Min Konto

Stomi - Tips for flyreise

Stomi - Tips for flyreise

Det nærmer seg sommer og sol. Mange drømmer om ferie og late sommerkvelder. Kanskje har du aldri tenkt tanken på å reise på tur, eller tenkt «jeg er jo nyoperert, jeg kan ikke dra på tur». Det er helt normalt forteller Ingrid Anette Hoff Melkersen, også kjent som Chronprinsessen

Å tørre å ta steget ut av komfortsonen er ikke så enkelt etter en slik omveltning i livet. Ja, det er mye å tenke på og ta hensyn til, men med gode forberedelser og planlegging er det meste mulig. Det er sikkert flere som synes det virker litt skummelt med sikkerhetskontrollen på flyplassen, men med god pakking og tilrettelegging slipper du ubehagelige opplevelser.

Jeg har selv opplevd at alt stomiutstyret mitt ble lagt utover benken i fullt påsyn av alle rundt meg. Alle fikk se alt og jeg brukte lang tid på å få det tilbake i veska. Kunne dødd på flekken, det var så flaut! Men, det lærte jeg av. Jeg må pakke så bra at de ikke trenger å gjøre dette.

Før de eventuelt må kroppsvisitere meg, er jeg påpasselig med å si at jeg har stomi, og om de derfor kan være litt forsiktig over magen. De har så lite informasjon om dette at de er litt unnskyldt. Ved å vise åpenhet kan vi også være med på å gjøre dette litt vanligere for dem også! Men skulle det skje ting som ikke skal skje, send inn klage og si ifra med en gang. HUSK: Må de se igjennom veska di, så er det egne rom som kan brukes til det.

Nyt turen - fordi du fortjener det! 

Klem Crohnprinsesse Ingrid

Tips for flyreise fra Chronprinsessen Ingrid Anette

  • Forklar om nødvendig. Si ifra at du har med medisinsk utstyr og til hvilket formål, før du sender det igjennom til gjennomlysning. Ikke vær redd, de ser mye «rart» i løpet av en dag.
  • Reisesertifikat eller travel certificate er et bevis på utstyret du har med og hvorfor du må ha det med. Dette bør du skaffe deg om du skal utenlands. Du fyller ut navn, adresse og noen informasjonsposter. Det finnes flere sånne fra ulike stomileverandører. Den er liten, konkret og informativ, og passer perfekt i pengeboken eller i veska. Det er greit å ha to slike, en i håndveska og en i kofferten som følger utstyret.
  • Ha alt i gjennomsiktige poser og pakk sånn at de i sikkerhetskontrollen ikke trenger å ta på alt med hendene. Ryddig og oversiktlig er alltid en vinner.
  • Ha alltid med ekstra utstyr! Man bruker som regel mer enn forventet. Er man i «sydenland» bader vi gjerne og varmen gjør at vi skifter oftere. Maten vi spiser kan også gjøre at vi reagerer mer på den, enn om vi hadde spist akkurat det samme her hjemme. Det kan også skape «trøbbel», så ha med MER enn vanlig. Planlegg godt og få med deg utstyr som passer de aktivitetene du skal gjøre. Det kan være utstyr som egner seg spesielt godt til for eksempel svømming, soling eller flyturen. Husk også eventuelt tilbehør.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm