Min Konto

Slim fra endetarmen

Slim fra endetarmen

Til deg som har fått utført endetarmsbevarende stomioperasjon

Denne artikkelen er utarbeidet av stomi- og kontinenssykepleie-studenter ved Høgskulen i Bergen: A. O. Rørset, S. Frøystad, A-B. Jacobsen og A. Frønningen. Godkjent av stomi- og kontinenssykepleier Torill E. Olsen.

Slim fra endetarmen

Dersom du etter stomioperasjon fremdeles har deler av din tykktarm, endetarm og endetarmsåpning intakt, vil du kunne oppleve at det kommer slim ut av endetarmen. Slim er et blankt sekret som produseres på tarmens innside og fungerer som smøremiddel og beskytter slimhinnen. Slimet vil kunne sive ut fra tid til annen, det kan bli seigt og kittlignende og det også kan forekomme rester av gammel avføring. Mengden slim som produseres varierer fra person til person. Ikke alle opplever slimsekresjon, noen opplever det få ganger i året, noen ukentlig og noen hver dag.

Skulle du oppleve smerter og ubehag i forbindelse med slimet, oppleve sterk lukt, endret farge på slimet til gulgrønn eller observere blod i slimet, bør du oppsøke behandlende lege for en utredning. Det kan være en indikasjon på en pågående betennelse eller infeksjon i tarmkanalen og/eller endetarmen.

Hvordan håndtere slim fra endetarmen?

Det trenger ikke bli en utfordring for deg, og du kan med enkle grep ta kontroll over siv/slim fra endetarmen. Du er ikke alene og andre i din situasjon opplever det samme. Det kan være nyttig å diskutere bekymringene dine med noen du stoler på, en likeperson fra foreninger, som f.eks. NORILCO eller LMF, lege eller stomisykepleier.

Det kan hjelpe å sitte daglig på toalettet, hvor du ved hjelp av tyngdekraften presser forsiktig, som om du skulle tømt deg for vanlig avføring. Dette kan motvirke risikoen for oppbygging av slim, som igjen kan føre til ubehag eller smerter.

Ballongssprøyte

Benytt gjerne en ballongsprøyte for å vanne ut seigt slim og få hjelp til å få tømt tarmen. Kjøpes reseptfritt på apotek, eller andre nettsteder som selger slike ballongsprøyter. Avklar først med lege og/eller stomisykepleier om dette er et alternativ for deg.

Fremgangsmåte:

  • Bruk lunket springvann
  • Sprøyten fylles ved å klemme den sammen og suge opp vannet
  • Smør eventuelt inn tuten med egnet glidemiddel og før tuppen av ballongsprøyten forsiktig inn i endetarmen, og deretter klemmer du inn vannet
  • Hold ballongsprøyten sammenklemt når du tar den ut, dette for å hindre at vannet suges tilbake i ballongen
  • Press forsiktig, som du skulle tømt deg for vanlig avføring, til du har fått ut vannet
  • Skyllingen kan gjentas ved behov
  • Rengjør ballongsprøyten med håndsåpe og lunket vann

Kremer

Når slim lekker ut, kan det gjøre huden rundt endetarmsåpningen sår (som bleieutslett). Det finnes kremer som kan hjelpe med dette f.eks. Abena Skincare lotion og Cavilon. Prøv forskjellige barrierekremer som er tilgjengelig fra apoteket for å finne en som passer deg best.

Hygiene

Regelmessig dusj og klapptørking (i stedet for å gni) vil fjerne fuktighet, lukt og holde huden ren. Det vil bidra til å redusere hudirritasjon og kløe nedentil. Bruk av våtservietter kan også bidra til å rengjøre området, spesielt hvis du er ute og går eller på jobb. Vær oppmerksom på at de ikke inneholder sprit, da det virker uttørrende. Påfør krem eller hudbarriere på nytt etter vask eller rengjøring.

Innlegg

Kompresser, små bind eller bommulpads kan brukes til å fange opp slim/siv og beskytte klær. Flere av disse kan en få dekket på blå resept. Snakk med din fastlege, eller stomisykepleier om dette. Vaskbare truser eller boksershorts i ulike varianter, fås på samme resept, og holder bind eller innlegg godt på plass.

Bekkenbunnsøvelser

Bekkenbunnsøvelser kan bidra til å styrke musklene som styrer lekkasje av slim fra endetarmen. Sitt gjerne på en stol med føttene på gulvet, hofteavstand fra hverandre. Pust dypt og utvid brystkassen og prøv å sitte litt høyere ved å klemme rumpeballene sammen.

Fremgangsmåte: Når du puster ut, trekker du sammen (strammer) musklene rundt endetarmsåpningen, samtidig som du trekker opp musklene i skjeden, eller mellom pungen og endetarmen. Hold 6 – 8 sekunder, øk gradvis til 8 – 12 repetisjoner, 3 ganger daglig. Dersom du har problemer med å lokalisere disse musklene kan du forsøke å stoppe urinstrålen når du later vannet.


Be din behandlende lege eller fastlege om resepten §501 Forbruksmateriell ved inkontinens, for å få dekket bind, truser og kremer på blå resept.

 

Lurer du fortsatt på hvordan du skal gå frem, spør oss i Boots HomeCare eller ta kontakt med din fastlege eller stomisykepleier.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm