Sommer og bading som stomioperert
Sommertiden som stomioperert kan bringe med seg mange tanker og bekymringer, og det er helt naturlig. Kan jeg bade? Vil stomiposen falle av? Har jeg med meg alt? Kommer noen til å reagere?
Hvem er jeg?
Camilla Tjessem, 26 år
Samboer med Glenn Nevland
Bor på Kvernaland i Rogaland
To stomiposer på magen, ileo- og urostomi
Distriktsansvarlig sykepleier i Boots HomeCare
Skribent for Boots HomeCare
Det går mot varmere tider, og sommerferien er rett rundt hjørnet. Årets sommer kommer mest sannsynlig til å bli litt annerledes for oss alle, og det er nok flere av oss som kommer til å legge ferien til Norge i år. Vi får håpe på godt vær som gjør at vi kan bade og nyte varme og fine dager her til lands. Jeg vil derfor i denne artikkelen sette fokus på sommer og bading som stomibruker, og mine erfaringer knyttet til det.
Sommermånedene er tiden hvor det er ment at man skal gå i lettkledde klær, bade og sole seg. For de fleste er dette ikke noe man tenker over som en utfordring. Men for mange av oss stomiopererte er dette gjerne en av de største utfordringene man møter på. Jeg er en av dem. Jeg var før blant annet redd for at stomiposene skulle falle av når jeg badet, eller at stomiposene og arrene mine skulle synes gjennom badetøyet. Dette gjorde at jeg kviet meg for å bade og sole meg blant andre. Så til dere som kjenner og har kjent på det samme, dere er ikke alene om det, og det er helt naturlig å ha bekymringer.
På den andre siden, så finnes det flere gode løsninger på disse utfordringene. Det handler om å finne gode løsninger som fungerer for hver enkelt. Man må gjerne tillate seg selv å strekke litt grenser og prøve seg frem, men ta det i det tempoet man selv synes er greit.
Selvfølgelig skal man både kunne bade, sole seg og nyte sommermånedene
selv om man har stomipose på magen
Her kommer det noen tips fra meg som forhåpentligvis kan være til hjelp, eller lette på bekymringer man kanskje måtte ha om sommermånedene.
Hvordan vil andre reagere?
Det er gjerne flere av oss som har vært eller kan være bekymret for hvordan andre vil reagere om de ser stomiposen. En svært viktig erfaring jeg har gjort meg er at kropp er kropp, selv om man har stomipose, skavanker og arr. Det er helt naturlig at det gjerne tar litt tid før man føler seg trygg på egen kropp og stomiposen på magen, husk det. Jeg kan være så ærlig å si at jeg enda kjenner det litt i magen når jeg tar på meg badetøy, men mine erfaringer er at folk ser gjerne en eller to ganger, og det er nå helt greit. Det de faktisk ser er en kropp med «krigerarr» (som jeg kaller dem), ingen navle og to stomiposer, men dette viser til syvende og sist hva jeg har kommet meg igjennom. Jeg har lært å være stolt av min kropp akkurat som den er, og håper å kunne bidra til at dere kjenner på det samme. Vi er mer enn gode nok akkurat som vi er.
Stomiutstyr, sol og bading
Det er først og fremst viktig at du finner stomiutstyr som fungerer godt for deg. Opplever du utfordringer med lekkasje og at stomiutstyret ikke sitter godt nok på, må du ta kontakt med stomisykepleier og/eller oss i Boots HomeCare for oppfølgning. Jeg har faktisk hørt at det er noen som sier slik; "Nå som jeg har fått stomi, må jeg bli vant til lekkasje". Jeg må bare poengtere at dette stemmer ikke. Det er så mye forskjellig stomiutstyr på markedet, og alle skal ha mulighet til å finne et godt tilpasset utstyr tilpasset sin stomi og kropp. Noen må prøve ut flere typer stomiutstyr og eventuelle tilleggsutstyr før man lander på den løsningen som fungerer best. Det er helt normalt.
Vi i Boots HomeCare gir personlig oppfølgning, og kan hjelpe
deg med veiledning og rådgivning innen stomiutstyr
Stomiutstyret tåler at man bader både i sjø og ferskvann, men det kan være lurt å sjekke at stomiutstyret sitter godt på før og i etterkant av man har badet. Man kan da vurdere om man burde skifte på stomiutstyr før og/eller etter bading, eller om man kan vente. Dette har iallfall gitt meg en god trygghet når jeg bader.
Offentlige plasser og stomistell
Det beste er selvføgelig om det finnes ett toalett i nærheten, men dette er ikke alltid tilfellet. Men fortvil ikke, det går fint an med stomistell uten toalett også. Man lærer seg noen tips og triks etterhvert. Her må man igjen ta det i eget tempo, og finne ut hva man føler seg komfortabel med - men alt er mulig. Har man ikke et toalett tilgjengelig kan for eksempel en busk, et badehåndkle eller en stor kjole/t-skjorte være greit. Som dere ser på det ene bildet, så kan dere gjerne ikke se at jeg bytter på stomiposene der jeg sitter. Det andre bildet er fra en av våre Norgesferier. Her benytter jeg teltet som en grei plass å utføre stomistellet.
Det kan være lurt å ta med seg ett ekstra skift eller to med stomiutstyr når man skal ut. Her liker jeg å legge alt klart i en toalettmappe, og gjerne klippe klart stomiplaten om jeg bruker oppklippbare plater. Jeg har med meg klebefjerneservietter istedenfor klebefjernerspray når jeg er ute, ettersom dette rommer mindre. Jeg har også alltid med meg en vannflaske, først og fremst for væskeinntak, men også slik at jeg kan bløtlegge kompresser til stomistell. Antibac eller våtservietter er med i sekken for håndvask i etterkant. Slik gjør jeg meg mest mulig forberedt om jeg har behov for å utføre stomistell ute i det fri.
Jeg liker å ta stomiutstyret i en liten diskret toalettmappe. Ikke for å skjule, for det har jeg ikke behov for, men dette er et lite triks som gjør meg mer komfortabel i gitte situasjoner. Min faste rutine er å ha med meg en liten toalettmappe uansett hvor jeg skal, og dette gir meg en trygghet om jeg måtte utføre et stomistell uansett hvor jeg måtte være.
Hva med varme, svette og stomiutstyret?
Dette er et spørsmål flere lurer på. Det viktigste å vite her er at stomiutstyret tåler i utgangspunktet både varme dager og svette, men det er greit å vite at det finnes hjelpemidler/tilleggsutstyr som kan gjøre at stomiplaten sitter bedre på. Ta kontakt med stomisykepleier og/eller oss i Boots HomeCare om du har spørsmål eller ønsker mer informasjon.
Badetøy og tips
Finn badetøy du selv føler deg komfortabel å gå i. Om dette er badetøy som dekker stomiposen eller ikke, er helt opp til deg selv. Jeg liker best badetøy som er høye i livet, og gjerne sort eller i sterke farger. Det gjør at jeg føler meg mer komfortabel, og jeg kan da både sole meg og bade uten å tenke noe særlig over stomiposene jeg har på magen. Nå har det blitt såpass «in» med high waist og fancy badetøy, at man finner stort utvalg på kjente butikker som Cubus og H&M. Et enkelt søk på internett, gir deg også mulighet til å bestille badetøy på nett, og man finner også fine badetøy både til menn og kvinner hos noen utvalgte Boots Apotek.
Man kan få badebelter, fikseringsbelter og poseovertrekk på blå resept, og det er mange som liker å bruke det sammen med badetøy. Dette finnes både fargene sort og hvit. Flere opplever at belter og poseovertrekk bidrar med å skjule og/eller holde stomiposen mer på plass. Man kan også sy sitt eget poseovertrekk, eller kjøpe det ettersom det er flere som syr slike trekk på bestilling.
Man kan også bruke en minicap/liten stomipose under badetøyet om ønskelig. Dette kan bidra med at stomiposen bygger mindre ut fra kroppen, men da må man gjerne bytte stomipose litt oftere enn vanlig. Jeg bruker vanlig størrelse på stomiposene under badetøyet, slik at jeg slipper å gå på toalettet så ofte. Dette må man selv finne ut hva som er greit. Det finnes også stomiutstyr i svart, hvitt og hudfarget, slik at man kan matche med badetøyet om man ønsker – det finnes mange muligheter.
Jeg tror det er viktig å se på mulighetene, og ikke bare begrensningene som eventuelt måtte dukke opp. Jeg kan ikke understreke det nok, og vil avslutte denne artikkelen med og atter en gang minne dere på; Vi er gode nok som vi er, og kropp er kropp.
Så dere; hopp litt i det, ta på badetøyet og nyt sommermånedene som er i vente.
Ønsker dere å lese mer, besøk siden min eller les masse gode artikler her på nettsiden.
Vil dere bli bedre kjent med hvem jeg er? Da kan dere trykke her.
Jeg vil ønske dere alle sammen en fin sommer.
Varm sommerhilsen fra
Camilla Tjessem