Min Konto

Duraphat tannpasta - for økt risiko for karies

Duraphat tannpasta - for økt risiko for karies

DURAPHAT TANNPASTA ER ET RESEPTFRITT LEGEMIDDEL SOM KAN VÆRE EN HJELP.
Mange har økt risiko for å få karies - hull i tennene - uten å være klar over det. Les om sykdommen, se om du er i en av risikogruppene og les hva du selv kan gjøre for å redusere risikoen og forebygge hull i tennene.

Tekst: Lone Lenes, tannlege, Scientific Affairs Lead, UK & Nordic, Colgate-Palmolive

Karies - hva er det og hvem rammer det?
Karies er den latinske betegnelse på hull i tennene. Karies er en av de mest utbredte sykdommene som rammer mennesker i alle aldre.

Mange har økt kariesrisiko uten å være klar over det
Økt kariesrisiko skyldes ofte omstendigheter som krever ekstra oppmerksomhet. Det kan være grunnet spesielle forhold, som f.eks:

Munntørrhet - er en stor karies risikofaktor
Alle kan ha tørr munn fra tid til annen, men hvis det forekommer konstant eller ofte, kan du lide av munntørrhet (xerostomi). Munntørrhet er vanlig. Rundt 20% av alle voksne lider av munntørrhet, og blant eldre og de som tar visse medisiner er det opp til 40% som plages med munntørrhet [1]. Faktisk gir mer enn 1500 forskjellige medisiner munntørrhet. Får du medisin som gir munntørrhet, så er det en god ide å snakke med din tannlege/tannpleier eller ditt apotek om dette, da du kan ha bruk forekstra kariesbeskyttelse.

Kreftbehandling
Stråle- og cellegiftbehandling fører ofte til redusert spyttkapasitet, noe som gir munntørrhet og økt risiko for hull i tennene.

Diabetes
Diabetespasienter med dårlig glykemisk kontroll har høyere blodsukkernivå, noe som øker risikoen for hull i tennene.

Alder
Standard for munnhelse har blitt bedre, og eldre voksne beholder i større grad enn tidligere sine naturlige tenner livet ut. Dette er veldig bra, men tenner som har vært gjennom behandling kan imidlertid trenge videre pleie. Det å opprettholde god munnhelse kan også bli vanskeligere når man blir eldre, noe som kan føre til økt risiko for hull i tennene.
Med alderen og etter behandling for periodontitt kan man få eksponerte tannrøtter. Tannrøttene er ikke beskyttet av en sterk emalje, derfor må man være særlig oppmerksom på disse. Karies på rotoverflater utvikler seg nemlig ofte raskere og kan være vanskeligere å reparere. Derfor krever det litt ekstra når det gjelder tannbørsting og fluor.
Partielle tannproteser kan også øke akkumuleringen av plakk på egne tenner, og dermed øke risikoen for hull i tennene.

Tegn og symptomer på karies
Tre mulige indikasjoner på at du har hull er tannpine, tannfølsomhet for søt, varm eller kald mat eller drikke, eller smerte når du tygger.

Karies kan forebygges
Heldigvis er karies er en sykdom som utvikler seg langsomt og kan stanses på tidlige stadier ved hjelp av grundig daglig munnhygiene med vanlig fluortannpasta. Men noen mennesker har større risiko for å få hull enn andre.

Duraphat® 5 mg/g Tannpasta kan være en hjelp for deg
Duraphat® 5 mg/g Tannpasta er en tannpasta utviklet til voksne og ungdom over 16 år som har økt risiko for å få hull i tennene eller tannrøttene. Dette gjelder deg hvis du har minst en av disse tilstandene:
♦ hull i tennene (i løpet av de siste 3 årene)
♦ synlige tannrøtter
♦ vansker med tannhygiene (f. eks tannregulering, sykdom)
♦ tørr munn av ulike årsaker (legemidler, rus, kreftbehandling, sykdommer, aldring).
Duraphat tannpasta inneholder 5000 ppm fluor, som er nesten 4 ganger mer fluor enn en vanlig fluortannkrem, som inneholder 1450 ppm F-. Det høye innholdet av fluor er klinisk bevist å kunne forhindre, stoppe og til og med gjenoppbygge begynnende hull [2-7].
Den har en frisk mintsmak og er enkel å bruke uten behov for ytterligere handling. Bare bytt ut din vanlige fluortannkrem med Duraphat® 5 mg / g tannpasta i en periode, som anbefalt av tannlegen / tannpleieren.

For at denne tannpastaen skal tilføre tennene nok fluorid, må du følge doseringen nøye.
♦ Påfør en 2 cm lang strimmel tannpasta på tannbørsten for hver tannpuss (2 cm gir mellom 3 mg og 5 mg fluorid).
♦ Puss tennene 3 ganger daglig etter måltider i omtrent 3 minutter.
♦ Ikke skyll munnen etter at du har pusset tennene.

Da denne tannpastaen har et høyt innhold av fluorid er det viktig at du gjør følgende:
♦ Spytt ut tannpastaen, ikke svelg
♦ Oppbevar tannpastaen slik at ingen i husholdningen forveksler den med vanlig tannkrem.
♦ Unngå andre kilder til fluorid mens du bruker høyfluorid tannpasta: fluortabletter, fluortyggegummi, fluormunnskyll.
♦ Begrens bruk av drikkevann med høyt fluorinnhold. Bruker du brønnvann eller oppholder deg i land med høyt fluorinnhold i drikkevannet over tid, bør du sjekke fluorinnholdet.

Duraphat 5 mg/g tannpasta fås på apotek uten resept
Duraphat® 5 mg/g tannkrem er et legemiddel tilgjengelig uten resept med veiledning for personer over 16 år med økt risiko for hull i tennene. Den er tilgjengelig i en 1-pakke som varer i omtrent en måned og en 3-pakke til 3 måneders bruk.

Les alltid pakningsvedlegget før bruk

Gode råd for å redusere din kariesrisiko:
♦ Ha kjennskap til din risiko for karies
♦ Spør på apoteket eller rådfør deg med din tannlege/ tannpleier om din kariesrisiko
♦ Dersom du har en økt risiko for karies
♦ Spør din tannlege, din tannpleier eller på apoteket om du kan ha behov for høyfluor tannpasta, som Duraphat 5 mg/g tannpasta
♦ Børst nøye dine tenner som tannlegen eller tannpleieren din har anvist.
♦ Rens mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster en gang daglig
♦ Spis og drikk sunt. Unngå sukkerholdige snacking
♦ Hver gang du spiser eller drikker noe som inneholder sukker eller stivelse, starter bakteriene i plakket et syreangrep som skader tennene. Lar du tennene hvile to til tre timer mellom måltidene, rekker spyttet å reparere de små skadene, slik at det ikke blir hull i tennene.
♦ Gå jevnlig til kontroll hos tannlege/ tannpleier. Bruk av høykonsentrert tannpasta erstatter ikke besøk hos tannlege eller tannpleier.


Duraphat (fluorid).

Tannpasta 5 mg/g: Reseptfritt legemiddel med veiledning. Utleveres av helsepersonell i apotek. Voksne og barn over 16 år: Forebygging av tannkaries (tannråte) hos pasienter som er spesielt utsatt for karies i tannkroner eller -røtter. Dosering: Brukes 3 ganger daglig til tannpuss etter måltid. En 2 cm lang stripe påføres tannbørsten. Tennene pusses vertikalt fra tannkjøtt til tannspiss. Overflødig skum spyttes ut, skal ikke svelges. Gå regelmessig til undersøkelse/kontroll hos tannlege/tannpleier. Forsiktighetsregler: Har et høyt fluorinnhold. Samtidig bruk av fluortabletter, -dråper, -tyggegummi, -gel eller -lakk, samt vann eller salt tilsatt fluor, skal unngås. Ditt totale fluorinntak må vurderes før bruk, spør helsepersonell om dette.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
1. Danish Dental Association 2018 – www.tandlaegeforeningen.dk
2. Tavss et al. Am J Dent, Vol 16, No 6, Dec 2003
3. Baysan et al. Caries Res 2001;3541-46
4. Schirmeister et al. Am J Dent 2007; 20:212-16
5. Ekstrand et al. Geodont 2008;25:67-75
6. Ekstrand et al. Caries Res 2013;47:391-98
7. Ekstrand et al. Caries Res 2015;49 (5):489-98

Andre artikler om helse

#Tjenester
#Stomihjelpemidler
#Sondeernæring
#Stomiutstyr
#næringsdrikker

Vi har åpnet nettbutikken!

#Inspirasjon
#Helse
#Kreft

Kreftkompasset