Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Hva må til for at et sår skal gro?

Hva må til for at et sår skal gro?

Tekst: Elisabeth Vosmik, produktsjef i Mölnlycke Health Care

Uansett alvorlighetsgrad eller størrelse på såret, prinsippene for sårbehandling er de samme. Det er noen faktorer som må tas hensyn til for å optimalisere forholdene slik at såret kan gro raskt og effektivt. Dette er viktig å ta hensyn til ved valg av bandasje.

Hindre infeksjon

Et sår er en inngangsport for smuss og bakterier som kan forårsake en infeksjon. Det er derfor viktig å først vaske såret ordentlig rent, om nødvendig med en børste eller skrubb, før det settes på et plaster eller bandasje. Det anbefales å dekke til såret til det er helt grodd. Selv et lite sår kan i verste fall føre til en alvorlig infeksjon.

Fjerning av væske

Blod og sårvæske må effektivt fjernes fra såret. Mange bandasjepakninger har dråper som indikerer hvor mye sårvæske bandasjen kan suge opp og holde på. Det er også viktig at bandasjen «puster» ved at overflødig væske fordamper gjennom bandasjens toppfilm.

Riktig fuktighet og temperatur

Det er gunstig å opprettholde hudens naturlige fuktighet og temperatur, da trives de fornyede hudcellene best. Med en pustende bandasje fordamper overflødig fuktighet. Det er en myte at sår bør luftes. Jevn temperatur og naturlig fuktighet er det beste.

Holde omkringliggende hud tørr og frisk

Siden det er den friske huden rundt såret som skal fornye seg slik at såret lukkes, er det veldig viktig å holde dette området tørt og friskt. Hvit og oppbløtt hud rundt såret tyder på at det er for fuktig under bandasjen, og at den ikke holder godt nok på væsken fra såret. Opplever man slik lekkasje fra bandasjen tilbake til såret og utover huden, bør man velge en annen bandasje.

La såret få ro til å gro

Å stadig eksponere såret for temperatur- og fuktendringer, kan føre til at helingstiden forlenges. Prøv å «forstyrre» såret minst mulig ved å skifte bandasje så sjeldent som tilrådelig. En bandasje som effektivt suger opp væske og holder den inne i bandasjen, fører til at du kan la den ligge på lenger. Dette er ikke bare gunstig for såret, men også økonomisk lønnsomt. Ofte kan det lønne seg å investere i en litt bedre og dyrere bandasje for å kunne skifte sjeldnere.

Hudvennlig heft

Bandasjer med silikon som heftemiddel er mye mer skånsomt for huden enn tradisjonelt lim. Silikonet river ikke med seg hudceller ved fjerning av bandasjen. Personer med sart hud eller limallergi bør være spesielt oppmerksomme på dette, men alle hudtyper kan med fordel bruke silikon framfor lim. Bandasjer med silikon kan også løsnes i et hjørne (for inspeksjon av såret), og settes på igjen, uten at de mister hefteegenskapen.