Min Konto

Lekkasje ved stomi

Lekkasje ved stomi

Stomilekkasje er noe de fleste frykter og ofte tenker at de bare må venne seg til. Mange tror at lekkasje er når det renner urin/avføring ut på klær etc. Det stemmer ikke! 

Stomilekkasje

Lekkasje er et faktum når urin eller avføring kommer mellom huden og stomiplaten. Det er viktig at du ved alle stomiskift ser om det er urin/avføring på baksiden av den brukte platen. Er den litt «oppsvulmet» og/eller misfarget, er det et sikkert tegn på lekkasje. Et annet tegn på lekkasje er at det klør, stikker eller svir på huden under platen. Er det lekkasje, ikke vent med å skifte platen!

Vanlige årsaker til lekkasje og mulige tiltak

1. For lite hull i selve platen
Hvis hullet i stomiplaten er så lite at platen ligger over deler av stomien, vil slim, urin eller avføring kunne sive inn under platen og forårsake lekkasje. Tilpass eller klipp større hull i platen og lag eventuelt en ny mal hvis du bruker dette. Bruker du ferdig stanset plate, gå over til plate med større hull.

2. For stort hull i selve platen
Hvis hullet i platen er for stort vil avføring/urin komme i kontakt med huden rundt stomien og forårsake lekkasje (og sår hud). Også her må hullet tilpasses på nytt (klippe et mindre hull) og eventuelt lage en ny mal. Bruker du ferdig stanset plate, gå over til plate med mindre hull. Er du nyoperert er det viktig å følge godt med på hvordan stomien endrer seg. De første 3 månedene etter operasjonen er spesielt viktige, da det er i denne perioden stomien endrer seg mest.

3. Stomien ligger i en fold, grop eller søkk
Hvis stomien ligger i en fold, grop eller søkk, vil det kunne dannes et hulrom under platen. Dette fordi platen ikke klarer å følge magens fasong og får problemer med å feste seg til huden. Det vil da kunne komme urin/avføring under platen. Tetningsring eller pasta kan brukes for å tette igjen eventuelle groper/folder/søkk, før man setter på selve platen.

4. Stomien har en uregelmessig form/vanskelig å tilpasse hullet
Få stomier er helt runde og symmetriske. Stomi kommer i alle mulige størrelser og former og det kan gjøre det vanskelig å tilpasse hullet i platen. Formbare tetningsringer kan være et godt alternativ, da de er veldig fleksible og finnes i mange ulike tykkelser og bredder. Når du setter den på følger du stomiens kant, slik at den kommer helt inntil stomien. Deretter setter du på selve platen. Et annet alternativ kan være formbare plater som du tilpasser med hendene (i stedet for å klippe til).

5. Brokk eller «utbuling på magen»
Det er mange som utvikler brokk i området rundt stomien. Les mer om dette i andre artikler. Brokk eller utbuling på magen kan gjøre det vanskelig å få utstyret til å feste godt. Her anbefaler vi alltid at stomisykepleier kontaktes for å finne en løsning på lekkasjeutfordringen.

6. Lav/kort stomi
Stomiens høyde kan være så lav at den er på nivå med huden rundt eller lavere. Avføring/urin vil da komme i kontakt med huden rundt stomien i stedet for/i tillegg til å komme ned i posen. Det kan igjen føre til lekkasje. Løsningen er ofte å bruke konvekse plater.
Stomisykepleier/stomikyndig bør alltid være involvert ved bytte til konvekse plater.

7. Konsistens på avføringen
Både for løs og for hard avføring kan føre til lekkasjer. Når det som kommer ut av stomien er tyntflytende (avføring eller urin), er det økt risiko for at innholdet klarer å komme inn under platen og lekkasje oppstår. I disse tilfellene er riktig tilpasset hullstørrelse ekstra viktig. Avføringen kan bli så hard at den ikke faller ned i posen, men blir sittende igjen i stomiåpningen. Det kan føre til at avføring blir presset inn under platen. Her anbefaler vi bruk av smørende posedeodorant i stomiposen, den vil gi en ekstra glatt innside slik at avføringen lettere havner ned i posen.

8. Tørr og skadet hud
Ekstra tørr og skadet hud kan føre til at platen ikke fester seg godt til huden og lekkasjer oppstår. Les mer om dette i artikkelen Hudpleie med stomi.

Lekkasjer er i seg selv veldig ubehagelig og kan føre til hudproblemer. Med riktig tilpasset utstyr og gode skiftrutiner bør de fleste lekkasjer unngås. Opplever du lekkasjer, ta gjerne kontakt med sykepleier i Boots HomeCare.

Vårt mål er at vi sammen finner utstyr som passer for deg og som gjør at du føler deg trygg.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm