Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Diabetiske fotsår

Diabetiske fotsår

Diabetiske fotsår kan forekomme hos personer som har hatt diabetes i flere år. Senkomplikasjoner er ofte årsaken, og bedre blodsukkerkontroll kan redusere risikoen for sår.

Personer med diabetes type 1 og type 2 har høyere risiko for å utvikle fotsår. De diabetiske fotsårene er oftest plassert på selve foten, ikke leggen. Fotblad, hæler og tær er steder man oftest finner disse sårene. Dersom sårene går ubehandlet, kan dette føre til infeksjoner, som igjen i verste fall kan føre til amputasjon.

Diabetiske fotsår er den nest vanligste komplikasjonen relatert til diabetes, og omtrent 15 % av diabetikere opplever å få fotsår.
Dersom du er diabetiker og oppdager sår på føttene, skal du ta kontakt med lege, som igjen bør henvise deg til diabetisk fotteam eller annet sårsenter med spesialkompetanse innen området.

Hvorfor er diabetikere mer utsatt for å få sår?

Det er flere årsaker til at diabetikere oftere utvikler fotsår. I hovedsak er dette de viktigste:
Nedsatt følelse i beina - komplikasjoner som nevropati setter ned følsomheten i beina. Det gjør at man ikke registrerer f.eks trykk/gnag fra trange sko eller fremmedlegemer i sko. Dette kan føre til at foten blir utsatt for trykk over tid som igjen kan gi trykkskader. Man registrerer heller ikke temperaturforskjeller som kan føre til brannskader. Nedsatt følelse i beina kan også føre til at man ikke oppdager at ett sår har oppstått, og at man går med dette ubehandlet over tid.

Nedsatt blodsirkulasjon til beina – diabetikere har høyere forekomst av forkalkning av årene. Dette kan føre til at blodsirkulasjonen til beina blir redusert. Med nedsatt blodsirkulasjon vil vevet i beina være oksygenfattig, og dermed være ekstra utsatt for for eksempel trykkskader og vevsdød.
Dersom man da får ett sår, vil nedsatt blodsirkulasjon også påvirke tilhelingen, samt redusere evnen til å bekjempe en eventuell infeksjon.

Diabetikere har også ofte manglende infeksjonstegn, som feber, smerte, hevelse og rødme, som igjen kan føre til at man ikke oppdager infeksjonen like raskt.

Feilstillinger i tåledd og fot – noen diabetikere opplever endringer i fotens struktur. Man kan få det man kaller for «hammertær» og endret trykkbelastning på foten og tærne. Disse punktene er ekstra utsatt for utvikling av trykkskader og utvikling av sår.

Behandling av diabetiske fotsår

Diabetiske fotsår krever en komplisert behandling, ofte med spesialisert helsepersonell involvert. Man må gjennomføre grundige undersøkelser for å kartlegge blant annet nevropati, sirkulasjon, blodsukker og trykkbelastning. Derfor er det ekstra viktig at diabetikere med fotsår settes i kontakt med spesialisthelsetjenesten, og at behandlingen foretas av kompetente yrkesgrupper.

Hva kan du som diabetiker gjøre for å unngå fotsår?

Det aller viktigste for å forebygge fotsår er å ha god blodsukkerkontroll, slik at man unngår senkomplikasjoner så langt det er mulig.

God fotpleie er med på å forebygge utviklingen av sår – her er noen gode råd:

  • Sjekk føttene dine daglig. Få hjelp av pårørende eller helsepersonell dersom du synes det er vanskelig – eller bruk speil.
  • Vask føttene daglig i lunkent vann. Vær obs på temperaturen, sjekk alltid med hendene før du setter beina nedi eller bruk termometer. Grønnsåpe tørker ut huden, så unngå dette. Bruk heller en intimsåpe eller annen såpe med lav PH verdi. 
  • Unngå fotbad dersom du har sår.
  • Tørk beina godt, også mellom tærne.
  • Smør beina daglig med en fet krem uten parfyme. Unngå å smøre mellom tærne.
  • Hard hud og neglestell bør foretas av, eller etter opplæring av kyndig fotterapaut – en såkalt IFID fotterapaut – se link nederst i innlegget.
  • Ta små skader og småsår på alvor, også sprekker i huden på hælen.
  • Velg strømper uten stram strikk øverst. Man bør velge bomull eller ullstrømper. Unngå strømper med harde sømmer, eventuelt kan man bruke strømpene på vrangen med sømmene ut.
  • Bruk gode sko! Velg sko av god kvalitet, gjerne skinnsko eller joggesko. Sørg for at skoen er romslig, samtidig som den sitter stødig på foten. Unngå sko med sømmer på forfot og sko med hæler.
  • Sjekk alltid skoen før du tar den på deg. Vend den for å få ut eventuelle fremmedlegemer som småstein og lignende.

Mer informasjon om diabetessår og fotpleie kan du finne her: Helsedirektoratet.   

Liste over godkjente IFID fotterapauter finner du her: Fotterapeuter

Andre artikler om sår