Min Konto

Hvorfor bruke kompresjonsstrømper?

Hvorfor bruke kompresjonsstrømper?

Hvorfor bruke kompresjonsstrømper?

Kompresjon

Hjertet pumper ut flere liter blod hvert minutt, og sender oksygenrikt blod ut til hele kroppen. Hjertet er pumpen som gjør dette mulig, men når blodet skal snu og gå over i det venøse systemet, starter utfordringene. Blodet skal nå nemlig tilbake til hjertet, altså ca. 1 ½ meter rett opp mot tyngdekraften, og uten hjelp av hjertepumpen. Det er her samspillet mellom muskel-vene-pumpen og veneklaffene kommer inn.

Muskel-vene-pumpen fungerer ved at de store leggmusklene pumper blodet tilbake til hjertet gjennom de dype venene i beina. Muskel-vene-pumpen aktiveres ved at vi er i bevegelse. Venene i bena har veneklaffer, dette er ventiler som forhindrer at blodet siver tilbake. Disse klaffene åpner seg samtidig som leggmusklene strammer rundt de dype venene og lukker seg når musklene slapper av.

Støtte/kompresjon

30-50 % av den voksne befolkningen i den vestlige verden har forandringer i blodårene. Mange opplever derfor til tider hovne, trette og slitne bein. Det kan være etter en lang arbeidsdag, en lengre flyreise eller i forbindelse med graviditet. Disse plagene kan avhjelpes ved bruk av støtte-/kompresjonsstrømper. Slike strømper finnes i mange ulike varianter for både kvinner og menn og i alt fra tynne nylonstrømper til tykkere bomullsstrømper.

Symptomer

Hovne, trette og væskefylte legger er symptomer på at du kan ha behov for kompresjonsstrømper. Symptomene kan være plagsomme og til dels smertefulle. Du kan oppleve at skoene føles for trange, kriblende urolige ben og/eller kramper om natten.

Årsaken til at disse symptomene oppstår, er at blodet som i utgangspunktet skulle bli ført oppover til hjertet, blir stående i åresystemet i beina. Det økte presset på blodårene fører til utsiving av væske i det omkringliggende vevet. Resultatet blir hevelse (ødemer) i dette området.

Alvorlig svikt i muskelvenepumpene og økt press på åreveggene kan føre til at årene blir overstrukket og det dannes åreknuter (varicer). Langsomflytende blodstrøm og uregelmessige årevegger på grunn av åreknutene, øker også faren for blodpropp.

Når sirkulasjonshastigheten i bena blir betydelig nedsatt, kan det gi utslag som hevelse (ødemer), åreknuter (varicer) og blodpropp (trombose). I sjeldne tilfeller kan det føre til en permanent ødeleggelse av venene i leggene (posttrombotisk syndrom).

Forebygging

Det er lettere å forebygge sirkulasjonssvikt i beina enn å behandle dem. Regelmessig bruk av støtte-/kompresjonsstrømper kan forebygge sirkulasjonsproblemer i beina og plagene det medfører. Bruk av reisestrømper på langvarige reiser er en rimelig «forsikring» mot for eksempel blodpropp.

For å bedre sirkulasjonen i beina, er det viktig at du mosjonerer daglig, holder vekten og unngår å sitte stille over lengre perioder. Strekk og rotér ankelleddene ved jevne mellomrom, særlig under lange flyreiser. Oppsøk lege dersom du har udiagnostiserte hevelser og sår på bena eller føttene.

Behandling

Behandlingen handler om å opprettholde en mest mulig normal blodsirkulasjon. Dette gjøres ved å bedre den nedsatte blodsirkulasjonen i leggene ved hjelp av et utvendig trykk (kompresjon) mot leggmuskulaturen og blodårene.

Ved å bruke kompresjonsstrømper øker man det utvendige trykket slik at hevelsen i vevet presses tilbake i blodbanen. Trykket fra strømpene hjelper også klaffene i venene slik at de blir mer funksjonelle og at blodet ved hjelp av muskelvenepumpen fraktes tilbake til hjertet.

NB! Personer med nedsatt sirkulasjon, ubehandlet hjertesvikt og diabetes skal forhøre seg med lege før man går i gang med kompresjonsbehandling.