Aktiv mot kreft - et spørsmål om livskvalitet
Det begynte med 50 000 fra egen lomme og har så langt ført til etableringen av 16 Pusterom på norske sykehus. –Det viktige er å føre arven fra Grete Waitz videre ved å gi enda flere kreftpasienter muligheten til å trene, sier grunnleggeren av Aktiv mot kreft, Helle Aanesen
Det er 2007, Helle Aanesen sitter på kontoret sitt i Oslo med en drøm: Hun har lyst til å løpe New York Marathon. Hvordan skal hun få det til? Hun ringer en venninne som har løpt tidligere. Venninnen oppfordrer henne til å løpe for en veldedig organisasjon, slik hun selv har gjort
– Da gikk det opp et lys for meg. Jeg innså hvor dyktige amerikanere er til å kombinere idrett og innsamling til veldedige formål. Jeg tenkte at dette må jo gå an å gjøre i Norge også, for et norsk formål, forteller Helle. Så gikk det slag i slag. Helle tenkte på hvilke formål hun brant for, på hvem som kunne være partnere og på hvilke idrettsprofiler som kunne fronte organisasjonen som var i støpeskjeen.
– Det måtte bli «kreftsaken», sier Helle
– Og Grete Waitz var navnet som kom opp helt naturlig. Grete hadde vunnet New York Marathon hele ni ganger. Hun hadde en profil og et omdømme denne organisasjonen trengte, og ikke minst brant hun for kreftpasienter fordi hun hadde fått kreft selv.
En avgjørende telefon
– Det er noen telefoner man må manne seg opp til å ta. Dette var en slik telefon. Jeg ringte og det viste seg at Grete ikke hadde egen telefon. Mannen hennes, Jack, tok den, og heldigvis var han umiddelbart positiv til ideen. Dette var i en fase da Grete ofte var på Ullevål for å få cellegiftbehandling. Mitt første møte med Jack var i kantinen på sykehuset, og vi snakket sammen så lenge at Grete ble nysgjerrig og kom ut. Det var første gang jeg møtte henne, minnes Helle.
Aktiv mot kreft ble en stiftelse som skulle jobbe for livskvaliteten til kreftpasienter, for at tilpasset trening skal bli tilgjengelig for alle kreftpasienter. Grete var rådgiver da det aller første Pusterommet, et treningsrom spesialtilpasset kreftpasienter, ble etablert på Ullevål sykehus. Ved utgangen av 2008 ble Pusterom nummer to åpnet ved Haukeland sykehus. Etter det har det kommet 14 nye Pusterom. Alle Pusterommene er bygget ved hjelp av frivillige midler. I 2014 etablerte Aktiv mot kreft en egen søsterstiftelse i USA. AKTIV Against Cancer har et samarbeid med Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York om forskning på trening og kreft.
Trening som medisin
Alle kreftpasienter kan bruke Pusterommene, og de henvises dit av legen sin. På Pusterommet får pasientene treningstilbud tilpasset sin form og diagnose i trygge (og pene!) omgivelser og med kyndig veiledning. Stiftelsen utdanner, i samarbeid med Norges idrettshøyskole (NIH) og Oslo universitetssykehus (OUS) AKTIVinstruktører med spesialkompetanse på fysisk aktivitet ved kreft, slik at kompetansen er tilgjengelig overalt der det tilbys fysisk aktivitet – også når man er ferdig med kreftbehandling.
– Vi har forskningsresultater som viser at fysisk aktivitet ikke bare forebygger en rekke typer kreft. Kroppen blir også bedre i stand til å tåle kreftbehandling, bivirkninger reduseres og faren for tilbakefall blir mindre, forteller Helle.
– For noen kan det være snakk om å klare å gå fem meter eller å løfte armen. Det er mestring, det er også viktig. Det kan være snakk om å klare å gå opp trappen hjemme når man skrives ut, eller å har styrke nok til å løfte jernpannen ut at skapet selv når man lager mat.
I tillegg til Pusterommene har Aktiv mot kreft utdannet AKTIVinstruktører i alle landets fylker. Poenget er at kreftpasienter skal kunne fortsette tilpasset trening hos disse når de blir skrevet ut fra sykehus. I dag må pasientene selv betale for timer hos AKTIVinstruktører, men håpet er at trening skal bli en naturlig del av all kreftbehandling, og komme inn i pakkeforløpene.
– Vi har fremdeles mange Pusterom igjen å bygge, sier Helle, som ser for seg at det må 5-10 nye Pusterom til ved norske sykehus for at dekningen skal være god nok.
Aktiv mot kreft har i dag to politiske målsetninger:
• At Pusterom blir en del av standard behandlingsforløp ved kreft.
• At pasientene får timer hos AKTIVinstruktør på resept etter endt behandling.
Sterk og privat
Gretes lege på Ullevål fortalte også at sykehuset hadde et skrikende behov for PET-skanner, så det ble ett av de første formålene Aktiv mot kreft jobbet for. Åpningen av PET-senteret på Oslo universitetssykehus, Ullevål i februar 2011 var ett av de siste offisielle oppdragene Grete Waitz hadde. Hun døde av kreft to måneder senere.
– Grete var helt spesiell. Hun var tydelig og visste hva hun ville. Hun kunne være privat, og syntes ikke hennes person var så interessant å fokusere på. Samtidig var hun enormt raus. Hun hadde et stort hjerte og bød på seg selv. Jeg kjente henne aldri som frisk, men jeg så den enorme styrken hun hadde når hun var syk, minnes Helle.
– Hun svarte alltid på e-poster hun fikk og ga kloke, gode råd til alle som henvendte seg. Hun var så flink til å se folk og brydde seg virkelig. Hun var en bra dame.