Min Konto

Hva er næringsdrikker?

Hva er næringsdrikker?

Næringsdrikker og andre næringstilskudd tilfører kroppen ekstra energi, proteiner, vitaminer og mineraler.

Næringsdrikker tilpasset behov

I perioder av livet kan man ha behov for næringsdrikker for eksempel når appetitten er dårlig. Det finnes også næringsdrikker som er beregnet til mennesker med ulike sykdommer. Noen næringsdrikker er fullverdige, som betyr at de kan benyttes som eneste ernæring. De har et balansert innhold av næringsstoffer som kroppen trenger. Andre næringsdrikker er ikke fullverdige, noe som betyr at de brukes som tillegg til mat.

Ved kreft, immunsvikt, andre sykdommer og/eller spesielle tilstander kan brukeren få dekket ernæringsprodukter på blå resept etter søknad til HELFO. Behandlende lege må sende søknad.

 • Behovet for ekstra næring kan komme i alle aldersgrupper, men størst risiko for underernæring ses bl.a. hos eldre, demente, enslige og personer med kroniske lidelser som kreft, benskjørhet og hjerte- og lungesykdom.
 • Eldre mennesker er utsatt for underernæring spesielt ved tygge-/ svelgeproblemer, depresjon, ensomhet, demens og nedsatt fysisk funksjonsevne.
 • Næringsdrikker kan nytes varme, kalde, som smoothie eller is. Det finnes også berikningspulver som kan benyttes i f.eks. supper samt kalde og varme drikker.
 • Næringsdrikker med ekstra fiber fyller opp magen og gir på den måten langvarig metthetsfølelse. Fiber virker i tillegg mageregulerende og er bra for tarmfunksjonen.

Visste du at?

 • Fullverdige: Næringstilskudd som inneholder alt kroppen trenger av proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. De kan brukes som eneste næringskilde, forutsatt at de gis i tilstrekkelige mengder.
 • Fullverdige og proteinrike: Ekstra protein bidrar til at muskelmasse opprettholdes og vedlikeholdes, samt at sår gror raskere.
 • Fullverdige og kompakte: Ekstra mye næring i forhold til mengde. Også egnet for å unngå oppfylt magesekk og press mot lungene.
 • Fullverdig ernæringspulver: Pulver til berikning av mat og drikker.
 • Fullverdige for barn: Næringsdrikker tilpasset barn ved behov for ekstra næring i forbindelse med sykdom.
 • Proteinrike tilskudd: Ekstra protein bidrar til at muskelmasse opprettholdes og vedlikeholdes, samt at sår gror raskere.

Fullverdige næringsdrikker og tilskudd

Noen næringsdrikker er fullverdige, som betyr at de kan benyttes som eneste ernæring. De har et balansert innhold av næringsstoffer som kroppen trenger. En fullverdig næringsdrikk tilsvarer to brødskiver med smør og pålegg, samt en vitamintablett. Andre næringsdrikker er ikke fullverdige, noe som betyr at de brukes som et tilskudd til vanlig mat. Næringsdrikker og tilskudd finnes i mange forskjellige typer og smaker. Juicebaserte tilskudd er et friskt alternativ til andre næringsdrikker.

Diverse tilskudd:

 • Pulver Pulver/drikke med nøytral smak kan brukes som berikelse i vanlig mat og drikke. Pulveret kan strøs direkte i maten, eller tilsettes i f.eks. vaffel- eller kakerøren.
 • Desserter og yoghurter er produkter med tykkere konsistens egnet ved svelgeproblemer (dysfagi).
 • Supper er et næringsrikt middagsalternativ.

Boots HomeCare fører alle næringsdrikker fra alle leverandører på markedet - så utvalget er stort. Ønsker du mer informasjon om næringsdrikker ta kontakt med en våre distriktsansvarlige sykepleiere. 

For bestilling av næringsdrikker kan du enten ringe vårt kundesenter på telefon 23 37 66 00 eller opprette en bruker for å få tilgang til vår unike digitale bestillingsløsning. Da kan du bestille næringsdrikker når det måtte passe deg.

 

Andre artikler om ernæring