Min Konto

Matallergi

Matallergi

Har du matallergi? En fjerdedel av alle voksne oppgir at de har hatt en eller annen form for reaksjon på matvarer. Barn får slike reaksjoner enda hyppigere; en tredjedel har reagert på en matvare innen fylte to år.

Matallergi

To tredjedeler av reaksjonene skyldes melk, frukt eller grønnsaker, men hos de fleste opphører reaksjonene etter kort tid. Forskjellen på matvareintoleranse og matvareallergi er at en allergisk reaksjon utløses av kroppens immunsystem. Antistoffer fra immunsystemet angriper partikler (allergener) i maten du reagerer på. Intoleranse derimot involverer ikke kroppens immunsystem, så det kan ikke påvises antistoffer.

Symptomer

I munnen: Oppstår det umiddelbar kløe og hevelse i munnen etter inntak av visse matvarer, kan skyldes at du har reagert på noe i maten. Disse plagene kan etterfølges av kvalme, oppkast og diaré.

Plagene eller symptomene kan oppstå hos personer som er disponert for allergi, for eksempel pollenallergikere. Visse frukter, grønnsaker og urter som er beslektet med forskjellige typer pollen, kan gi symptomene. Fenomenet kalles kryssallergi. Plagene er ofte verre i pollensesongen.

På huden: Ulike typer utslett kan oppstå som følge av matvarereaksjon. Enkelte kan få elveblest eller såkalte "neller" når de spiser matvarer som for eksempel jordbær. Eksem som er forårsaket av mat opptrer sjelden hos voksne. Enkelte kan få reaksjoner som rødme, røde flekker (spesielt i ansiktet), eller varmefølelse.

Mage og tarm: Oppblåsthet, magesmerter og diaré etter inntak av melk kan skyldes laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse betyr at man har for lite av enzymet laktase som bryter ned melkesukkeret (laktose). Det er ikke en allergisk tilstand.

Pasienter med cøliaki vil reagere på gluten som finnes i hvete, rug, havre og bygg. Plagene kan være ulike og diffuse, så det kan være vanskelig å oppdage dette selv. Hyppigste plage er diaré, men også vektnedgang og mangelsykdommer (som for eksempel jernmangel) er vanlig.

Allergiplager kommer ofte 4-6 timer etter måltidet, ofte får man utslett samtidig. Enkelte kan også få psykiske reaksjoner.

Behandling

Den viktigste behandlingen ved matallergi er å unngå den maten du reagerer på. Hvor lett det er, avhenger av matvaren det gjelder. På nettstedet allergimat.no finner du en enkel oversikt over matvarer du kan spise.

Leve med

Snakk med legen din om kostråd, eventuelt bli henvist videre til en kostholdsekspert (klinisk ernæringsfysiolog) som kan hjelpe deg med å sette sammen et fullverdig kosthold. På nettstedet allergimat.no finner du oppskrifter og tips til god allergimat. Hos 85 prosent vil allergi mot egg, melk og soya gå over med alderen. Allergi mot peanøtter, trenøtter og sjømat er ofte livslang, bare 15-20 prosent vil utvikle toleranse. Heller ikke glutenallergi går over av seg selv.

Produkter

Boots apotek Kristiansand er vår spesialist på allergimat og sender varer over hele landet. På allergimat.no får du et bredt sortiment av allergiprodukter; glutenfritt, melkefritt, produkter beregnet på personer som har Føllings sykdom (PKU) og andre sjeldne diagnoser.

Blå resept

Det gis ingen refusjon på blå resept, men ved betydelige ekstrakostnader til mat kan det søkes om grunnstønad fra NAV. Ved Føllings sykdom (Fenylketonuri) og ved melkeproteinallergi eller melke/laktoseintoleranse kan du få en rekke egnede næringsmidler på blå resept. Se Helfo sine nettsider for mer informasjon. 

Andre artikler om ernæring