Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Selv superhelter blir eldre

Selv superhelter blir eldre

Kroppens behov endrer seg nemlig med alderen og appetitten følger dessverre ikke alltid med. Dette kan starte en negativ spiral, som kan ha betydning for vår sunnhet og livskvalitet, hvis kroppen ikke lenger kan følge med på det livet man ønsker å leve. 

Kroppens ernæringsbehov endres

Forskere har undersøkt hvordan kroppens behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler endrer seg gjennom livet. Selv om det mangler kunnskap på dette området, er forskere enige i at vi har bruk for mer protein og økt tilskudd av visse vitaminer og mineraler som f.eks. D-vitamin når vi blir eldre.

Bakgrunnen for dette er at metabolismen endres med alderen. Det vil si at måten vi omsetter næringsstoffene i kroppen på ikke lenger er like effektiv som den var da vi var yngre.

Det skjer en aldersbetinget endring i måten det vi spiser omsettes på. Kroppen er med alderen ikke lenger så god til å bygge muskelmasse, mens vi bryter ned muskelmassen like effektivt som da vi var yngre. Proteinbehovet stiger derfor med alderen.

Som en tommelfingerregel sier man at det daglig proteinbehov ved 65 års alder er 1.0 - 1.2 gram protein per kilo kroppsvekt. Fra 18-65 år anbefales 0.8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag.

Økt behvo ved sykdom

Når vi blir syke, tærer vi på muskelmassen for å skaffe både energi og proteiner til immunforsvaret som skal bekjempe sykdommen. Proteiner består av aminosyrer og er våre byggesteiner for raskt å komme på beina igjen.

Hvis vi ikke får tilført disse gjennom det vi spiser, nedbrytes muskelmassen i kroppen, for å skaffe oss de byggesteinene (de såkalte essensielle aminosyrene) som blant annet skal brukes til vårt immunforsvar, eller sårheling eller gjenopptrening. Derfor stiger proteinbehovet ytterligere til omkring 1,2 - 1,5 gram protein per kilo kroppsvekt daglig, hvis man blir syk eller har kronisk sykdom.

”Uten mat og drikke – duger helten ikke”

Dette ordtaket gjelder i like stor grad oss selv, som når vi på gøy - sier dette til barna. Det er godt undersøkt at både smak og appetitt endres med alderen. Derfor er sammensetningen av det vi spiser og drikker viktigere enn aldri før, når vi ikke spiser så mye som vi pleide. Spesielt proteinbehovet og fiber kan være vanskelig å få dekket opp, hvis appetitten svikter.

Det finnes spesielle næringsdrikker som er spesielt utviklet for å imøtekomme akkurat disse behovene, hvis man ikke får dekket sitt økte behov for protein, vitaminer og mineraler i forbindelse med sykdomsrelatert underernæring eller manglende appetitt. Spør din lege om råd for å sikre at du får den rette ernæring. Les mer om næringsdrikker her. 

Andre artikler om ernæring