Min Konto

Irrigasjon i stomi - Dansac

Irrigasjon i stomi - Dansac

Dansac leverer et irrigasjonssett for stomi. Denne typen utstyr krever egen resept og dekkes ikke på vanlig stomiresept.

Hva er irrigasjon?

Irrigasjon er en metode som brukes for å regulere tarmtømmingen og må kun utføres etter anbefaling fra stomisykepleier. Stomisykepleieren vil avgjøre om irrigasjon er å anbefale og gi deg all nødvendig informasjon. Irrigasjon gjør at mange mennesker med kolostomi kan regulere tarmfunksjonen. Metoden passer for stomier som er plassert på tykktarmens venstre side. Prosedyren krever tilgang til et toalett og rent, lunkent vann i minst en time.

Dansac sitt irrigasjonssett for stomi inneholder følgende:

 1. Dansac toalettveske
 2. Slange med rulleklemme
 3. Skylleerme med hudplate - endelt system. Klebes på huden rundt stomien eller holdes på plass med en ring og stomibelte. Leder stomioutput ned i toalettet.
 4. Klyper for å holde klær og eventuelt skylleermet
 5. Vannbeholder
 6. Rengjøringsbørste
 7. Konus som skal ha tuppen inni stomien, med slange tilkoblet

 
I tillegg anbefaler Dansac tilbehørsprodukter for de som irrigerer i stomien som vist på bildet:

• Dansac stomibelte
• Dansac Skin Lotion
• Dansac Skin Lotion Tissues
• Dansac Mini Cap (oppklippbar)
• Dansac NovaLife™ lukket pose (oppklippbar)

Indikasjoner og tiltenkt bruk
Disse produktene er beregnet for irrigasjon av kolostomi. Irrigasjon utføres for å bidra til å regulere tarmtømmingen etter anbefaling fra stomisykepleier eller helsepersonell.

Dansac sin prosedyre for irrigasjon i kolostomi
  

Trinn 1

Koble sammen stomikonusen og slangen til vannbeholderen ved å skyve dem sammen. Kontroller at reguleringen for gjennomstrømning er lukket. Fyll vannbeholderen med riktig mengde lunkent vann som anvist av stomisykepleier eller annet helsepersonell.

Trinn 2

Heng vannbeholderen så den er plassert i skulderhøyde eller høyere når du sitter. Åpne regulseringen for gjennomstrømming slik at vannet kan renne gjennom konusen og fjerne luft fra slangen. Lukk reguleringen for gjennomstrømming.

Trinn 3

Endels system - Fjern beskyttelsesfilmen fra baksiden av den klebende hudplaten på skylleermet, og fest hudplaten slik at den passer rundt stomien.

Trinn 4

Sitt på toalettet eller en stol ved siden av toalettet og plasser enden av skylleermet i toalettskålen. Sett stomikonusen forsiktig inn i stomien gjennom den øverste åpningen i skylleermet. Vann eller et smøremiddel kan gjøre det enklere å sette inn konusen.

Trinn 5

Åpne rulleklemmen og reguler gjennomstrømningen av vann til ønsket hastighet. Lukk klemmen når nok vann har kommet inn i tarmen og fjern konusen (500-1000ml).

Trinn 6

Du kan bevege deg rundt mens du venter på at tarmen skal tømme seg. For å gjøre dette, bruk klypene som følger med til å lukke både toppen og bunnen av skylleermet

Trinn 7

Normalt vil tarmen tømme seg i løpet av 30-45 minutter.

Trinn 8

Rull ut skylleermet, og plasser den nedre enden i toalettet for å tømme innholdet.

Trinn 9

Når innholdet fra stomien er tømt, fjerner du skylleermet og rengjør området rundt stomien og den peristomale huden med lunket vann. Sørg for at huden er tørr og sett på en ny stomipose.

Trinn 10

Inntil irrigasjonsrutinen er godt etablert bør du bruke en pose i tilfelle tarmen tømmer seg mellom irrigasjoner. Når irrigasjonsjonsrutinen er etablert kan du bruke en liten mini cap.

Trinn 11

Koble alle delene i irrigasjonssettet fra hverandre og rengjør dem med vann. Du kan bruke rengjøringsbørsten som følger med. Kast skylleermet i en avfallspose og følg lokale regler for avfallshåndtering.

Tips og gode råd fra Dansac

 • Irriger stomien regelmessig.
 • Skap en rolig og uforstyrret atmosfære.
 • Ikke gi opp. Dersom du ikke får det til, prøv på nytt dagen etter.
 • Ikke irriger dersom du er syk eller har diaré. Du kan gjenoppta rutinen når du føler deg bra igjen.
 • Fest klærne med klyper slik at de ikke kommer i veien.
 • Beskytt buksene med et håndkle i linningen.
 • Plasser vannbeholderen i skulderhøyde eller høyere.
 • Etter innføring av vannet kan det hjelpe å holde konusen i stomiåpningen i et minutt slik at vannet ikke renner for raskt ut av tarmen. Alternativt kan du trykke fingrene mot stomiåpningen for å holde vannet inne litt lenger. Dette kan gjøre tømmingen enklere.

 

Dersom det oppstår problemer:

 • Vansker med å sette inn konusen: forsøk å slappe av, sjekk tarmens retning med fingertuppen.
 • Ubehag eller smerter ved innføring av vannet: stopp vannstrømmen og masser magen forsiktig. Vannet må være lunkent, ikke renne for hurtig inn og det må ikke være luft i slangen.
 • Tarmen tømmer seg mellom irrigasjoner: kanskje du trenger å bruke ekstra tid på prosedyren, eller kanskje du må irrigere oftere.
 • Kontakt stomisykepleieren dersom du trenger hjelp.

 

Reisetips

 • Ha alltid irrigasjonssett, skyllerme og tilbehør i håndbagasjen.
 • Husk å ta med en henger eller selvklebende krok til å henge opp vannbeholderen på.
 • Bruk kun vann som kan drikkes.