Jeg lekker - Hva nå?
Pål Robert Jahnsen er sykepleier og regionsjef i Attends og har jobbet med inkontinens og inkontinensprodukter i 26 år. Han synes det er synd at inkontinens fortsatt er tabubelagt, men merker at personer som har akseptert tilstanden sin er blitt flinkere til å be om hjelp. Hjelp finnes det for de aller fleste.
Be om hjelp!
Mange kvier seg ofte for å ta kontakt med lege eller apotek og be om hjelp, men det er viktig å huske på at du ikke er alene. Både apotek, leger og annet helsepersonell er i kontakt med personer med inkontinens flere ganger daglig og er godt vant til å hjelpe.
Ved å kontakte lege, vil du kunne bli henvist videre til spesialist for å finne ut hvilke behandlingsalternativer som finnes for deg. Det kan være blant annet bekkenbunnstrening, operasjon, medisinering eller det å lære å leve med tilstanden på best mulig måte.
Det finnes produkter for alle typer inkontinens, både truseinnlegg, bind og bleier i ulike fasonger som passer for de aller fleste kroppstyper og behov, forteller Jahnsen.
Det finnes også kontinenstamponger, uridomer, utstyr for rektal skylling og analpropper. I tillegg kan man ha behov for stol- og sengebeskyttelse, truser eller ulike hudpleieprodukter for personer med inkontinensproblematikk. Spør gjerne om råd og veiledning der du kjøper dine inkontinensprodukter.
Inkontinensprodukter på blå resept
Du får kjøpt inkontinensprodukter på apoteket eller hos bandasjist, men mange er ikke klar over at de kan få produkter på blå resept. Det betyr at du kun betaler en egenandel inntil du har nådd egenandelstaket. Det er et stort utvalg inkontinensprodukter som dekkes på blå resept, men det er noen produkter som ikke gir refusjon. Din leverandør har oversikt på dette.
Vanlige misforståelser om inkontinens
Det er flere vanlige misforståelser rundt inkontinens som går igjen.
For det første bør du ikke bruke menstruasjonsbind ved urinlekkasje. Blod er tykkere enn urin og menstruasjonsbind er ikke laget for å ta i mot urin. Du vil ikke få samme beskyttelsen, og risikerer både lekkasje, lukt og at bindet går i oppløsning.
Noen bruker både to og tre produkter oppi hverandre i tro om at det gir økt sikkerhet mot lekkasje. Det er derimot det motsatte som er tilfellet. Å finne riktig størrelse og absorpsjonskapasitet er det viktigste.
De vanligste typene inkontinens
De fleste inkontinenstyper kan fås av begge kjønn. Den vanligste typen inkontinens hos kvinner er stressinkontinens. Den forårsakes av svake bekkenbunnsmuskler og gjør at du kan oppleve lekkasje når du ler, hoster, trener eller anstrenger deg. Den vanligste årsaken til stressinkontinens hos kvinner er graviditet, fødsel og overgangsalder.
Hastverksinkontinens /overaktiv blære er den vanligste inkontinenstypen hos menn. Det kjennetegnes ved at du kan føle en stor trang til å urinere og ikke rekker toalettet i tide. Denne typen inkontinens oppstår vanligvis av forstørret prostata eller etter prostataoperasjon.
Etterdrypp / PMD hvor du lekker noen dråper etter urinavgang når blæren virker å være tom er også vanlig blant menn.