Min Konto

Arrbehandling

Arrbehandling

Arr er en naturlig del av hudens helingsprosess etter man har hatt et sår eller en skade. De dannes når dermis (det tykket hudlaget) er skadet. Skadeomfanget er avgjørende for størrelsen på arret.

Arr dannes ved at kroppen produserer bindevev som erstatter normal hud. Dette vevet er ikke identisk med den opprinnelige huden, og er mindre motstandsdyktig mot UV-stråler. Arr har ikke svettekjertler eller hårsekker, noe som betyr at temperaturkontrollen ikke fungerer like bra som i den uskadede opprinnelige huden. Selv om arrene er naturlige, finnes det måter å hindre arrdannelsen på under helingsprosessen. Du kan til og med behandle gamle arr, så lenge de er røde, rosa eller opphøyde.


To typer arr
Når de fleste sår gror etterlates det som regel et flatt og blekt arr, men i noen tilfeller kan arret være hevet, rødt og klø. Noen mennesker, spesielt de med mørk hud, er mer utsatt for arrdannelse. Arr klassifiseres som hypertrofisk eller keloider. Keloider dannes når såret ikke har grodd på vanlig måte. Slike arr er hevet, røde, harde og klør. De pleier å være større enn det opprinnelige sårområdet. Hypertrofiske arr blir ofte til en rød klump som er hevet over sårområdet og kan ofte klø. Disse arrene kan oppstå etter kirurgi eller fra brannskader, og er et resultat av at kroppen produserer for mye kollagen under helingsprosessen.

 « En enkel måte å forhindre stygge arr er å bruke et silikonplaster som er spesiallaget for formålet, som Mepiform. »

Arrkorrigerende plaster
En enkel måte å forhindre stygge arr er å bruke et silikonplaster som er spesiallaget for formålet, som Mepiform. Behandlingen kan begynne når såret er grodd og eventuelle sting eller strips er fjernet. Det anbefales at plasteret brukes 24 timer i døgnet, men at det fjernes en gang daglig for inspeksjon og vask av huden, for eksempel i forbindelse med dusjing. Etter å ha tørket huden godt, kan samme Mepiform-bit settes på igjen. Kløe og rødhet vil minke raskt, og høyden på arret reduseres. Når man bruker Mepiform for å forhindre arrdannelsen på et nylig helet sår kan behandlingen ta opptil 3 måneder eller mer, avhengig av størrelsen på arret. Mepiform kan også brukes for å behandle gamle arr, om de fortsatt er rosa eller hevet. Metoden er den samme, men som med alle arrbehandlingsprodukter, kan det ta lengre tid, avhengig av størrelsen på arret.

 

 

Mepiform
• Hudvennlig
• Komfortabel og enkel å bruke
• UPF-klasse 5 gir ultrafiolett beskyttelse
• Dusjtett
• Kan klippes til ønsket størrelse

Andre artikler om sår