Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Trening og brokk - for deg med stomi

Trening og brokk - for deg med stomi

Kan jeg trene som før stomioperasjon, hvor mye kan jeg trene og bevege meg? Når kan jeg starte med trening, og er det noen begrensninger? 

Dette er bare noen av de spørsmålene vi selv har erfart dukker opp i forbindelse med trening og generell bevegelse som stomioperert. I denne artikkelen skal vi dele våre erfaringer om temaet. Til slutt i artikkelen vil også Helene som er stomisykepleier i Boots HomeCare komme med generelle tips og råd om trening og brokk for oss med stomi. 

Selv om man kanskje ikke tenker så mye over det i det daglige, bruker vi mennesker buk- og magemusklene mye i løpet av en dag. Om det er for å løfte matvarer inn i bilen, eller å reise seg fra gulvet etter at man har lekt med smårollingen sin. Dette endres etter at man har gjennomgått en stomioperasjon, da blir gjerne hver bevegelse tenkt over. I første omgang på grunn av restriksjonene man får de første månedene etter operasjonen, men også i etterkant.  

 

Anne Sofie:  

For mange kan usikkerheten ta overhånd når det kommer til belastning og aktivitetsnivå etter en stomioperasjon. For min del hadde jeg i tillegg født bare et par uker før jeg fikk stomi, så magemusklene mine var allerede litt ute av drift. Det var frustrerende og ikke kunne løfte sitt eget barn den første tiden, og jeg vil tro det er flere som kan kjenne seg igjen i forhold til denne frustrasjonen. Ikke på grunn av samme situasjon som meg, men fordi man blir litt rastløs og vil komme tilbake til det aktivitetsnivået man hadde før operasjonen.  

Man må lytte til kroppen, og ikke føle seg presset til noe man ikke er klar for eller har energi til. 

 

Tiden det vil ta å komme seg etter operasjonen vil variere fra person til person. For noen vil det ikke være aktuelt å tenke på fysisk aktivitet den første tiden, for man har mer enn nok med å komme seg på beina igjen. Man må lytte til kroppen, og ikke føle seg presset til noe man ikke er klar for eller har energi til. Noen ganger er det små steg som må tas, og uansett hvor frustrerende det kan være, må man være tålmodig. Et tips kan være å sette seg delmål den første tiden, gjerne i samråd med en fysioterapeut, for å sørge for at man kommer i gang.  

Jeg var veldig forsiktig i begynnelsen, og jeg tror det tok nærmere et halvt år før jeg utfordret meg selv skikkelig. Selv om operasjonssårene var grodd på utsiden følte jeg fremdeles på ømhet i magen, og enkelte bevegelser gav meg smerter. Jeg var meget syk før jeg ble operert, så jeg måtte rett og slett begynne litt på nytt når det kom til alt. Min største motivasjon var selvfølgelig datteren min, så det gjorde at jeg klarte å pushe meg selv litt ekstra. Det viktigste målet var å kunne ta meg av datteren min uten for mye hjelp fra andre. Man føler seg jo rimelig ubrukelig som mor når man ikke kan løfte sitt eget barn en gang.  

Hvorfor og hvem som får brokk er vanskelig å vite, men følger du forhåndsreglene har du gjort det du kan. 

 

Det snakkes mye om faren for brokk etter en stomioperasjon, det er absolutt noe man skal ta på alvor. Mitt beste tips er å bruke brokkbelte. Om man ikke orker å bruke det hele dagen, så bruk det i alle fall ved fysisk aktivitet eller når man vet man skal utføre tunge løft. Jeg vet selv at det er lett for å gjøre en bevegelse eller et løft uten å tenke seg om. Det har jeg fått kjenne på mange ganger i forbindelse med løfting av datteren min. Jeg skal innrømme at jeg i begynnelsen var veldig flink med brokkbelte, men at jeg etter hvert brukte det mindre. Jeg har foreløpig ikke fått brokk, og det er kanskje bare flaks, men brokkbelte er nå tørket støv av og brukes jevnlig. Det er ikke alltid like behagelig å ha på seg, men jeg har kommet frem til at det er en liten pris å betale for å eventuelt unngå brokk. Jeg bruker ordet eventuelt, for selv om man er føre var kan man likevel utvikle brokk. Sikkert en del som nå tenker – «Hvorfor skal jeg bruke brokkbelte om sjansen for brokk fremdeles er der?» - jo, for det kan like gjerne beskytte deg mot brokk. Hvorfor og hvem som får brokk er vanskelig å vite, men følger du forhåndsreglene har du gjort det du kan. Stomisykepleier Helene tar for seg generelle råd og tips angående brokk nederst i denne artikkelen. 

Jeg vil absolutt si jeg er tilbake til det aktivitetsnivået jeg hadde før operasjonen og jeg føler ikke på noen begrensninger i dag.

 

Når det kommer til trening, har jeg hatt fokus på å styrke buk –og magemuskulaturen. Det finnes gode og lette øvelser man kan gjøre den første tiden etter operasjonen, for så å øke belastningen gradvis, se nederst i artikkelen. Utenom har det blitt mye gåturer med barnevogn og generell aktivitet knyttet til livet man lever med en aktiv liten jente. Jeg har alltid vært veldig glad i turer på de mange fjellene Bergen har å by på, så det har jeg også funnet tid til. Jeg vil absolutt si jeg er tilbake til det aktivitetsnivået jeg hadde før operasjonen og jeg føler ikke på noen begrensninger i dag. Kort oppsummert – lytt til kroppen, ta det gradvis og vær tålmodig. Det får du igjen for.  

Camilla:  

Jeg har hatt stomi hele mitt liv. Som barn var det alltid fokus på at jeg skulle få være i aktivitet, og at stomiposene ikke skulle sette en stopper for det. Jeg hadde flere hobbyer som både fotball, håndball og hest. Jeg har nok lagt grunnlaget for opptrening av buk- og magemuskulaturen fra jeg var liten.

Det kan være lurt å ha ett brokkbelte liggende hjemme, slik at det er enkelt å huske å ta det på når du skal være i aktivitet. 

 

Det er ikke før i ungdomstida og voksen alder jeg selv begynte å tenke over hvorfor jeg burde opprettholde buk- og magemuskulaturen. Trening og bevegelse (de øvelsene som er linket til nederst i artikkelen for eksempel), er bra for å vedlikeholde slik at man kan forebygge brokk. Etter jeg ble mer bevisst på dette, begynte jeg å bruke brokkbelte når jeg trener. Det kan være lurt å ha ett brokkbelte liggende hjemme, slik at det er enkelt å huske å ta det på når du skal være i aktivitet. Brokkbelte får du på spesifisert stomiresept, det vil si at du trenger en ekstra resept i tillegg til din vanlige stomiresept.

Frem til jeg begynte å studere sykepleien så spilte jeg fotball, og trente på treningsstudio. Det er noe mindre av trening den dag i dag, men jeg har fokus på tur med hundene, jogging og styrketrening. Det er viktig for meg at posene på magen ikke setter stopper for å være i aktivitet, eller finne den treningen jeg trives med. Det er trolig kun når jeg tar styrketrening som går spesifikt på magemusklene at jeg tenker litt ekstra over bruken av brokkbelte og tar øvelsene i mitt tempo. Men det er viktig for oss alle å ta forhåndsregler, og følge tips man får fra stomisykepleier og annet helsepersonell.

Noe jeg kan huske veldig godt, er hvor øm og vond magen var den første tiden etter operasjon om jeg blant annet lo eller hostet. 

 

Jeg har operert mange ganger, og dette gjør også at jeg har måtte sakte, men sikkert trene opp magemusklene igjen flere ganger. Jeg må ærlig si at jeg ikke husker fremgangen av opptrening for hver gang, men det jeg kan huske er at jeg skulle ta det rolig, og finne mitt tempo. Jeg fikk også beskjed om at jeg ikke skulle løfte tungt eller ta veldig brå bevegelser den første tiden etter operasjon. Noe jeg kan huske veldig godt, er hvor øm og vond magen var den første tiden etter operasjon om jeg blant annet lo eller hostet. Da fant jeg ut at å legge en pute over magen for støtte hjalp for meg, ellers var det tålmodighet og tid som måtte til for å komme seg i ettertid.  

Alle som har operert i buken, kan være utsatt for brokk. Det kan være lurt å ta forhåndsregler, og etter hvert begynne å gjøre øvelser som kan styrke magemusklene. Les også tipsene fra stomisykepleier Helene. Jeg hiver meg på det Anne Sofie skriver, man må ta det i sitt tempo og finne ut hva som fungerer for seg selv.  

 

- Anne Sofie og Camilla  

 

Stomisykepleier Helene

Det er ønskelig å komme tilbake til aktivitetsnivået man hadde før operasjonen, men det er viktig å huske at de første 2-3 månedene er rekonvalesenstid. Det vil si at tunge løft eller aktivitet som belaster magemusklene skal unngås. I denne perioden kan du prøve å støtte buken når du hoster ved å legge en hånd eller en pute på magen, for å unngå brokk.
Start forsiktig med å gjenoppta dagligdagse gjøremål. Hyppige små turer hvor man gradvis øker avstanden gjør kroppen godt. Da utgangspunktet vil variere fra person til person er det vanskelig å sette en standard, men et godt tips er å lytte til kroppens signaler. Man skal ikke anstrenge seg slik at man er utslitt resten av dagen.

Etter hvert kan man begynne med styrketrening. Forsiktig opptrening av kjernemuskulatur og riktig teknikk er viktige faktorer før man øker belastningen. Snakk gjerne med en fysioterapeut før du begynner med øvelser som gir økt buktrykk. Convatec har i samarbeid med en personlig trener som selv har hatt stomi laget et opptreningsprogram for deg med stomi som heter Me+ Recovery. Me+ Recovery - her er link til en kort artikkel som kan ta deg med videre i treningsuniverset laget for deg som er nyoperert etter stomioperasjon.  

På denne linken har vi en fin informasjonsvideo for opptrening av magemusklene og forebygging av brokk.

Enkelte ønsker å bruke et støtte-/fikseringsbelte som ekstra støtte under trening. Har du behov for dette dekkes det på en egen resept. Her er en en informativ artikkel om brokkbelte, ulike typer og bruken av disse.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem når det kommer til trening kan du kontakte fastlegen for hjelp. Du kan få henvisning til fysioterapeut som kan lage et treningsprogram tilpasset deg og din kropp. Det er også mulig å søke om et rehabiliteringsopphold, og enkelte kommuner har treningstilbud som en kan benytte seg av.

Lykke til med opptrening og hverdagsaktivitet!

 

Mer informasjon

Mer informasjon
Tags #Stomi, #Brokk, #Trening
Blue Prescription Requirement Not Set
Prescription Group When Not Blue Not Set
List desktop /c/a/camilla_tjessem_og_anne_sofie_trener_med_stomi_og_bruker_brokkbelte_460x310_1.jpg