Min Konto

Hvor ofte bytter du nål?

Hvor ofte bytter du nål?

For de som tar sprøyter og måler blodsukkeret flere ganger daglig kan det bli mange stikk i løpet av en dag. Men hvor ofte skal sprøytespissen eller lansetten til blodsukkerapparatet byttes?

Skader du deg selv unødig?

 

Hvor ofte bytter du nål?

Alle med diabetes er vant til mye stikking og det blir uttallige stikk i fingrene og på andre områder på kroppen. 

Både diabetessykepleiere og leger forteller oss stadig om hvor viktig det er å skifte lansetten i stikkpennen og nålen på insulinpennen. Det er for mange en innøvd rutine å bytte lansett og nål på pennen hver gang man skal foreta en ny blodsukkermåling. Andre skifter litt etter når de kommer på det, eller kjenner at det gjør litt mer vondt å stikke seg.

Lansettene

Lansettene er i utgangspunktet ment for engangsbruk. Det tynne silikonlaget som ligger utenpå nålen vil slites av, og nålen flises opp ved bruk. Lansetten er heller ikke lenger steril når den er brukt. Dette kan føre til infeksjoner hvis man bruker den om igjen.

Ved å bytte lansett hver gang man stikker seg unngår man i større grad harde og såre fingertupper. Man sparer også vevet i fingrene, og beholder følsomheten i fingertuppene i større grad enn om man bruker samme lansett flere ganger.

Nålene på insulinpennen

De fleste setter insulin før de skal spise. De tenker at det å bytte nål ikke er noe å stresse med og bytter heller neste gang, i stedet for å gjøre det til en rutine å skifte, så snart man har satt insulin. Sannheten er at det ofte glemmes i farten. 

Ved gjentatt bruk av samme nål blir den sløvere og vil gjøre mer skade på hudvevet. Det er også større risiko for at vev kan tette igjen nålen slik at den ikke leverer den mengden insulin du skal ha - som i sin tur kan gi ustabilt blodsukker.

Så konklusjonen er:

Bytt nål etter hver injeksjon, enten det er lansetten man setter i fingeren, eller nålen på pennen man setter insulin med. Bruk av den samme nålen gjentatte ganger kan redusere effekten av injeksjonen og føre til infeksjoner og infiltrater/«fettputer». Av den grunn må nålen byttes etter 1. gangs bruk.

Spør etter mer informasjon på ditt Boots apotek eller ring ditt lokale Boots HomeCare kundesenter.

Andre artikler om diabetes