Min Konto

9 tilbehørsprodukter for deg med stomi

9 tilbehørsprodukter for deg med stomi

I tillegg til ordinære poser og plater finnes det en rekke ulike tilbehør og hjelpemidler som kan lette hverdagen for deg med stomi. Vi i Boots HomeCare kan veilede deg i valg og bruk av hjelpemidler.

Klebefjerner

Klebefjerner brukes for å fjerne hudplaten og eventuelle limrester på en enkel og skånsom måte. Mange bruker spray og da er det viktig å la den virke i noen sekunder før man begynner å løsne platen. Klebefjernere svir ikke og det gjør ikke noe om de kommer i kontakt med selve stomien. De finnes som spray og servietter.

Barrierekrem

Barrierekrem for stomi er en krem til bruk under stomiplaten. Brukes hver 14. dag for å forebygge tørr hud der platen sitter. Bruk en liten mengde og smør tynt på huden. La tørke i 5-10 minutter før platen festes på tørr hud. Finnes i flere varianter.

Barrierefilm

Barrierefilm er en alkoholfri væske som danner en transparent film på huden. Den beskytter huden mot hudskader som kan oppstå når klebende produkter skal festes og fjernes flere ganger på samme område. Den beskytter også mot hudirriterende kroppsvæsker. Finnes som spray, skumapplikator og serviett. Det kreves egen resept på denne.

Tetningsringer/stomipasta

Pasta på tube eller en ferdig formet ring av pasta («fugemasse») som legges direkte på huden eller på baksiden av stomiplaten, for å unngå at avføring eller urin går mellom huden og stomiplaten. Tetteringen kan formes eller deles for å få den tilpasset stomien. Skiftes samtidig som platen skiftes. Finnes i forskjellige størrelser og varianter.

Lukthemmer

Lukthemmere fjerner lukt i rommet og i stomiposen, samt på huden. Svir ikke på slimhinner eller på sår hud. Finnes i forskjellige varianter, med og uten duft.

Posedeodorant

Flytende middel som helles/sprayes direkte i stomiposen. Skal minske lukt og enkelte varianter skal også gjøre at avføringen lettere sklir ned
i stomiposen, og ikke blir liggende rundt stomien. For tømbare poser tilføres ny dose ved hver tømming. Finnes i flere varianter; flaske, dosepose eller spray.

Fortykningsmiddel

Porsjonspakker med superabsorbenter som gjør at tynnflytende avføring blir tykkere. De kan redusere faren for lekkasje, redusere lukt og skal legges direkte i stomiposen. For tømbare poser tilføres ny dose ved hver tømming.

Stomipulver

Stomipulver brukes KUN når huden er sår og fuktig. Pulveret drysses på de såre, fuktige partiene. Eventuelt drysses litt pulver på en kompress og dyttes så på de aktuelle partiene. Pulveret trekker til seg fuktigheten slik at platen kan feste. Pulver på hel hud tørkes bort da det reduserer platens festeevne.

Stomibelter

Belte som gjør at platen fester bedre til huden, spesielt ved bruk av konvekse plater. (Konvekse plater er plater som skyver stomien frem). Vær oppmerksom på trykk-/gnagsår fra beltet.

 

Tilbehør til stomiutstyret er ikke noe som er påkrevd eller alltid nødvendig. Der det bidrar til å lette hverdagen, minske lekkasjer eller øke selvfølelsen er det anbefalt. 

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm