Min Konto

Solbeskyttelse

Solbeskyttelse

For mye sol kan være helsefarlig og gi deg hudkreft. For å redusere risikoen for hudkreft, kan du beskytte deg med klær og solkrem og begrense tiden du er ute når sola skinner sterkest.

Sol og hud

Sol er i sunt og godt for kroppen, men må nytes med måte. Det lønner seg alltid å bruke høy faktor. Er målet å bli mest mulig brun, skjer dette tross en har høy faktor gjennom hele sommeren. En oppnår faktisk en jevnere farge som varer mye lengre, og ikke minst minsker risikoen for å bli solbrent betraktelig. 

Solstråler og dens påvirkning av  hudens celler bidrar til 85 prosent av hudens aldring, i form av blant annet uttørking og dannelsen av pigmentflekker. Overdreven soling, eller også soling i korte perioder uten beskyttelse brenner huden og kan i verste fall føre til hud- og pigmentkreft. Barn er ekstra sensitive for solen og bør alltid benytte klær, solbriller og solkrem med høy faktor. Små barn bør også ha på seg en solhatt. Barn under ett år bør ikke oppholde seg i solen.

UVA og UVB

Ultrafiolette stråler - eller UV stråler deles inn i to ulike grupper. Man har UVA og UVB. UVA stråling er like sterk hele året og utgjør 90% av solens stråler vi utsettes for. De gjør oss raskt brun, og kan gjøre oss brent. UVB stråling gjør oss brune på noe lengre sikt, kan gjøre oss brent og kan gjøre stor skade på hudens celler. Det er UVB stråling som aktiviserer produksjonene av vitamin D, men i likhet med UVA fremskynder den hudens aldringsprosess og forårsaker hudkreft. 

Solfaktor

Solkremer inneholder noe som kalles kjemiske eller fysiske filtre som bidrar til å beskytte huden. Enten en av delene eller en kobimasjon av begge. Kjemiske filtre trenger ned i huden og absorberer strålingen. Fysiske filtre legger seg som en beskyttende film utenpå huden og hindrer strålingen i å trenge ned i huden ved å reflektere den. 

Solkremer bør inneholde filtre mot både UVA- og UVB-stråling. Det anbefales å smøre seg en halv time før en skal ut i solen og en skal smøre seg rikelig med krem. En håndfull bør en voksen kropp per innsmøring benytte. Hvis man skal bade, vil det være fordelaktig å benytte en vannfast solkrem. Bader man ofte og/eller lenge er det viktig å smøre seg etter bading.

Det kan lønne seg å starte med høy faktor når huden er blek, og eventuelt redusere etter hvert, og som sagt tidligere, vil man uansett bli brun, tross en benytter solkrem med høy faktor. Ellers er det på generelt basis anbefalt at man i Norge benytter minimum faktor 15, mens bør bruke faktor 30 eller mer i solrike land. Uansett hvilken faktor du velger, er det viktigste at du smører deg inn med nok krem, smører ALL hud som utsettes for solen og at du smører deg ofte. 
Husk også i at vann, snø og sand reflekterer UV strålene og øker sjansen for å bli solbrent. 

Unngå overdreven soling

Soling er hovedårsaken til hudkreft, hvorav føflekkreft regnes som den mest alvorlige.  Intens soling i perioder, som på påskefjellet eller på ferie øker faren for føflekkreft. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg og å ta pauser fra solen når man er på ferie.

Solskadet hud

Langtidseffektene av solskader kan vises som grove rynker, pigmentflekker, tørrhet, rødhet og flassende hud. I tillegg kommer den økte faren for hudkreft man utsetter seg for hvis man ikke beskytter huden mot stråling fra solen.

Medisiner, kosmetikk og sol

Vår generelle anbefaling er å unngå å benytte sminke og parfyme, når du soler deg. Årsaken er at de kan skape ulike hudreaksjoner i solen.
Det finnes også en rekke medisiner som kan føre til ulike hudreaksjoner i solen. Spør farmasøyt på ditt lokale Boots apotek om dette er noe du bekymrer deg for. 

Les mer om solbeskyttelse på boots.no - du finner våre beste råd og produkter her.

Kilder: Norsk Helseinformatikk: nhi.no, kreftforeningen.no, helsenorge.no

Andre artikler om hudpleie

#Sår
#Hudpleie

Arrbehandling

#Sår
#Hudpleie
#Helse

Intertrigo

#Hudpleie
#Helse

Solpleie

#Hudpleie

Tørr hud