Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences
Min Konto

Hva er Diabetes?

Hva er Diabetes?

Diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom. Årsakene til diabetes er en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer. 1 av 20 nordmenn har kjent diabetesdiagnose, totalt omkring 245 000 personer. Av disse er det beregnet at 28 000 har type 1 diabetes og 216 000 type 2 diabetes. 

Diabetes

I tillegg til de som er registrert med diabetes, er det mange mørketall/uregistrerte som lever med diabetes i dag. Diabetes type 2 er i stor grad arvelig, i motsetning til de med diabetes type 1. De fleste med diabetes type 1 får det i ung alder.

For de med diabetes type 1 evner ikke kroppen å produsere insulin. De med diabetes type 2 har fortsatt noe produksjon av insulin, men ikke tilstrekkelig, eller kroppen ikke klarer å utnytte insulinet godt nok (insulinresistens). 

Symptomer

Kraftig tørste og sterk trang til å drikke ofte og mye. Hyppig vannlating, særlig om natten, kjennetegner noen få av symptomene de med diabetes type 1 opplever. I tillegg opplever de ofte vektreduksjon og nedsatt appetitt. Symptomene kommer gjerne brått og i ung alder.

Økt tørste og hyppig trang til vannlating. Økt sult og vekttap er noen få av syptomene som rammer de med diabetes type 2. Symptomene kommer gjerne snikende og forekomsten rammer flest over 40 år og øker sterkt med alderen.

Forebygging

Diabetes type 1 kan ikke forebygges. Det viktigste du gjør for å forebygge diabetes type 2 er å ha et sunt kosthold, holde vekten og mosjonere regelmessig. 

Behandling

Det kortsiktige målet med behandlingen er velvære og symptomfrihet. På lang sikt er målet å hindre eller forsinke utviklingen av senkomplikasjoner.

Behandlingen er blodsukkersenkende medisiner, som bedrer insulinvirkningen og øker insulinproduksjonen. Insulin kan injiseres inn under huden, og må balanseres i forhold til matinntaket. At en har et "riktig kosthold" er en viktig del av egenbehandlngen. Ikke minst er blodsukkerkontroll vesentlig for å få god kontroll over sin diabetes. Blodsukkerapparat får du på alle Boots apotek i Norge. 

Leve med diabetes

Gode tips for å kunne leve godt med diabetes er å stumpe røyken, unngå overvekt, mosjonere regelmessig, spise sunt og måle blodsukkeret jevnlig.

Produkter

Boots apotek samarbeider med Accu-Chek, Freestyle og One-Touch for å kunne gi deg med diabetes et godt utvalg av blodsukkermålere. Hos oss får du også alle typer teststrimler, kanyler, insulin og andre produkter du med diabetes kan ha nytte av.

Hvis du har resept på blodsukkerstrimler, kan du få de aller fleste blodsukkermålerne gratis hos oss. Vi har også en risikotest som du kan benytte for å avdekke om du eventuelt har eller er i faresonen for å utvikle diabetes type 2.

Blå resept

Har du blitt diagnostisert med diabetes, vil legen din kunne gi deg teststrimler, kanyler og eventuelt insulin på blå resept. Du betaler da kun en egenandel. Se eventuelt på Helfo sine nettsider for spesifikke retningslinjer for betaling av egenandel. Du kan også spørre alle våre ansatte på et Boots apotek eller ta kontakt med oss i Boots HomeCare

Les mer om diabetes på boots.no