Min Konto

Lekkasjer og sår hud

Lekkasjer og sår hud

Lekkasje og sår hud skal ikke oppleves som en naturlig del av det å ha stomi. Jeg kan ikke få poengtert det nok, både som sykepleier og stomioperert selv. Opplever du lekkasje er det viktig å finne årsaken og sette i gang med tiltak raskt. I denne artikkelen vil jeg gi dere både informasjon om hva du bør gjøre dersom du har lekkasjer og/eller sår hud, årsaker til at lekkasjer oppstår og en personlig historie.

 55% av alle stomiopererte er bekymret for lekkasjer
NORILCO (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft) gjennomførte i 2018 en brukerundersøkelse blant stomiopererte. I følge denne undersøkelsen sier 55% av de som har stomi at de er bekymret for lekkasjer og 47% at de er bekymret for sår hud. Av dem med et diagnostisert hudproblem, var det kun 38% som var enige i at de hadde et problem, og under 20% søkte profesjonell hjelp for sitt hudproblem. I tillegg sier 65% av de stomiopererte at de ønsker seg mer veiledning i å unngå komplikasjoner knyttet til sin stomi.

Det er flere stomiopererte som tror at lekkasje og sår hud hører med det å ha stomi. Det stemmer ikke. Lekkasje og sår hud skal ikke oppleves som en naturlig del av det å ha stomi. Opplever du slike utfordringer, er det viktig at du tar kontakt med stomisykepleier og/eller oss i Boots HomeCare for veiledning og råd.

Kunnskap om hvordan håndtere lekkasjer er viktig både for den stomiopererte selv og for helsepersonell. Det å vite hvordan man skal gå frem dersom man opplever denne utfordringen kan gjøre en stor forskjell. Et godt tilpasset stomiutstyr kan blant annet bidra til mer trygghet, bedre livskvalitet og at man kan føle seg mer komfortabel i sosiale og intime situasjoner.

Opplever du lekkasjer, er det viktig at du tar kontakt med stomisykepleier
og/eller oss i Boots HomeCare for råd og veiledning

Jeg vet at det er flere som opplever lekkasje fra stomiutstyret som en utfordring på daglig basis, og slik burde det ikke være. Jeg er selv stomioperert, og har tidligere opplevd at stomiutstyret ikke holdt helt tett. Jeg trodde på den tiden at det bare skulle være slik. Derfor tok det dessverre alt for lang tid før jeg oppsøkte hjelp – faktisk hele 7 år. Tro det eller ei!

Jeg kan ikke få poengtert det nok, både som sykepleier og stomioperert selv; opplever du lekkasje er det viktig å finne årsaken og sette i gang med tiltak raskt. Jeg ønsker å dele en personlig historie med dere for å sette dette i perspektiv.

Personlig historie og erfaringer
Jeg opplevde lekkasje og sår hud for en del år tilbake. Det ble etterhvert en så stor utfordring at det hemmet meg i sosiale sammenhenger. Jeg var 18 år og hadde hatt stomiposer på magen hele mitt liv. Jeg hadde brukt det samme utstyret i flere år, og tenkte ikke så mye mer over det. Jeg hadde heller ikke tid eller ønske om å begynne å endre på noe.

Jeg forsøkte etter hvert å orientere meg, og ble da overrasket over mengden av forskjellige typer stomiutstyr og hjelpemidler på markedet. Jeg ga rett og slett opp, og fortsatte å bruke det stomiutstyret jeg alltid hadde brukt.

Etterhvert ballet det på seg, og det ble mer sår hud og mer lekkasje. Jeg kunne ikke ha stomiutstyret på meg mer enn noen timer før det falt av. Hva var dette for noe? Slik kunne det ikke fortsette. Jeg turte ikke en gang å gå på butikken i redsel for at det skulle lekke fra stomiutstyret. Jeg bestilte meg til slutt en time hos stomisykepleier.

Jeg får kan ikke få poengtert det nok, både som sykepleier
og stomioperert selv;
opplever du lekkasje
er det viktig å finne årsaken og sette igang tiltak raskt

Hos stomisykepleieren kom det frem at endring av kroppsfasong over tid, hadde gjort at jeg måtte endre stomiutstyret på både ileo og urostomien min. Jeg lærte da at lekkasje er når avføring eller urin kommer under stomiplaten, og ikke bare når det har kommet så langt at det er utenfor platen. Lekkasjene jeg opplevde hadde resultert i at jeg hadde fått sår hud, og stomiplaten ville da ikke feste seg. Jeg måtte også tette mer rundt stomiene for å unngå at avføring eller urin kom under stomiplaten.

Det ble etter hvert funnet en god løsning for meg, og jeg kunne bekymre meg mindre for lekkasjer. Det var en stor lettelse. Men jeg kjente også på litt irritasjon over at jeg ikke hadde tatt tak i lekkasjeproblematikken på et tidligere tidspunkt. Det kunne spart meg for både mye bekymringer, ubehag og stress. Men jeg har absolutt tatt det med meg videre, og lært mye av situasjonen.

- God hudpleie og gode rutiner for stomistell kan være avgjørende for å opprettholde god hudstatus. Les mer om blant annet stomilekkasje og hudpleie her på nettsiden eller i vår stomibok. Har du ikke mottatt vår stomibok kan du ta vårt kundesenter eller ditt HomeCare apotek for å få denne tilsendt.

Vi er alle ulike
Alle stomiopererte er forskjellig, det er viktig å huske på. Kroppene våre er ulike, og selve stomien er ulik. Derfor er det både nødvendig og viktig med individuelle tilpasninger. Det som fungerer for en person fungerer nødvendigvis ikke for en annen.

Ved å finne det stomiutstyret som passer deg,
vil du kunne forebygge lekkasjer og sår hud.  

Hva kan grunnen være for at lekkasje oppstår?
Det viktigste er at stomiutstyret er godt tilpasset. Det finnes så mye stomiutstyr og hjelpemidler, slik at hver enkelt skal kunne finne en god løsning tilpasset seg. Det kan være mange ulike grunner til at man opplever lekkasje, noen av dem kan være:

  • Endret fasong og størrelse på stomien, som kan gjøre at hullstørrelsen på stomiplaten må tilpasses stomien på nytt.
  • Luft i stomiposen, og at den blåser seg opp. Dette kan bidra med at avføring kommer under platen istedenfor i posen, og forårsaker lekkasje. Luft i stomiposen kommer som regel av at filteret i posen går tett. Da bør posen byttes.
  • Du har en lav eller kort stomi, og har behov for å tilpasse stomiutstyret grunnet det.
  • Stomien ligger i en fold, grop eller søkk som kan skape et hulrom under platen. Tetningsring eller tetningspasta kan brukes for å tette om dette oppstår.
  • Tørr eller sår hud kan føre til at platen ikke fester seg godt til huden. Barrierekrem kan være med å forebygge tørr hud.
  • Både løs og hard avføring kan føre til lekkasjer. Fortykningsmiddel kan hjelpe til med å gjøre avføringen fastere, og en posedeodorant kan hjelpe til med å få avføringen til å lettere skli ned i posen.
  • Brokk på magen kan gjøre det vanskeligere å få festet stomiutstyret godt. Det anbefales da alltid å ta kontakt med stomisykepleier for å finne en løsning på lekkasjeutfordringen.

I Boots HomeCare er personlig oppfølgning viktig, og vi kan hjelpe deg
med veiledning og rådgivning innen stomiutstyr.


Opplever du lekkasje fra stomiutstyr, er det viktig at du ikke lar det gå for lang tid før du gjør noe med det. Venter du for lenge kan utfordringen med både lekkasje og sår hud bli større. Hverken lekkasjer eller sår hud er noe som du «bare må venne deg til» når du har stomi. Det finnes veiledning og rådgivning å få. Det er viktig at vi som stomiopererte benytter av oss av det, slik at vi får trygghet og god livskvalitet i vår hverdag.

- Camilla Tjessem

 

 

Andre artikler fra Stomispalten

#Stomi
#Brokk
#Trening

Våre stomier - og veien dit

#Stomi
#Inspirasjon
#Reise

Sommer og reise - med stomi

#Inspirasjon
#Kosthold

Stomi og kosthold