Min Konto

Stomi og seksualitet

Stomi og seksualitet

God livskvalitet handler også om seksualitet. Det å få stomi endrer kroppens funksjon og utseende, og mange bekymrer seg for intime situasjoner. Det er viktig å være åpen med partneren om tanker dere begge har.

Etter operasjonen kan man føle seg trett og bekymret, og dette kan virke inn på seksuallysten. Mange unngår fysisk kontakt av frykt for at det kan føre til forventninger eller krav som ikke kan oppfylles. Her er åpenhet og ærlighet ovenfor deg selv og din partner veldig viktig. For stomiopererte som ikke har en partner kan tanker om et fremtidig intimt forhold virke foruroligende. Det kan være vanskelig å ta initiativ til en slik samtale. Tenk igjennom hva du vil si på forhånd, slik at du er forberedt når situasjonen oppstår.

Kvinnen

Etter en stomioperasjon kan kvinner oppleve smerter ved samleie. Dette kan skyldes at livmoren faller bakover hvor tarmen tidligere lå eller at arrvevet gir følelsen av at skjeden blir stram. På grunn av nerveskader kan man også oppleve endret følsomhet i klitoris eller få tørre slimhinner i skjeden. Hvis skjeden føles for stram kan det hjelpe å utvide skjeden ved å bruke én finger, som økes til to eller tre fingre. Det finnes også dilatorer i forskjellige størrelser som man kan bruke. Oppleves tørrhet i skjeden finnes stikkpiller, vaskeoljer, vannbaserte glidekremer eller eksplorasjonskremer som kan lindre dette. Ved smerter lokalt i skjeden kan en mild smertelindrende salve brukes. Den bør brukes sammen med kondom for ikke å nedsette partnerens følsomhet. Ligger smertene dypere kan det være en fordel å prøve forskjellige samleiestillinger. Gjerne stillinger hvor kvinnen styrer bevegelsene.

Mannen

Noen typer operasjoner kan innebære fare for at den seksuelle evnen kan bli redusert, dette skyldes skade på nerver og blodkar. Det kan føre til mangelfull ereksjon eller problemer med sæduttømmingen. Den kan opphøre, eller gå inn i blæren før den tømmes ut med urinen. Dette vil medføre infertilitet. Skulle dette være tilfelle er det viktig å få informasjon om årsaken til problemene og hjelp til å løse dem. Du kan snakke med en stomisykepleier om dette og de kan eventuelt henvise videre for å få hjelp. Det finnes ulike medisiner og forskjellige hjelpemidler som kan være til god hjelp.

Forberedelser til seksuelt samvær

For å føle deg avslappet kan det være lurt å tømme eller skifte posen før seksuelt samvær. Husk at stomien oftest er mest aktiv 1-1,5 time etter et måltid. Det finnes også små stomiposer man kan benytte. Ønsker man å skjule posen, finnes det poseovertrekk og belter til dette formålet. Kvinner kan benytte undertøy, som for eksempel kort nattkjole eller fransk undertøy for å skjule stomien. Det finnes flere nettsider som selger både badetøy og undertøy spesielt rettet mot stomiopererte.

Lukt, lyd og lekkasje kan være store bekymringer for mange stomiopererte. Hvor mye tåler stomiutstyret? Kommer stomiposen til å være i veien i intime situasjoner? Med et godt tilpasset stomiutstyr skal ikke dette være et hinder for et aktivt seksualliv.

Graviditet

Stomien er ikke et hinder for å bli gravid, men bakenforliggende årsaker kan derimot spille en rolle. Ta dette opp med legen din eller stomisykepleier.
Under graviditeten kan det være godt å snakke med stomisykepleier, da jordmoren kan ha lite eller ingen erfaring med dette.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm