syr slike trekk på bestilling. Ønsker dere mer informasjon om fikseringsbelter og poseovertrekk, så er det bare å kontakte oss i Boots HomeCare. Fikseringsbelte og poseovertrekk er fint å kombinere med ett eller flere triks som kommer under her. 

Her viser jeg hvordan er fikseringsbelte fungerer. Beltet skjuler stomiposen godt, og man kan også få stomiposer eller poseovertrekk som "matcher" beltet og eventuelt klærne. 

Små triks for å skjule stomiposen under klærne  
Hold-in strømpebukse eller tights 
Jeg har noen andre enkle og greie tips på lur når det kommer til å skjule stomiposen under klærne. Den kjente hold-in strømpebuksen. Ja, det stemmer. Jeg bruker hold-in strømpebukse til tider, for å holde stomiposene mer på plass. Fungerer veldig fint til hverdags, men enda bedre nå i juletider. Tights fungerer også bra. Husk at det er du som skal være komfortabelt og at det ikke skal stramme alt for mye over stomiposen.  

Godt opp med strømpebuksen  
Stomioperert eller ei, dette gjør vel de fleste av oss? Godt opp med strømpebuksen. Jeg går som regel med strømpebuksa nesten opp under armene. Det er kanskje ikke det peneste med strømpebukse opp under armene, men det vises jo ikke under klærne. Jeg opplever at strømpebukse holder stomiposene godt på plass. 

Truser som er høye i livet  
Jeg bruker hotpants og litt high waist truser, og det er jeg ikke alene om. Det er blitt så populært for alle at det finnes på de fleste klesbutikker rundt omkring. Truser som er litt høye i livet og som har god hold/stretch bidrar til at stomiposene holder seg bedre på plass. 

Her på bildet bruker jeg både hold-in strømpebukse og truse som er høy i livet. Strømpebuksen plassert høyt opp. Dette hjelper meg med på å holde stomiposene mer på plass, og skjuler den godt under klærne. 

Klær med detaljer  
Jeg liker å bruke klær med detaljer, spesielt i området der stomiposene er plassert. Da føler jeg meg mer komfortabel, og det bidrar til at stomiposene blir godt skjult under klærne. Bildet nedenfor er et eksempel på det. På bildet har jeg kombinert flere av tipsene i denne artikkelen. Her har jeg truse med høyt liv, fikseringsbelte og strømpebukse på meg. Ser dere de to stomiposene under der?  

Vi er alle mer enn gode nok som vi er. 
Forsøk å legge eventuelle bekymringer til side og kos deg i juletiden. 

 

Julematen  
Jeg har flere ganger fått spørsmål om hva man som stomioperert kan spise av julemat. Her er det kun ett svar; vi er alle forskjellige, og reagerer ulikt på matvarer. Vi har ulike stomityper og har gjennomgått ulike operasjoner. Det som fungerer for meg, fungerer nødvendigvis ikke for andre. Men det viktigste som stomioperert er å prøve seg rolig frem, tygge maten godt og ha god tid når du spiser. Spis gjerne moderate mengder av mat du vet magen reagerer på, eller unngå akkurat denne matvaren. Er du usikker på hva du kan spise, kontakt helsepersonell for mer råd og veiledning. Les mer om kostholdsråd for deg med stomi her.
 
Julematen kan også føre til mer luft i stomiposen, og at du må skifte eller tømme oftere ved større mengder mat. Under kommer noen tips som kan hjelpe deg med dette

Større stomipose og tømbar stomipose
Opplever du at stomiposen fyller seg raskt opp, kan en større stomipose og/eller en tømbar stomipose være greit. Du kan også vurdere å tømme eller bytte stomiposen litt oftere, så slipper du at den fyller seg opp og «buler» mye ut. Prøv deg frem for å finne ut hva som er fungerer best for deg.

Ta med et ekstra stomiskift  
Det kan være greit å ha med seg ett ekstra stomiskift eller to for å være på sikre siden dersom du får behov for å utføre stomistell. Det kan være lurt å utføre et stomistell hjemme før man reiser ut i sosiale lag. Dette for å gi trygghet og at du slipper å tenke så mye på det når du er ute.

Luft, lyd og lukt 
Disse tre L'ene som vi kaller de kan flere stomiopererte oppleve som en utfordring. Skulle luft, lyd og lukt oppstå, finnes det gode løsninger som kan prøves ut. Her kommer noen tips.

Luft: Opplever du mye luft, og at stomiposen blåser seg opp, kommer dette som regel av at filteret i posen går tett. Da bør stomiposen byttes.

Lyd: Rumler magen mye, og det kommer lyd fra stomien kan for eksempel støtte fra et fikseringsbelte eller å legge en arm over stomiposen være gode råd for å dempe lyden. Du kan også forsøke å unngå matvarer du vet magen reagerer på, det gjelder også for å unngå luft.  

Lukt: Det skal i utgangspunktet ikke oppstå lukt fra stomiutstyret. Skulle det oppstå lukt, sjekk stomiutstyret og utfør eventuelt et stomistell ved behov. Om du ikke har utført stomistell på en stund kan det oppstå lukt på grunn av lekkasje eller tett filter. Du kan også få posedeodorant på resepten din som kan sprayes i posen og motvirke lukt.

Løs eller hard avføring: Får du løs avføring finnes det fortykningsmiddel du får på stomi resepten din som gjør avføringen fastere. Det finnes også fortykningsmiddel med kull i, som kan motvirke lukt. Opplever man hard avføring finnes det smørende deodorant som gir en smørende, lukthemmende og vakuumhindrende effekt i stomiposen. Dette kan man også få på resept. 

Jeg håper at tipsene i denne artikkelen kan hjelpe deg om du opplever noen av disse utfordringene, eller opplever dem som en bekymring. Ta kontakt med ditt nærmeste Boots HomeCare apotek ved eventuelle spørsmål, så hjelper vi deg. 

Til slutt vil jeg ønske dere alle sammen en riktig fin førjulstid og god jul når den tid kommer. 

- Camilla Tjessem 

Andre artikler fra Stomispalten

#Stomi
#Brokk
#Trening

Våre stomier - og veien dit

#Stomi
#Inspirasjon
#Reise

Sommer og reise - med stomi

#Inspirasjon
#Kosthold

Stomi og kosthold