Min Konto

Intertrigo

Intertrigo

Intertrigo er termen som brukes i medisin, men kalles også eksem, eller nærmere bestemt intertriginøst eksem. Intertrigo er en overflatisk betennelsesreaksjon, som ofte kan være infisert med sopp og bakterier. Klassisk ser en røde utslett på huden. 

Hva er Intertrigo?

Intertrigo er en overflatisk betennelsesreaksjon i huden, oftest der hud ligger mot hud. Blir det irriterte området i tillegg infisert med candida gjærsopp og/eller bakterier, vil tilstanden forverres.

Intertrigo eller intertriginøst eksem er en vanlig tilstand som kan oppstå i alle faser av livet. Det er spesielt vanlig hos overvektige personer med diabetes som er utsatte for høy varme og fuktighet, men intertrigo kan forekomme hos hvem som helst. Vi ser det ofte i form av bleieutslett, som er en form for intertrigo. 

Årsaker til Intertrigo

Intertrigo oppstår vanligvis i områder der hud gnisser mot hud og på områder på kroppen med nedsatt luftsirkulasjon. Dette er for eksempel under armene, på baksiden av knærne, under brystene, i lysken, mellom hudfoldene på magen og i området mellom fingrer og tær.

Det begynner gjerne med en mild rødfarging av det aktuelle hudpartiet. Dersom dette får utvikle seg videre, vil rødfargen intensiveres, og det er da ikke uvanlig med sårdannelse, sprekker, væske og oppbløting av omkringliggende hud. 

Når man får et miljø med fuktig skadet hud sammen intertrigo, gir det god grobunn for oppvekst av mikroorganinsmer, bakterier og sekundære infeksjoner. En ser da ofte infeksjoner med sopp, særlig gjærsopp og/eller bakterielle infeksjoner. Har man fått intertrigo mellom fingre og tær, i setesprekken/furen, i armhulene eller under brystene, kan det være snakk om erytrasma.

Erytrasma er en spesiell variant av intertrigo og starter som små brune prikker. Disse kan smelte sammen til større flekker med en skarp avgrensning. Utslettet kan klø, men kan også opptre uten nevneverdige plager. 

Det er flere faktorer som kan bidra til økt fare for å utvikle intertrigo:

 • Overvekt -  der mye hud gnisser mot hud
 • Diabetes
 • Sterk svettetendens
 • Bruk av tette og trange sko eller trange og tettsittende klær
 • Dårlig hygiene
 • Personer med lekkasjeproblemer for urin og avføring er ekstra utsatte
 • Barn er også særlig uttsatt, fordi de har forholdsvis korte nakker der huden folder seg, de er gjerne relativt lubne, de sikler og bruker bleie. 


Di
agnostikk av Intertrigo
Sykehistorien og utslettets utseende gir diagnosen.

Behandling av Intertrigo

Målet med behandlingen er å drive tilbake betennelsen og forebygge at nye utslett dukker opp. Mild intertrigo behandles med tiltak for å begrense fuktighet og friksjon. Bruk gjerne løstsittende bomullstøy, og unngå syntetiske fibre og nylon.

Det betente området bør vaskes/dusjes daglig med mild såpe og vann. Oppholder du deg i et varmere klima, bør du vurdere å bytte klær hver dag.

Pudder kan bidra til mindre friksjon i aktuelt område. På apoteket får du kjøpt milde kortisonkremer, gjerne med bakteriedrepende tilsetninger, uten resept. Disse vil kunne dempe betennelsen og ubehaget. Pensle området med krystallfiolett kan også være effektivt.

Ved hissigere former for intertrigo må du oppsøke lege. Da foreligger det trolig en infeksjon med sopp eller bakterier. Du må bruke antisoppmiddel i tillegg til en noe sterkere (reseptbelagt) kortisonsalve.

Mistenkes bakterieinfeksjon, kan det være aktuelt med antibiotikabehandling. Ved særlig hissig intertrigo som ikke blir vesentlig bedre med lokalbehandling, kan det være påkrevd med tablettbehandling mot eventuell sopp eller bakterier.

Forebyggende tiltak:

 • Minimere hud-mot-hud friksjon
 • Holde risikoområder rene og tørre
 • Om mulig bør du unngå sterk varme, fuktighet og aktiviteter som medfører mye svetting
 • Om du plages av overdreven svette, bør du være påpasselig med å dusje og holde de utsatte områdene så tørre som mulig
 • Bruk sandaler for å forebygge fotsopp
 • Vektreduksjon kan minske risikoen for å få intertrigo