Min Konto

Kostholdsråd til deg med stomi

Kostholdsråd til deg med stomi

For de aller fleste stomiopererte innebærer det å få en stomi ingen eller få endringer i kostholdet, men hva vi tåler eller reagerer på er individuelt.

Rett etter operasjonen får man vanligvis flytende kost og etter noen dager går man som regel over til lettfordøyelig mat. Deretter kan man gradvis gå over til sitt vanlige kosthold. Vær oppmerksom på at tungt fordøyelig mat (for eksempel mørkt kjøtt som storfe og fettrik mat) kan være utfordrende i starten. Det kan derfor være lurt å prøve seg forsiktig frem. Plager som tarmgass, forstoppelse, løsere eller fastere avføring kan forekomme.

Nedenfor er noen generelle råd og tips knyttet til disse plagene. Det er vanskelig å gi konkrete anbefalinger som passer for alle. Kontakt eventuelt din stomisykepleier eller en av våre sykepleiere i Boots HomeCare for råd og veiledning tilpasset ditt behov.

Generelle kostholdsråd

  • Ha et allsidig, variert og fiberrikt kosthold
  • Spis 3-5 regelmessige måltider per dag
  • Spis sakte og tygg maten godt
  • Prøv deg forsiktig frem og avstå eventuelt fra matvarer som gir uønskede plager
  • Drikk rikelig med væske, ca. 2 liter per dag

Gass- og luktproblemer

  • Matvarer som kan gi luft i magen er alle typer kål, bønner, linser, erter, krydret mat, løk, mineralvann med kullsyre og tyggegummi
  • Matvarer som kan gi lukt er bønner, fisk, skalldyr, egg, kål, hvitløk, løk, oster med sterk lukt, spinat og asparges
  • Spis mindre porsjoner og flere måltider daglig, da det det kan hindre utviklingen av gass
  • Urte te kan ha positiv effekt på lukt (ofte anbefales peppermynte te, fennikel te eller nestle te)
  • Produkter med melkesyrebakterier kan hjelpe mot lukt og gasser (eksempelvis Biola)
Løs eller hard avføring

Ved løs avføring har man ofte god effekt av å spise modne bananer, pasta og ris, kokte poteter, gulrotmos, blåbærsaft eller peanøttsmør. Ved hard avføring kan inntak av fiberrik mat, tørket frukt, svisker, fiken, appelsinjuice og plommer hjelpe.

Kostholdsråd ved colo- og ileostomi

Ved colo- og ileostomi kan stort inntak av grønnsaker, alkohol, rå og tørket frukt, sterkt krydret eller fet mat, kunstige søtningsstofferog diverse legemidler føre til løs avføring. Man bør også være forsiktig med «trevlete» mat (eksempelvis asparges, stangselleri og appelsiner). Mennesker med ileostomi mister mer væske. Det er derfor viktig å drikke tilstrekkelig for å kompensere for dette ekstra væsketapet.

Kostholdsråd ved urostomi

Hva du spiser har lite å si for hvor mye urinen lukter (med unntak av asparges som gir en intens lukt). Det kan være hensiktsmessig å innta C - vitaminer for å surne urinen, som igjen kan gi redusert lukt. Det er viktig å drikke rikelig for å sikre god urinproduksjon. Vær oppmerksom på at noen legemidler kan misfarge urinen.

Alkohol

Du kan drikke alkohol, men som alltid gjelder det å drikke vann ved siden av for å unngå dehydrering. Inntak av alkohol kan føre til tynnere avføring (spesielt øl).

Næringstilskudd

Dersom det ikke er mulig å dekke behovet for energi og næringsstoffer gjennom normal kost, kan næringstilskudd være et godt supplement. Hvor mye tilskudd man trenger avhenger av hvor mye man spiser av vanlig mat, energibehov, aktivitetsnivå og din generelle helsetilstand.
Næringstilskudd kommer i mange ulike former og smaker, som drikke, pulver, puddinger/desserter, yoghurt og supper. De kan kjøpes hos oss, med eller uten resept. For å få næringstilskudd på resept må legen søke om vedtak hos Helfo. Har du spørsmål rundt dette hjelper vi deg gjerne!

For mer informasjon, besøk ditt lokale Boots apotek eller kontakt Boots HomeCare.

Andre artikler om stomi

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm

#Stomihjelpemidler
#Lekkasje
#Sår hud

Tetningsringer

#Stomihjelpemidler
#Stomiutstyr

Stomiutstyr og blå resept