Min Konto

Vanskelig helende sår og ernæring

Vanskelig helende sår og ernæring

Har man ett vanskelig helende sår er det viktig at man får i seg nok næring. Kroppen jobber ekstra hardt for å reparere skaden, og næringsbehovet øker opp mot 1,5 ganger normalbehovet.

For å få ett sår til å gro, er det mange og kompliserte prosesser som skal til. Disse prosessene er avhenginge av en del spesifikke næringsstoffer. Et sunt og variert koshold er viktig, men det er noen næringsstoffer som er ekstra viktige.

Karbohydrater og fett

Det er viktig å få i seg både karbohydrater og fett. Disse brukes i hovedsak til energi, og får man nok karbohydrater og fett unngår man også at viktige proteiner brukes til ren energiforbrenning.

Protein

Proteiner er byggesteinene i kroppen vår. Når man har ett vanskelig helende sår, er det ekstra viktig å få i seg rikelig med protein. Proteinene er viktige i dannelsen av blant annet nytt vev, nye blodkar og kollagen, som igjen bidrar til at såret trekker seg sammen og gror.

Sink, selen, kobber og mangan

Disse næringsstoffene er viktige for nydannelse av celler, kollagendannelse og for arrdannelse.

Vitamin A og C

Nødvending for dannelse av kollagen og nydannelse av vev.

Ernæringsstatus

Alle som har ett vanskelig helende sår bør få vurdert sin ernæringsstatus. Dette er i utgangspunktet fastlegens oppgave. Dersom man er i kontakt med annet helsepersonell, kan også disse ta vurderingen.  Mer om Helsedirektoratets retningslinjer for vurdering av ernæringsstatus kan du lese her.

Det finnes mange næringsmidler på markedet som kan bidra til å øke næringsinntaket. Veldig mange av disse er tilsatt ekstra protein. Det finnes også næringsdrikker som er tilsatt sporstoffene og vitaminene som er nevnt ovenfor. Spør hos ditt lokale Boots apotek eller ta kontakt med Boots HomeCare kundesenter.

Enkelte kan ha rett til å få innvilget næringsmidler på blåresept. Mer om hvem som kan få dette, og søknadsprosess finner du her.