Min Konto

Stomi - Luft, Lukt og Lyd

Stomi - Luft, Lukt og Lyd

Mange er bekymret for luft, lukt eller lyd fra stomien. Med ileo- eller colostomi har man mistet kontrollen over når man tømmer tarmen. Nå er det kroppen selv som har overtatt styringen og tømmingen er ikke lenger selvbestemt.

Med ileostomi tømmes tarmen ganske kontinuerlig (avhengig av inntak av mat og drikke), mens med colostomi er tømmingen av avføring ganske forutsigbar. Når dette skjer avhenger av hvor stomien er plassert. Et godt råd er å følge med på hvor lang tid det tar og bli kjent med din stomi sine tømmerutiner.

Alle stomiposer inneholder et filter i toppen av posen. Dette filteret skal sørge for at kun luft slippes ut av posen (ikke lukt). Hvis stomien lukter (uten at det er lekkasje), kan det være et tegn på at filteret er tett. Da bør posen byttes. Det skal ikke lukte! Posedeodoranter kan brukes for å hemme lukt fra posen. Ved skift er det naturlig at det oppstår lukt, da kan en lukthemmer (spray) være et alternativ.

Tømming av luft gir ofte «prompelyder». Mengde luft som kommer varierer fra person til person. Enkelte matvarer og måltidsfrekvens kan ha stor betydning. Les mer om dette i artikkelen Kostholdsråd for stomiopererte

Balooning og pancaking

Når det kommer luft i posen, vil den blåse seg opp. Filteret skal sørge for at luften går ut av posen slik at den blir «flat» igjen. Hvis filteret går tett slippes ikke luften ut. Dette kalles «balooning», posen blir som en ballong. Skjer dette bør man bytte pose.

En motsatt situasjon er det man kaller «pancaking». Det vil si at det oppstår et vakuum i posen slik at de indre veggene i posen klistrer seg sammen. Avføringen vil da ikke komme helt ned i posen og kan blokkere filteret. Er du plaget med dette, kan en løsning være å blåse litt luft ned i posen før du setter den på. Et annet alternativ er å bruke noen dråper med olje/posedeodorant i posen.

For mer informansjon, kontakt ditt Boots HomeCare apotek.

Andre artikler om stomi

#Stomi
#Legemidler

Stomi og legemidler

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Stomiutstyr

Stomibelte - forskjeller og bruk

#Stomihjelpemidler
#Brokk
#Trening

Brokkbelte

#Brokk
#Reise
#Dusj_bad

Plateforlenger

#Stomihjelpemidler
#Sår hud

Hudfilm