Min Konto

Årsaker til lekkasje

Årsaker til lekkasje

Har du utfordringer med stomien din? Opplever du lekkasjer og påfølgende sår hud? Det kan være mange ulike grunner til at lekkasjer oppstår, her skal vi se på noen av de. 

Mulige årsaker til at lekkasje fra stomiutstyret oppstår:

  • Dersom stomien endrer fasong og/eller størrelse kan det hende at hullstørrelsen på stomiplaten må tilpasses på nytt.
  • Balooning er et kjent begrep for de som har stomi. På godt norsk kaller vi det luft i stomiposen. Posen blåser deg da opp som en ballong og det kan gjøre Dette kan gjøre at avføringen kommer under platen istedenfor i posen, og forårsaker dermed lekkasje. Luften i stomiposen kommer som regel av at filteret i posen går tett og da bør posen byttes.
  • Dersom du har en lav eller en kort stomi vil du muligens ha behov for å tilpasse stomiutstyret ditt til dette.
  • Dersom stomien din ligger i en fold kan det skape et hulrom under platen. Tetningsringer eller tetningspasta kan brukes for å tette dette hulrommet for å forhindre lekkasje.
  • Tørr og/eller sår hud kan ofte gjøre slik at platen ikke fester seg godt nok til huden. Sår hud er derfor viktig å behandle så raskt som mulig når det oppstår for ikke å ende i dårlig sår hud og lekkasje spiral. Bruk av barrierekrem kan være med på å forebygge tørr hud.
  • Både løs og hard avføring kan føre til lekkasjer. Dersom du har løs avføring kan et fortykningsmiddel gjøre avføringen fastere og redusere risikoen for lekkasje. Fortykningsmiddelet, også omtalt som granulater, omdanner tarminnholdet til en fastere geleaktig konsistens. En smørende posedeodorant kan hjelpe til med å få hard avføring til å skli lettere ned i posen slik at den ikke er i området rundt stomien.
  • Brokk på magen kan gjøre det vanskeligere å få festet stomiutstyret godt. De siste årene har det kommet flere gode spesialprodukter på markedet for de som har brokk.

Ved å finne det stomiutstyret som passer deg,
vil du kunne forebygge lekkasjer og sår hud.
 

Vi i Boots HomeCare gir personlig oppfølgning, og kan hjelpe deg med veiledning og rådgivning innen stomiutstyr. Du finner kontaktinformasjon til våre distriktsansvarlige sykepleiere her og våre HomeCare apotek og kundesentre her