Min Konto

Næringsdrikker ble redningen da matlysten forsvant

Næringsdrikker ble redningen da matlysten forsvant

Berit Bryne syntes livet strålte. Sammen med datteren hadde hun en hverdag med jobb, skole, fritidsaktiviteter, familie og venner. Hun hadde handlet inn sparkel og maling og skulle endelig til å pusse opp i rekkehuset de hadde flyttet til året før. Så kom kvelden som endret alt.

Året er 2014. Det er vinterkveld hjemme på Bryne. Berit (48) og Mari (7 1/2) ligger i sengen og leser. Mari er en positiv energibunt. Plutselig kaster hun på seg for å legge seg bedre til rette. Albuen hennes treffer det ene brystet til Berit, som skvetter til. Smerten er rar, uvanlig og sterk.

Tenkte på kreft
- Jeg tenkte med én gang at dette ikke var normalt. Jeg gikk noen uker og kjente etter, men smerten ble ikke borte. Broren min døde av kreft få år tidligere, så jeg hadde vært flink til å sjekke meg selv regelmessig. Etter hvert kunne jeg tydelig kjenne en kul, forteller Berit.

Hun blir sendt til Brystdiagnostisk senter ved SUS og får etter mammografi, ultralyd og biopsi vite at det er kreftceller i kulen. En svulst som har blitt oppdaget svært tidlig – takket være Maris lek.
- Jeg gikk inn til undersøkelsen og var frisk, og gikk ut igjen en god time senere og var blitt kreftpasient. Det var en rystende opplevelse. Samtidig, fordi det ble oppdaget så tidlig og på grunn av krefttypen, visste jeg at prognosene var gode. Jeg hadde heldigvis ingen spredning. Men for Mari var det skremmende å høre at mamma hadde fått kreft, selv med gode prognoser. Hun hadde jo allerede mistet sin onkel på grunn av kreft og forstod tidlig hva det betydde, sier Berit.

- Det viktigste ble å sørge for at Mari ikke ble redd, at hun hadde det så bra som mulig. Jeg brukte energien min på henne, samtidig var det hun som ga meg energi. Jeg fikk henne av gårde på skolen, der hun også fikk leksehjelp en periode, så hvilte jeg og samlet krefter til hun kom tilbake. Vi var der for hverandre, og kom oss gjennom sykdommen sammen, sier Berit.

-Dessuten hadde vi veldig god hjelp av familien og gode venner og naboer som stilte opp. Gjennom Kreftomsorg Rogaland fikk vi møte andre kreftrammede familier som vi dro på kjekke turer og arrangementer med. For Mari ble det utrolig viktig å se hvor mange som rammes av kreft, og at hverdagen fortsetter like fullt. Vi hadde gode samtaler med de ansatte i Kreftomsorg Rogaland. Mari fikk besøk både hjemme og på skolen av en av de ansatte, forteller Berit.

Mistet matlysten
Berit startet behandlingen i 2015 med operasjon i mars og etterfølgende cellegift og stråling. Hun ble regnet som kreftfri etter operasjonen. Etter første cellegiftkur mistet hun matlysten, og matinntaket hennes ble redusert kraftig.

- Det eneste jeg klarte å spise etter hver cellegiftkur var vannmelon, druer og kjeks. Matlysten ble stadig dårligere utover sommeren. Jeg fikk også sår i munnen av syrlige ting, krydret mat og av å spise knekkebrød etter en behandling. I tillegg til de nødvendige reseptene på antikvalme-tabletter fikk jeg resept på angstdempende medisiner, som jeg heldigvis ikke trengte. Ingen, verken på kreftavdelingen eller hos fastlegen,fortalte meg at jeg kunne få næringsdrikker på blå resept. Jeg trengte næring, ikke Valium, sier Berit.

- Da jeg var til behandling fikk jeg et hefte med ulike oppskrifter på mat man kunne lage for å redusere vekttapet. Fint det, men hvem orker å handle og stå på kjøkkenet å lage spesial-smoothie etter en ny runde med cellegift? forteller Berit.

Det var en farmasøyt på apoteket som ble redningen
- Jeg var på et apotek her på Bryne og så på disse næringsdrikkene fordi jeg hadde lite energi og hadde gått mye ned i vekt. Da kom en farmasøyt bort til meg og fortalte at jeg kunne få disse fullverdige næringsdrikkene på blå resept mens jeg var under kreftbehandling. Det er helt utrolig at ingen hadde fortalt meg det før, sier Berit, som mener det er for dårlig informasjon om dette tilbudet.

Mange ulike smaker
- Jeg prøvde meg frem på mange forskjellige næringsdrikker og smaker ettersom mye kan smake annerledes og direkte vondt under cellegiftbehandling. Jeg fant ut at Cappuccino og sjokolade ble mine favoritter, da disse var milde i smaken og ikke syrlige. Jeg drakk ca 3 næringsdrikker om dagen og merket raskt at det hjalp, forteller Berit.

Etter at hun startet med næringsdrikker fikk hun bedre livskvalitet. Det hjalp på både energien og stanset vekttapet.

Berit har i perioder med fatigue fortsatt å bruke næringsdrikker etter at hun var ferdig med behandlingen og erklært frisk.
- Selv om jeg er frisk og i fullt arbeid må jeg disponere kreftene mine godt. Jeg har videreutdannet meg til lærer og arbeider nå på en videregående skole. Det er travelt, men veldig givende. Etter at jeg skiftet
jobb kan jeg være mer sammen med familien om ettermiddagene siden jeg slipper å pendle, og bruke verdifull tid på å kjøre til og fra
jobben sier Berit. Berit var nylig på femårskontroll med gode resultater.Dette er Fatigue

  • Fatigue er en subjektiv opplevelse av å være trøtt, sliten og mangle energi, og er noe mange kreftpasienter opplever i større eller mindre grad. Det er den seneffekten kreftpasienter rapporterer hyppigst.
  • Fatigue kan opptre i alle faser av en kreftsykdom, både under og etter sykdom og behandling.


Kilde: Kreftforeningen.no


Få næringsdrikker på blå resept

Mange vet ikke at de kan få næringsdrikker på blå resept, under og etter alvorlig sykdom som kreft. Berit Bryne fikk selv vite det på apoteket og etterlyser bedre informasjon om dette.

- Jeg synes at det er svært viktig at pasienter får informasjon om næringsdrikker. Kreftavdeling og fastlege må gi beskjed med en gang om hvor viktig det er å starte med næringsdrikker dersom matlysten forsvinner, og om muligheten for refusjon på blå resept. Det er også viktig at apotekansatte tør å spørre om hvordan det går med matlysten og og anbefaler næringsdrikker om nødvendig, sier Berit.
Selv fikk hun tilfeldigvis vite om ordningen av en ansatt på apoteket. Da var hun omtrent midtveis i cellegiftbehandlingen og hadde mistet 8-10 kilo, og mye krefter og hverdagsoverskudd.

- Det at den apotekansatte fortalte meg dette, ble avgjørende for meg, både under og etter behandlingen.
Berit fikk beholde næringsdrikker på blå resept da hun hadde flere lengre perioder med fatigue etter fullført kreftbehandling. Blå resept kan fås ved den behandlende avdeling på sykehuset eller hos fastlegen.