Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Fem tips mot tørr vinterhud

Fem tips mot tørr vinterhud

Gode tips til deg som opplever tørr vinterhud!

Det er ikke så uvanlig vinterstid at en opplever en del utfordringer med tørr vinterhud. På vinteren er luften både kald og tørr og ikke så sjelden er luften inne også tørr, da vi ofte fyrer mer og har det varmere inne. Da oppdager en ofte kløende legger og/eller røde nupper flere steder på kroppen. Mange som allerede plages med tørr hud og atopisk eksem, opplever en forverring vinterstid.

1. Dusj i lunket vann

En "feil" mange gjør er at de vinterstid spesielt tar seg lange og varme bad/dusj. Og en kan forstå at det kan være fristende, når en kommer inn etter å ha vært ute og blitt kald. Aberet er da at huden din kan bli ekstra belastet. Varmt vann fjerner fettstoffer og fuktighet i huden. Det er med stor fordel at man kan skru ned temperaturen noe, og heller dusje i lunkent vann, og ikke minst tilbring kortest mulig tid i dusjen. En dusj på 3 min er absolutt å anbefale - i alle fall mindre enn max 10 min sier ekspertene. 

2. Såper

En bør unngå å bruke antibakterielle såper eller såper med mye parfyme, da disse virker uttørkende på huden. Det finnes såpefrie renser til ansiktet og bytt hjerne ut dusjsåpen med dusjoljer i stedet. Dusjoljer rengjør skånsomt og er mer fuktighetsbevarende enn såper. Om en likevel velger såper, sørg da for at den er hudvennlig og har en lav Ph.

3. Fuktighetskremer

Du kan egentlig ikke smøre for mye. Mange benytter lotion, og denne kan være fin å bruke flere ganger om dagen, da den trekker raskt inn. Kemer er ofte fetere og fin å bruke om kvelden, før en legger seg. Opplever man tørre hender vinterstid, kan det være lurt å ha en håndkrem stående ved vasken, som en kan benytte hver gang man vasker hendene.

Andre gode tips, kan være å smøre seg mens man ennå er lettere fuktig etter bad/dusj. Måten man gjør dette på er å kun klappe seg lett med et håndkle rett etter dusjen, uten å gri/skrubbe med håndkledet, og smøre seg rett etterpå. På denne måten hjelper man huden å "stenge" fuktigheten inne.
For noen kan det også være aktuelt å bruke kuldekrem på ansikt og andre utsatte hudområder, når kulden biter.

4. Beskytt huden utendørs

Klær skal ikke undervurderes, selv om god pleie av huden hjelper. Uavhengig av om du føler deg kald på hendene eller ikke, når du er ute, er det viktig å beskytte hender med hansker, da hender er ekstra sensitive for kulde. Skjerf og lue bidrar til å holde deg varm, og beskytter huden mot kulde. Har du barn, bør de selvsagt kles og beskyttes mot kulde. Det anbefales ull som ikke klør innerst. Ikke minst bør ansiktet alltid dekkes med for eksempel buff, eller balaklava, som for øvrig også finnes i mange varianter, også til voksne. 

5. Pleie av huden innenfra

Sist, men ikke minst, bør en pleie huden innenfra. Drikk mye vann, spis variert og sunt og reduser mengden koffeinholdig drikke som kaffe og te.

Hva gjør du om du får særdeles irritert hud på vinterstid

Skulle du oppleve store plager med kløe og tørr hud uten at fuktighetskremer er tilfredstillende, eller om du eller barnet ditt utvikler eksem, anbefales det at du eller dine oppsøker lege.

Behandlinger som kan hjelpe og lindre godt

Du kan få utskrevet betennelsesdempende kremer, for eksempel kortison, eller få råd om eventuelt svakere kortisonkremer for ansikt og halsregion, som finnes reseptfritt på apoteket. Du kan også få kløedempende medisiner om kløen er ekstremt plagsom.

Samtidig har mange god effekt av medisinsk lysbehandling. Mange pasienter med alvorlig atopisk eksem kan få spesielle fuktighetskremer på blå resept. I tillegg kan noen pasienter få refusjon for fuktighetsprodukter. 

For mer informasjon, oppsøk lokalt Boots apotek eller besøk oss på boots.no

Andre artikler om hudpleie

#Sår
#Hudpleie

Arrbehandling

#Hudpleie
#Helse

Solbeskyttelse

#Sår
#Hudpleie
#Helse

Intertrigo

#Hudpleie
#Helse

Solpleie

#Hudpleie
#Sår hud

Hudpleie ved stomi