Min Konto

Brokkbelte

Brokkbelte

Brokkbelter brukes der det er risiko for å danne brokk eller der brokk allerede har oppstått. Brokkbelter er noe som krever egen resept, selvom du har resept på stomiutstyr. Vi sier at den må spesifiseres.

Brokkbelter, eller belter til kompresjon som det heter, er kun til brukere med parastomale brokk eller i risiko for å utvikle parastomalt brokk. Parastomale brokk vil si at det har kommet brokk på samme sted som du har stomien. Den kan være hele veien rundt, eller den kan bule ut til en av sidene fra stomien.

Det finnes mange forskjellige brokkbelter, både i farge og utførelse. Noen har spiler, mens andre er mer fleksible. Noen kan du klippe hull i, noen skal du ikke klippe i, og noen har ferdige hull fra leverandør.

Det er ikke alltid det er nødvendig å klippe hull heller, og det er ingen stomier som krever å ha hull. Som en tommelfingerregel skal det ikke klippes hull med mindre det medfører lekkasje eller særlig ubehag for den som skal bruke brokkbeltet. Hvis man må klippe hull skal hullet være minst mulig. Det skal helst ikke være hull, eller minst mulig hull, da det er best for at et brokk ikke skal utvikle seg eller oppstå.

Beltene finnes i ulike høyder avhengig av mageomfang og brokkomfang. Høyden varierer fra 10 cm til 30 cm, og stomisykepleier vil hjelpe deg til å finne ut hvilken du skal ha. De er i ulike størrelser og størrelsen du skal ha bestemmes utifra midjemålet/hoftemålet. Belter med spiler er mer stive, men de er også best egnet ved større brokk eller der det er utfordringer at brokkbeltet sklir.

Det er fullt mulig å ha forskjellige brokkbelter til forskjellige formål. For eksempel et fleksibelt, men høyt, til fjellturer. Et mer solid til styrketrening. Et mellomhøyt og fleksibel til hagearbeid.

Brokkbelter kommer i ulike stoff. Noen har hele veien rundt elastisitet, mens andre har partier hvor ikke det er mulig å trekke i stoffet. Det er der det ikke er mulig å trekke stoffet at brokket som regel skal for å gi best støtte. 

Brokkbelter skal brukes der brokket kan reponeres (dyttes tilbake) eller glir tilbake av seg selv. Dette for ikke å klemme på tarm som allerede ligger i klem i brokket. Det er viktig at brokkbelte alltid tas på når brokket er inne, for ikke å klemme på tarm som allerede ligger i klem i brokket. Derfor er det ofte hensiktsmessig å ta på brokkbelter når du ligger. Dersom brokket ikke glir tilbake av seg selv, må du få opplæring av helsepersonell før du gjør det vi kaller reponering, altså der du selv dytter brokket tilbake.

Det dekkes inntil 4 brokkbelter i året. Merk at resepten er gyldig i 1 år fra datoen den skrives ut, mens antallsbegrensningene følger kalenderåret.   

Får å få kjøpt brokkbelte, enten du har resept eller ikke, kan du ringe til kundeservice eller lag deg konto her på bootshomecare.no så hjelper vi deg i gang! Hvis du er usikker på hvilket brokkbelte du skal velge, kan du ta kontakt med oss i Boots HomeCare.

Se hvordan et brokkbelte skal tas på:

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Inspirasjon
#Reise

Sommer og reise - med stomi

#Ernæring
#Inspirasjon
#Portrettintervju

Mirakeljenta Sara

#Stomi
#Hudpleie
#Stomihjelpemidler
#Lekkasje
#Stomiutstyr

Salts hudbeskyttelse