Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

En time hos urologen

En time hos urologen

Ved vannlatingsplager er det vanlig å bli henvist til urolog. Men hva er egentlig en urolog og hva kan du forvente deg av timen?

En urolog utdannet i Norge er en lege som er spesialist i generell kirurgi og urologi – som er sykdommer i urinveiene. Dette innebærer sykdommer i nyrer, nyrebekken, urinledere, urinblære, prostata og det mannlige kjønnsorgan.

 

Har du vært hos fastlegen din for denne type problemer, har du sannsynligvis opplevd å få en henvisning til urolog. En av klinikkene man kan velge å bli henvist til er Parsennklinikken i Oslo, hvor urolog Halvor Oustad jobber. Som de fleste klinikker tar de kun imot de som har fått henvisning fra lege.

Mange tar automatisk kontakt med sykehuset når de blir henvist. De vet ikke at de kan velge andre klinikker. Det er varierende hvor lang ventetid de forskjellige urologene har, så det er viktig at pasientene vet hvor de kan gå når de er henvist slik at utredningen skjer raskt, forteller Oustad.

Behandler både kvinner og menn

Mange tenker at en urolog er en lege som kun behandler menn, men det er også mange kvinner som blir henvist hit.
- Hvem er det som vanligvis blir henvist til urolog?
- Av de mannlige pasientene er det stort sett personer med prostatakreft eller de som skal utredes for prostatakreft, de med vannlatingsproblemer, blod i urinen eller gjentatte urinveisinfeksjoner samt menn som har smerter i testikler og penis. De kvinnelige pasientene som kommer hit opplever ofte vannlatingsplager. Både hyppig vannlating og de som ikke klarer å tømme blæren helt. De kan også oppleve vannlating om natten, ha en følelse av manglende tømming eller ikke rekke frem til toalettet i tide. Kvinner med stressinkontinens drar ofte til gynekologen, men de kommer til urolog for andre typer inkontinens, forteller Oustad.


Forberedelser før timen

Dersom du er henvist til urolog på grunn av vannlatingsproblemer bør du fylle ut et miksjonsskjema på forhånd for å få mest mulig utav timen. Det betyr at du skriver ned det du drikker og tisser i en bestemt periode. Under selve undersøkelsen tas ofte en flowmetri.
- Flowmetri er en vannlatingstest hvor det måles trykk på strålen, tiden det tar å tisse og resturinen som er igjen i blæren, forklarer Oustad. Selve urineringen skjer i et apparat som måler det urologen ønsker svar på, mens måling av resturin i blæren foretas med ultralyd. Ved hjelp av slike tester og en dialog om problemet kan urologen komme med konkrete tiltak og tips til veien videre.


Mange kvier seg

Mange som blir henvist til urolog kvier seg til timen. I følge Oustad opplever de fleste at de har kviet seg unødig.
- Mange er bekymret for undersøkelsene de skal gjennom, men de fleste reaksjonene vi får er at det ikke er så fælt som de har trodd. Menn er ofte redd for prostatakreft før de kommer hit. Jeg kan trøste dem med at det i de aller fleste tilfellene ikke er kreft. I mange tilfeller dør heller ikke menn av kreften, men med den, beroliger Oustad.


Urinlekkasje er vanlig

-Har du noen tips til de som mistenker at de er inkontinente eller har vannlatingsproblemer?
- Det er viktig å oppsøke lege og bli henvist videre til urolog eller gynekolog. Da får du vite hvilke behandlingsmåter som finnes for deg. Alle må huske at dette er et vanlig problem og det er økende ved stigende alder. Mange synes det er vanskelig å snakke om og føler seg alene. Men selv om du ikke har hørt om noen som har det, kjenner du helt sikkert noen. De snakker bare ikke om det.
- Anbefaler du bekkenbunnstrening for pasientene dine?
- Jeg anbefaler bekkenbunnstrening, men det bør gjøres i samråd med fysio- eller uroterapeut. Jeg opplever at det er enklere for pasienten å gjøre øvelsene systematisk i samråd med profesjonelle. Hvis ikke, er det mange som glemmer å gjøre øvelsene eller dropper det. De bør få oppfølging underveis, anbefaler Oustad.
- Opplever du at urinlekkasje fremdeles er tabu?
- Ja,  for mange er denne tilstanden vanskelig. Mange føler at det er en umulig situasjon å leve med. De synes det er ubehagelig å være sosial og er redd for lekkasje og isolerer seg. De som ber om hjelp hos urolog føler ofte at det er enklere å snakke om. Da er de et steg på veien for å få en bedre hverdag, sier urolog Oustad.

Andre artikler om inkontinens

#Tjenester
#Stomihjelpemidler
#Sondeernæring
#Stomiutstyr
#næringsdrikker

Vi har åpnet nettbutikken!

#Hudpleie
#Hygiene

Urinlekkasje om natten