Min Konto

De ulike kompresjonsklassene

De ulike kompresjonsklassene

Kompresjonsstrømper kommer i 4 ulike klasser, klasse 1, 2, 3 og 4. Forskjellen på klassene er hvor høyt trykk de gir. 

Kompresjonsgrad 1 brukes ved lett ødemtendens og overfladiske åreknuter. Klasse 1 er en forebyggende strømpe som kan brukes av alle. Gravide, de som står og går mye på jobb, de som opplever tyngde- og tretthetsfølelse i beina eller når man skal ut å reise. Strømpene finnes som kne- og lårstrømpe, og som strømpebukse.

Kompresjonsgrad 2 er for de som ønsker mer effekt av kompresjonsstrømpene. De med åreknuter som er vonde eller ubehagelige, de som sliter med hovne ankler, de som opplever hudforandringer ved kronisk venesykdom og for å forhindre tilbakefall av leggsår. De som ikke føler de får nok effekt av klasse 1, kan bruke klasse 2. 

Før oppstart bør du ha vært i kontakt med din lege, for å utelukke undeliggende sykdommer eller kontranidikasjoner for å bruke en høyere klasse enn klasse 1 stømpe. Stømpene finnes som kne- og lårstrømpe, og som strømpebukse.

Kompresjonsgrad 3 brukes hos pasienter som har, eller har hatt sår, og til pasienter som har hatt dyp venetrombose. Brukes også ved åreknuter med ødem, hudforandringer ved kronisk venesykdom og forhidre tilbakefall av leggsår. Klasse 3 skal rekvireres av lege. Strømpene finnes som kne- og lårstrømpe, og som strømpebukse. 

Kompresjonsgrad 4 brukes kun ved uttalt lymfødem. Klasse 4 rekvireres av fysioterapeut og kan dekkes av behandlingshjelpemidler.

I tillegg har man det som kalles Antitrombosestrømpe. Disse strømpene benyttes ofte før og etter div kirurgi, og skal KUN benyttes til immobiliserte pasienter i seng.
Antitrombosestrømper forebygger blodpropp og har en kompresjonsgrad på 13-18mmHg. Strømpene finnes som både kne- og lårstrømpe.

Ta kontakt med lokalt Boots apotek eller Boots HomeCare for mer informasjon.