Min Konto

Når uhellet er ute

Når uhellet er ute

Økt aktivitetsnivå om sommeren medfører gjerne ett og annet skrubbsår eller kutt hos både små og store. Lær deg behandlingen av de vanligste sårskadene.

Tekst: Marianne J. Seip

SKRUBBSÅR
Det er viktig å rense såret godt. ALT av skitt og fremmedlegemer må fjernes. Hvis vannet er drikkbart, bruk gjerne temperert vann fra springen og skrubb med en tupfer eller kompress. Unngå bomull som kan feste seg i såret. Rens deretter med rensevæske (Pyrisept, klorhexidin eller lignende). Når såret er rent smører du på en bakteriehemmende salve og setter på en bandasje som er tett rundt kanten. Skrubbsår skal ikke luftes og tørkes. Det er fuktig sårbehandling som gjelder. Nye hudceller dannes raskere i et fuktig, temperert klima.

BRANNSÅR
Det finnes tre grader av forbrenning:
1. grads: Huden er rød og smertende (tilsvarer solbrenthet).
2. grads: Skaden går dypere. Det oppstår blemmer.
3. grads: Vevet i alle hudlagene er dødt.
NB! De fleste 2. og 3. grads forbrenninger krever legebehandling, kontakt derfor lege ved disse brannskadene.

Behandling av brannsår:
Skyll hudområdet som er brent så raskt som mulig i ca. 30 min under så kjølig vann du orker (ikke kaldere enn 28 ºC til barn). Det virker lindrende og begrenser skaden. Fuktig sårbehandling er det som gjelder for brannsår. Dersom det oppstår blemmer skal disse IKKE stikkes hull på. Dersom det allerede er hull, bør lege kontaktes. Etter nedkjøling, ha på sår- salve/krem – gjerne spesialprodukter for brannskader dersom du har dette. Bruk eventuelt antimikrobiell bandasje. Bandasjen bør være dusjtett, men pustende. Sjekk såret for infeksjoner med jevne mellomrom.

KUTTSÅR
Det er fint at såret blør litt – det bidrar til å rense det. Når blødningen stanser, rens såret med antiseptisk og desinfiserende middel. Når kuttet er rent, klem det forsiktig sammen og sett på strips. Legg så over en bandasje som absorberer blødninger og hindrer skitt å komme til såret. Skift bandasje når nødvendig, men så sjelden som mulig. NB! Dersom blødningen er sterk og du ser at kuttet er dypere enn det øverste hudlaget – kontakt lege.

GNAGSÅR
Gnagsår skyldes vedvarende friksjon, og kan være smertefullt. Huden blir varm/rød og det dannes væskefylte blemmer som det går hull på.
Tips for å forebygge gnagsår:
 - Skinnsko er snillere mot føttene enn syntetiske materialer.
 - Gå inn skoene før en lengre tur.
 - Forebygg med gnagsårstift eller silketape på huden der du vet at skoen kan gnisse.
 - Føler du at et gnagsår er på vei – sett på gnagsårplaster, og la det sitte til det selv faller av.
 - Ikke gå med fuktige sokker eller sko.
 - Sørg for at støvler og sko blir godt tørket innvendig.

Dette bør du ha i huset:
 - Plaster og strips i ulike størrelser.

 - Bandasjer, kompresser og gasbind til småsår og kutt.

 - Teip til å feste kompresser.

 - Enkeltmannspakke til blødninger.

 - Kjølende og lindrende gel til brannskader og solforbrenning.

 - Hansker

 - Desinfiserende middel til hygienisk rensing av sår

 - Pinsett.

 - Sårsalve.