Loading
Min Konto

Hva er sondeernæring?

Sondeernæring er næring i flytende form. Næringsstoffene i sondemat er akkurat de samme som i vanlig mat, og blir fordøyd i kroppen på samme måte. Sondeernæring gis via en sonde innlagt via nesen eller sonde innlagt som stomi (PEG). Ofte brukes også en ernæringspumpe for administrering av sondematen. Sondemat inneholder alle de næringsstoffene man trenger.

 

Ved oppstart av sondemat vil sykehuspersonell eller ernæringsfysiolog finne riktig sondemat for den enkelte. Det finnes sondemat for de med lavt eller høyt energibehov, diabetesdietter, høyt proteinbehov eller de med ulike intoleranser.

Ulike typer sonder

 

Nasogastrisk sonde

Sonde som føres ned i magen via nesen. Medisiner og flytende næring tilføres via sonden. Denne typen sonde kan også føres helt ned i tynntarmen der maten ikke kan passere i magesekken, den kalles da naso-intestinal sonde.

PEG-sonde (Perkutan Endoskopisk Gastrostomi)

Sonde som er plassert på magen gjennom et hull i huden, og ligger rett inn i magesekken. Sonden holdes på plass av en ballong på innsiden av magen og en liten plate på utsiden av magen.

Knapp (gastrostromiknapp)

Gastrostomisonden kan byttes ut med en lavprofil gastrostomiknapp. Dette blir en port inn til magen, og er en mye kortere sonde som sitter nærmere huden. Både gastrostomiknappen og gastrostomisonden holdes på plass av en ballong. En gastrostomiknapp er gjerne mer praktisk, spesielt for barn.

Veiledning og ulike behov

 

Det finnes sondeløsninger for ulike behov. Valg av sondemat avhenger av flere faktorer som vekt, alder, helsetilstand, aktivitetsnivå og energibehov. Basert på pasientens behov vil behandlende lege eller ernæringsfysiolog utarbeide en individuell ernæringsplan. 

 

Vellykket bruk av sondeernæring er avhengig av riktige valg av sondeløsning, hastighet, metode og et godt samarbeid med pasienten. Som ved all form for kostholdsomlegging kan overgangen til sondemat gi noen bivirkninger. Bivirkningene kan i stor grad reduseres ved forebyggende tiltak. 

 

Utfordringer og bivirkninger kan oppstå ved bruk av sondeernæring, da kan vi i Boots HomeCare i samarbeid med behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog bistå med råd og veiledning.

Stønad til næringsmidler

 

Sondeernæring dekkes på blå resept. Behandlende lege søker HELFO om stønad til næringsmidler. Søknad sendes elektronisk i Tjenesteportal for helseaktører.

 

Utgifter til næringsmidler kan bare dekkes når næringsmidlet er kjøpt etter resept.

FORBRUKSMATERIELL FRA BEHANDLINGSHJELPEMIDLER

 

Ernæringspumpen, sonder og annet forbruksmateriell til administrering av sondemat dekkes av spesialisthelsetjenesten via behandlingshjelpemidler (BHM). Det må da foreligge en søknad fra legespesialist. Folkeregistrert adresse avgjør hvilken BHM-enhet pasienten tilhører. Landsoversikt finnes på Behandlingshjelpemidler.no eller under ditt helseforetak.

 

Dersom du har spørsmål knyttet til refusjon, vedtak eller resept kan Boots HomeCare hjelpe deg med dette.

Nyttige artikler for deg som bruker sondemat

Du finner flere artikler om ernæring her

Boots HomeCare kan hjelpe deg

 

Enkel bestilling
Via telefon eller nett. 16 av våre 160 Boots apotek er spesialisert på blant annet ernæring og har eget kundesenter.

Sykepleiere med høy faglig kompetanse
Vi har 40 sykepleiere spredt over hele landet med spesialkompetanse på blant annet ernæring. De kan gi deg personlig oppfølging og veiledning. 

Fast levering
Du kan selv velge om du ønsker faste leveranser av næringsmidler. Da vil dine varer bli levert regelmessig, uten at du trenger å bestille for hver gang.

Personlig oppfølging og veiledning
Ønsker du oppfølging og veiledning relatert til næringsmidler og refusjon, tilbyr våre sykepleiere dette. 

Hjemlevering av varer
Hos oss kan du få varene levert hjem på døren, til utleveringssted eller hente på apoteket.

Apotek + bandasjist
Boots HomeCare er både apotek og bandasjist. Du kan derfor få legemidler og andre apotekvarer sammen med dine næringsmidler.

Bredt sortiment
Boots HomeCare kan levere alt av næringsmidler på refusjonslisten fra HELFO. Vi lagerfører fast et bredt sortiment av næringsmidler, noe som sikrer deg rask levering etter bestilling.

 

Opprett din profil for bestilling på nett i dag, så er du klar til du skal bestille sondemat igjen!