Underernæring. Et problem i velstående Norge?
De færreste tenker at underernæring kan være et problem i et velstående land som Norge, men det er dessverre en økende utfordring. I følge rapporten «sykdomsrelatert underernæring»* utarbeidet av nasjonalt råd for ernæring, anslås det at hver tredje pasient i norske sykehus er underernærte, eller har risiko for å bli det.
Underernæring rammer ofte eldre og syke, men kan forekomme hos mennesker i alle aldre. Personer med kroniske lidelser som kreft, beinskjørhet og hjerte- og ungesykdom, samt eldre, demente, enslige og funksjonshemmede, har økt risiko for å bli underernærte. Underernæring kan gjøre at du takler sykdom dårligere.
Det kan være utfordrende å få i seg nok mat når man er syk, og mange som er syke over tid går ned i vekt. Det er derfor viktig å fokusere på å spise nok, og få i seg alle næringsstoffene og ikke minst nok energi. Men det er lettere sagt enn gjort.
Kanskje har du dårligere matlyst og appetitt enn før, eller opplever kvalme, munntørrhet og endret smaksans? Kanskje du er medtatt og sliten som følge av sykdommen, eller har problemer med å tygge og/eller svelge maten?
Økt behov ved sykdom
Energi er kroppens drivstoff, og helt essensielt for at kroppen skal fungere. Protein er kroppens byggesteiner, og er spesielt viktig for muskelstyrke. Ved sykdom har man et økt behov for energi og protein. Behovet for næring er størst når matinntaket er minst.
Underernæring øker risikoen for komplikasjoner ved medisinsk behandling, gir redusert motstand mot infeksjoner, forsinker rekonvalesensen, forverrer fysisk og mental funksjon, gir tap av muskelmasse, gir redusert livskvalitet og økt dødelighet.
Kreft - økt behov for energi og protein
Ved kreft kan det være vanskelig å dekke behovet for energi og protein gjennom et vanlig kosthold, både på grunn av selve sykdommen og som følge av bivirkninger av behandlingen. Mange kreftpasienter opplever dårligere matlyst på grunn av kvalme og smaksforandringer.
Man vet at pasienter med kreft har økt behov for energi og protein, og ved å få i seg nok er man bedre rustet til å tåle behandlingen. Derfor bør det være fokus på ernæring fra diagnosetidspunkt og gjennom hele sykdomsperioden.
Dersom man ikke klarer å få i seg det man trenger av næringsstoffer gjennom mat kan man benytte seg av næringsdrikker, enten i tillegg til den maten man klarer å få i seg eller som eneste kilde til næring.
Økt risiko for underernæring når man blir eldre
Det å bli eldre kan i seg selv øke risikoen for å bli underernært, blant annet fordi smaksløkene endres og matlysten blir dårligere. Det kan dessuten bli vanskeligere å handle og frakte matvarene hjem, eller man opplever ensomhet fordi ektefellen man alltid har delt måltidene med, ikke er der lenger.
Konsekvensen kan bli at man spiser mindre mat og ofte ikke så variert som man burde. Spesielt kan inntaket av mat som inneholder mye proteiner bli dårlig, på grunn av faktorer som tannstatus og svelgeproblemer. Når eldre går ned i vekt mister de ofte mye muskelmasse, og blir derfor svakere.
Det finnes næringsdrikker som er tilpasset eldre med tanke på næringsinnholdet. Næringsdrikkene krever ingen tilberedning og er en enkel og trygg måte å få i seg ekstra næringsstoffer og energi på.
De finnes i mange ulike smaker, slik at du kan være sikker på å finne noe du liker. Noen foretrekker søte smaker som sjokolade og vanilje, mens andre foretrekker kaffe liknende smaker eller syrlige varianter som sitron eller bær. Et godt tips er å alltid oppbevare noen i kjøleskapet, da de fleste synes de smaker best avkjølt.
"Underernæring kan gjøre at du
takler sykdom dårligere"
Bruken av næringsdrikker
Innenfor kategorien næringsdrikker skiller vi mellom fullverdige og tilskuddsbaserte. Det er viktig å være observant på forskjellene. Dersom du spiser vanlig mat i tillegg, kan ofte en kombinasjon av begge typer være en god løsning. Det er lurt å planlegge når på døgnet næringsdrikkene skal inntas.
En mulighet er å bruke dem som mellommåltider, et annet alternativ er å drikke en på kvelden før du legger deg, eller på morgenen dersom du spiser sen frokost. I mange tilfeller vil legen din komme med anbefalinger på hvor mange næringsdrikker du skal bruke i løpet av en dag.
Vi i Boots HomeCare kan veilede deg i bruken av næringsdrikker, samt hjelpe deg med å finne de smakene du liker best. Noen ønsker å hente næringsdrikkene på apoteket, men vi kan også levere hjem til deg kostnadsfritt. Boots HomeCare kan sette sammen en smakspakke slik at du kan finne dine favoritter. Dersom du skal bruke næringsdrikker over lang tid anbefaler vi deg å finne flere smaker du liker, slik at du kan variere.
Mange muligheter til variasjon
Det er mange måter å bruke næringsdrikkene på. De kan drikkes som de er, gjerne kalde, eller varmes opp til for eksempel kakao. De kan også fryses, enten i terninger eller til is. Det er veldig godt å ta opp en flaske fra fryseren en times tid før den skal drikkes, da får de en milkshake liknende konsistens. Næringsdrikker kan også tilsettes i vanlig mat, for eksempel i smoothies, eggerøre, kaker, havregrøt eller som vaniljesaus på en fruktsalat.
Det finnes også berikningspulver som kan røres ut i supper, grøter, sauser og drikke, men også i syltetøyet du har på brødskiven. Ved å tilsette pulveret har du økt næringsinnholdet betraktelig, uten engang å smake at det er der. I tillegg til næringsdrikker og berikningspulver finnes det også ulike supper og puddinger.
Kompakte varianter
De fleste næringsdrikkene er på 2 dl, og for noen kan det være utfordrende å få i seg så mye. Da finnes det kompakte varianter. I flere tilfeller får du i deg akkurat like mye næring som du ville gjort ved å drikke en flaske på vanlig størrelse, men på et mindre volum. Husk å drikke nok væske når kompakte drikker inntas. Hold motivasjonen oppe selv om det i perioder kan oppleves krevende å få i seg mat eller en næringsdrikk.
Kroppen vår trenger energi og næring, spesielt i perioder med sykdom. Du vil føle deg bedre og mer opplagt når du fyller på, og ikke minst vil det være med på å gi deg bedre livskvalitet og hjelpe deg til å takle sykdom og behandling bedre.
Næringsdrikker ved diabetes
Mange lurer på hvilke næringsdrikker man kan bruke ved diabetes. Heldigvis finnes det flere alternativer som er godt egnet. Man bør velge de som inneholder minst sukker, i tillegg til et høyt fiberinnhold. Dette vil være med på å gi en mindre blodsukkerstigning.
Næringsdrikkene Diben DRINK og Diasip er spesielt egnet for personer med diabetes på grunn av lav glykemisk indeks, men både Nutridrink Multi fiber og Resource 2.0+fibre er næringsdrikker som kan passe godt for denne pasientgruppen.
Akkurat som med mat, vil det variere fra person til person hvor mye drikken påvirker blodsukkeret. Derfor er det viktig å kontrollere hvordan blodsukkeret blir påvirket av de ulike næringsdrikkene man benytter.